2021. október 2., 12:42

Sakkpalota – a kreatív gondolkodáshoz vezető út

A Sakkjátszótér szeptemberi online képzés után október 2-án a Sakkpalota programban részt vevő felvidéki és erdélyi pedagógusok képzésére kerül sor. A Polgár Judit nevéhez fűződő gondolkodást, kreativitást, logikát játékosan fejlesztő módszer 2013-ban indult. A sakkjáték elsajátítása nem cél, hanem eszköz!

Sakkpalota

Farkas Andrea programvezető üdvözölte a világhálón keresztül bekapcsolódó vendégeket és a képzés résztvevőit, akik kedvcsinálóként meghallgathatták és megnézhették a Cikkcakk sakk dalt.

Elsőként Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke köszöntötte azt a közel 80 határon túli magyar pedagógust, akik szombati napjukat a továbbképzésükre áldozták és amire, mint annyi minden másra, a magyar állam segítségével kerül sor.

Sakkpalota

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke nagyra értékelte, hogy ilyen sokan kapcsolódnak be a tanfolyamba, hiszen ez is azt szolgálja, hogy a Felvidéken és az egész Kárpát-medencében is minőségi innovatív iskolák működjenek.

Gratulálok a döntéshez, hogy a sakkot beengedik az alapiskolába, hiszen a sakk nemcsak egy élvezetes játék és ismert sportág, hanem a személyiségfejlesztés egyik eszköze is. Megtanít a koncentrált figyelemre, segít a síkban tájékozódni, fejleszti a szókincset, a szabályok megértését”

– mondta el a programban részt vevő pedagógusoknak. Hozzátéve, ha a sakk ennyi mindenre jó, akkor helye van az iskolában, és nyissunk előtte ajtót, hogy még kopognia se kelljen.

Az nagyon fontos, hogy amit csinálunk, amiben jók vagyunk, annak közösségi hozadéka is legyen. Erre egy jó példa a Sakkpalota és Sakkjátszótér, hiszen egy példakép, Polgár Judit, minden idők legsikeresebb magyar sakkozója úgy gondolta, hogy tehetségét és tudását a közösség szolgálatába állítja,

hangsúlyozta Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, Nemzetpolitikai Stratégiai Tervező és Tájékoztatási Főosztályának vezetője.

Polgár Judit, sakknagymester arról beszélt, hogyan indították el a programot még 2013-ben. Amikor gyermekei óvodába kerültek, akkor kezdett el azon gondolkodni, hogy a sakkot, hogy lehetne bekapcsolni az óvodai és iskolai fejlesztésbe is. Csapatot szervezett maga köré, hittel és lelkesedéssel építették ezt a programot. Mára már három részből áll.

Az óvodásoknak szól a Sakkjátszótér, az alsósoknak a Sakkpalota és a legújabb a Sakktesi, ami most fog bevezetésre kerülni.

Sakkpalota

Elmondta azt is, eddig a Sakkpalota területén van a legnagyobb tapasztaltuk, közel 2 ezer pedagógus kapta már meg a képzést Magyarországon és a határokon túl.

A cél, hogy olyan gondolatokat és olyan képességet fejlesszünk, ami a gyermekek számára használható lesz mindenhol”

– fűzte hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.