lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. szeptember 26., 17:04

Csehország: Babiš pártja nyerheti a parlamenti választást, de az ANO előnye csökkent

Három héttel az  októberi csehországi parlamenti választások előtt készített felmérés szerint a centrista ANO mozgalom nyerné a megmérettetést, de szorosan mögötte végezne ellenzéki hárompárti koalíció, a Spolu - derült ki abból a felmérésből, amelyet a Kantar CZ készített a közszolgálati Cseh Televízió számára.

Andrej Babiš
Fotó: TASR/Ap

A harmadik helyet a Kalózok és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) kétpárti koalíció foglalná el.

A Cseh Televízió által vasárnap nyilvánosságra hozott eredmények szerint

az ANO 24,5 százalékot kapna, ami három százalékkal kevesebb, mint augusztusban.

A Spolu szövetséget 23 százalék támogatná, két százalékkal több, mint augusztusban, míg a kalózok-polgármesterek koalíciót 20,5 százalék, két százalékkal kevesebb, mint egy hónapja.

Rajtuk kívül bekerülne még a képviselőházba, amely a parlament alsó háza, 11,5 százalékkal a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) és öt százalékkal Cseh- és Morvaország Komunista Pártja (KSCM). Az SPD támogatottsága másfél százalékkal nőtt, a kommunistáké nem változott.

Az ANO kormánykoalíciós partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak a támogatottsága jelenleg az öt százalékos parlamenti küszöb alatt van.

Az október 8-ra és 9-re kiírt választások eredménye a Kantar CZ elemzői szerint továbbra is bizonytalan. A friss felmérés szerintük azt jelzi, hogy amennyiben győz az ANO, nagyon nehéz lesz koalíciós partnert találnia, minek következtében elhúzódó kormányalakításra lehet számítani.  
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.