2020. június 8., 08:02

Bártfa Szent Egyed-bazilika

Bártfa első templomát az itt 1206-ban megtelepedő ciszterciták építették, és Szent Egyed tiszteletére szentelték. IV. Béla 1247-ben a rendnek jelentős birtokadományokat adott, ennek ellenére 1274-ben a ciszterciek elhagyták Bártfát. Az 1310-es években német telepesek népesítik be újból a várost, akiknek Károly Róbert, majd Nagy Lajos ad különböző kiváltságokat.

Bártfa Szent György Bazilika
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő
Bártfa Szent Egyed-bazilika

A mai Szent Egyed-templom építése még a 14. század közepén kezdődött, és 1415-ben fejeződött be, tornyát egy évtizeddel később építették. A század végén pedig a déli oldalon három kápolnát építettek hozzá, és ekkor öntötték híres harangjait, Jánost és Orbánt.

A templom tornyának felső része az 1725-ös földrengéskor leomlott, az 1878-as tűzvészben pedig a templom felső része jelentősen megsérült. Ezután kezdődött el a templom alaposabb rekonstrukciója Steindl Imre és Schulek Frigyes irányításával, neogót stílusban. 1990-ben a két középkori harang megrepedt, ezért újakat helyeztek a toronyba. 2001-ben II. János Pál apostoli levele alapján Bazilika Minorrá szentelték.

A Szent Egyed-templom messze földön az egyik legszebb gótikus építmény. Szentélye és hajója hálós boltozattal fedett, kápolnái és sekrestyéje pedig bordás keresztboltozattal. A gazdagon díszített gótikus pasztofórium 1465-ből való. A diadalív alatti Kálvária szobrai is a 15. században készültek. Maga a kereszt nyolc méter magas.

Bártfa
Fotó:  Görföl Jenő
A Szent Egyed-templom legjelentősebb értéke a 11 szárnyas oltár, melyek mind a 15. században készültek. A Szent Egyed-főoltár 1466-ban készült, ez azonban már nincs meg, csak a Levétel a keresztről oltárkép maradt fenn. A mai neogót oltár központi szobra Szent Egyedet ábrázolja, jobbján Szent Istvánnal, balján Szent Lászlóval. A Szűz Mária-oltár (korábban Szent Anna-oltár) a legrégibb, amely teljes egészében középkori alakjában maradt meg napjainkig. A Szent Borbála- és Szent Erzsébet-oltár képei a női szenteket és azok életét ábrázolják. Festett oltárképekben és fából faragott szobrokban a leggazdagabb az Úr Születése oltár, melynek egyes szobrai Lőcsei Pál mester műhelyéből kerültek ki. A Piéta oltár főszobra az egyetlen oltárszobor, amely homokkőből készült.
Fejszobor
Fotó:  Görföl Jenő

Összességében ilyen oltáregyüttes sehol másutt nem található, ez adja a Szent Egyed-templom felbecsülhetetlen értékét, s ezért került fel a templom 2000-ben az UNESCO világörökség listájára.

+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!