2021. május 13., 09:45

A rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumot is díjazták a Tehetségnapon

A koronavírus-járvány miatt online formában tartották meg május 12-én a XII. Kárpát-medencei Tehetségnapot, amelyen Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntő beszédében a tehetség felismerésének és gondozásának fontosságáról beszélt. Miklósa Erika operaénekesnő példáját hozta fel, aki eredetileg sportolónak készült, de az élet más utat kínált fel neki, s ő meg sem állt a Scaláig.

Tehetségnap 2021

A miniszter asszony elmondta azt is, a magyar kormány már évi 3,6 milliárd forinttal támogatja – a nemzeti tehetségprogramon keresztül – a fiatal magyar tehetségeket, s gratulált a díjazottaknak.

Dr. Balogh László, a Matehetsz elnöke beszámolt arról, hogy mindig nagy részvétel jellemezte a pályázataikat, de tavaly és idén a koronavírus-járvány miatt kevesebben jelentkeztek. 2021-ben összesen 130 pályázat érkezett be a három korosztályban. A díjazottak ösztöndíjat kapnak és részt vehetnek a Matehetsz programjaiban, ahol tovább csiszolhatják tehetségüket.

A Felfedezettjeink 2021 négy fődíjasának néhány perces bemutatkozását követően a 21 különdíjas rövid, pár másodperces videós vallomásai következtek. Arra a kérdésre válaszoltak, hogy képzelik az életüket tíz év múlva. Sokan közülük a világot jelentő deszkákon, előadóművészként, mások tudósként látnák szívesen magukat.

A Magyar Tehetség Nagyköveteinek kinevezésére is sor került. Egyikük Havas Miklós, az első magyarországi informatikus generáció tagja videós bejelentkezésében szólt arról, hogy zseninek csak kevesen születnek, de sokan vannak jó képességekkel megáldva. Ezeket kell felismerni, segíteni fejlődésüket, tehetségük kibontakoztatását. Ha sikerélményhez jutnak, sok erőfeszítésre lesznek képesek azért, hogy nagy eredményeket érjenek el az életükben.

Dr. Batta András zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia volt rektora, a Virtuózok zsűritagja már eddig is megmutatta magát mentori szerepben.

Tehetség nagyköveti kinevezése után elmondta, azzal az alázattal fogadja el ezt az új megbízatást, ahogy zenetanárként is igyekezett közelíteni a fiatalokhoz.

Úgy véli, ma az a legnehezebb, hogy valaki kitűnjön a sok tehetséges fiatal zenész közül.

Pásztory Dóra, kétszeres paralimpiai bajnok úszó Londonból jelentkezett be, ahol úszóedzőként dolgozik. Szerinte a tehetség olyan, mint egy jó motor az autóban, ami önmagában nem elég, karosszéria, kerekek és jó sofőr is kell hozzá, hogy el lehessen vele jutni valahová. Nemcsak kitűnő testi adottságok kellenek a sikeres sportolóvá váláshoz, de sok függ a személyiségtől és a szorgalomtól is. Saját pályafutásával, sikereivel, kudarcaival és a megküzdési lehetőségek felkínálásával kíván példát mutatni.

Tehetségnap 2021
Pásztory Dóra

A tegnap esti kétórás élő közvetítésnek felvidéki vonatkozása is volt. A Tehetségek Szolgálatáért kitüntetés egyik díjazottja a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium lett, melyet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége terjesztett fel az elismerésre.

Ez az a híres alma mater, ahol íróvá nevelték Mikszáth Kálmánt és számos nagy tudóst adott a magyarságnak. A kisfilmben Molnár Beáta igazgató kiemelte a tehetséggondozást, amire iskolájuk nagyon odafigyel, s igyekeznek minden lehetséges módon biztosítani a diákok további fejlődését.

A „Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét” bibliai idézet szellemében munkálkodnak.

Tehetségnap 2021
Fotó:  facebook.com
A rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium

A Genius Loci díjak átadására is sor került és ismertették a 2020-2021-es tehetségpont akkreditáció eredményeit.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.