2022. április 21., 13:48

Cselekvő nemzet

A fenti címmel jelent meg egy gazdag, összefoglaló kiadvány, amely felvonultatja azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt 12 évben a magyar kormány a magyar nemzet újraegyesítése érdekében tett.

Cselekvő nemzet

„Cselekvő nemzet vagyunk, mert felépítettük erős intézményrendszerünket” – olvasható Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beköszöntőjében, amelyben felsorolja mindazt, amivel hozzájárultak a külhoni magyarság megtartásához szülőföldjén.

Óvodák, iskolák fejlesztésével, felsőoktatási intézmények bővítésével, templomok felújításával és építésével, a sport támogatásával segítették a magyar jövőt az anyaország határain kívül.

És még rengeteg minden mással, hogy csak kettőt említsünk, a vállalkozók és családok támogatásával.

Továbblapozva, egy dupla oldalon tételesen is felsorolásra kerülnek a legnagyobb eredmények, mint amilyen az, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban több mint 900 bölcsőde és óvoda épül, illetve újul meg, vagy az a figyelemreméltó tény, hogy 1600 templomot és egyházi intézményt építettek, illetve újítottak fel.

A szép kivitelezésű kiadványban olvashatunk azokról a modern tanulási módszerekről, amelyek a külhoni magyar gyermekek számára készültek. Ilyen a Polgár Judit nevével fémjelzett Sakkjátszótér és Sakkpalota képességfejlesztő program.

A Határtalanul program célja, hogy a magyarországi fiatalok, diákok állami támogatással legalább egyszer eljussanak a szomszédos országok magyarlakta területeire. Mindez a magyar-magyar viszony erősítését és egymás megismerését szolgálja.

„Hivatásunk magyar, küldetésünk európai” hirdeti a felvidéki Martoson létrehozott és működő Esterházy Akadémia, amely a mártír politikus, Esterházy János példáját kívánja követni, örökségét ápolni tettre kész fiatalok képzésével.

A nagy múltú nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes számára egy álom vált valóra azzal, hogy 2019-ben birtokba vehették az Ilosvai Házat, ami egy néphagyományokat őrző kulturális központ, szálláshelyekkel, faluházzal, múzeummal, kézművesszobákkal és közösségi teremmel.

A kiadvány kiemelt figyelmet szentel a felvidéki református egyház megújulásának is, ahol az utóbbi években különös hangsúlyt kapott a magyar nyelvű oktatás-nevelés erősítése. Ehhez nyújtott soha nem tapasztalt mértékű támogatást a magyar kormány.

Reformátust templomok „születtek újjá”, templom épült Oroszkán, Bősön és Tornán. Alistálon alapiskola, Léván kollégium, Rozsnyón és Vajánban tornaterem épült, de a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium műemlék épületének felújítása is folytatódott. Több mint ezer bölcsődei és óvodai férőhellyel gazdagodott a felvidéki református közösség.

A Cseperedő program 2015 májusában indult el tájainkon, s programjai ma már hatvanhat helyszínen zajlanak. A Ringató foglalkozások mellett szülők iskolája is várja az édesanyákat és édesapákat.

Megéri a szülőföldön vállalkozni, hirdeti a nemzetpolitikai államtitkárság 2019-ben indított, ma már bizonyítottan eredményes külhoni mentorprogramja, mely során sikeres vezetők segítik hosszabb távon a hozzájuk érkező külhoni kis- és középvállalkozókat.

A Cselekvő nemzetben természetesen, személyes történeteken keresztül, szó esik arról is, milyen módon támogatta Magyarország Erdélyt, Vajdaságot, Kárpátalját és a szórványmagyarságot szerte a világban.

Az eredményeket látva napnál is világosabb, hogy a magyar kormány valóban szívügyének tekinti a gyakran hangoztatott Minden magyar felelős minden magyarért szlogent, Szabó Dezső szavait, hiszen az elmúlt 12 évben igyekezett ezt tartalommal is megtölteni. Nem feledkezett el rólunk, sőt felemelte határon túlra szakadt nemzettársait.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.