2022. július 16., 09:35

Átadták Lendván a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség új székházát

Novák Katalin magyar és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök jelenlétében adták át pénteken Lendván az MMÖNK új székházát.

Lendva, MMÖNK új székháza, Novák Katalin
Médialapozó
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Az eseményen a kétnapos hivatalos szlovéniai látogatásának záró programjaként részt vevő Novák Katalin felidézte, hogy voltak idők a 20. században, amikor büntetésre számíthattak, akik magyar anyanyelvükön szólaltak meg. „Ezek az idők elmúltak, és Európa békés egyesülésével lehetőséget kaptunk és teremtettünk arra, hogy újjáépítsük a nemzetünket összetartó kereteket” - tette hozzá.

Novák Katalin elmondása szerint

a muravidéki magyaroknak sok szempontból jobb a helyzetük, mint nemzettársaiknak a környező országokban:

garantált parlamenti képviseletük van, biztosítottak nyelvi jogaik, oktatásuk és kulturális önrendelkezésük.

Nem egyértelmű azonban, hogy a jobb körülmények könnyebbé teszik a magyar közösségek megmaradását, mindez személyes döntéseken múlik - figyelmeztetett a magyar államfő.

Mint hangsúlyozta, hivatalba lépésekor vállalta, hogy kiáll a magyarok érdekeiért a határokon túl is, ezt a vállalást pedig azóta is napról napra megerősíti.

Magyarország kormánya ennek az épületnek a felújításával járul hozzá, hogy Lendva szépüljön - mondta el Novák Katalin, hozzáfűzve:

a székház a muravidéki magyarság új központja lehet.

2022-07-16-mmonk-szekhaz
Fotó:  MTI / Bruzák Noémi
A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség új székháza

Borut Pahor arról beszélt, hogy a szlovénok és a magyarok a történelem szerencsés időszakát élvezhetik, hiszen szuverén államokban élhetnek, miközben a rábavidéki szlovén nemzeti közösség és a muravidéki magyarság összeköti a két országot.

Mi, szlovénok és magyarok büszkék vagyunk nemzeti identitásunkra, amelyet ápolni kell a nagy közös hazában, Európában is

- fogalmazott a szlovén államfő, hangsúlyozva: a történelmi tapasztalatok is bizonyítják, hogy az együttélés az identitás megőrzője.

Közös történelmünk legjobb időszakát kötelességünk úgy ápolni, hogy átadhassuk gyermekeinknek örökségül - emelte ki Borut Pahor.

Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke köszönetet mondott Borut Pahornak, amiért köztársasági elnökként és korábban miniszterelnökként is mindig fontosnak tartotta a nemzeti kisebbségek ügyét, Novák Katalinnak pedig azért, mert a szomszédos országok közül elsőként Szlovéniába tett hivatalos látogatást.

2022-07-16-horvath-novak-pahor
Fotó:  MTI / Bruzák Noémi
Novák Katalin magyar, Borut Pahor szlovén köztársasági elnök, valamint Horváth Ferenc, a MMÖNK elnöke átvágja a nemzeti színű szalagokat

A székház átadásával a közösség régóta dédelgetett álma vált valóra - hangsúlyozta Horváth Ferenc, hozzátéve: a magyar kormány támogatásával megvalósult beruházás célja, hogy összekösse a muravidéki magyarokat, segítsen megőrizni örökségüket.

Novák Katalin pénteken Ljubljanában megkoszorúzta a Háborúkban elesett áldozatok emlékművét, ezt követően megbeszélést folytatott Borut Pahorral, utána pedig Robert Golob szlovén miniszterelnökkel, majd Urska Klakocar Zupancic házelnökkel tárgyalt.

Lendvában a székház átadása előtt a magyar és a szlovén államfő a rábavidéki szlovén nemzeti közösség és az MMÖNK képviselőivel találkozott.

2022-07-16-borut-pahor
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.