2021. március 25., 16:13
Frissítve: 17:13

A Minority SafePack kezdeményezői bírósági eljárást indítottak az Európai Bizottság döntése ellen

Az Európai Bizottság döntésének semmissé nyilvánítását kéri az Európai Unió Törvényszékétől a Minority SafePack kezdeményező bizottsága.

A Kezdeményező Bizottság – amelyet Hans Heinrich Hansen korábbi FUEN-elnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vezet – március 24-én nyújtotta be a keresetet, miután a Bizottság 2021. január 15-én közölte: nem indítja be a jogalkotást az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés kilenc pontja kapcsán.

A Bizottság súlyos hiányosságai
Alaposan megvizsgáltuk a Bizottság válaszát, és jogi képviselőinkkel arra a következtetésre jutottunk, hogy a Bizottság közleményében súlyos hiányosságok vannak. Amellett, hogy a Bizottság döntésével hátat fordított a több mint egymillió aláírónak, Európa ötvenmilliónyi, kisebbségben élő polgárának és az Európai Parlament háromnegyedes többségének, jogi kötelességét sem teljesítette. Az uniós törvényszéknek benyújtott részletes dokumentációban a jogi és procedurális hiányosságokra világítunk rá, és a döntés megszületéséig – amely akár másfél-két évig is elhúzódhat – folytatjuk a munkánkat az uniós kisebbségvédelmi törvények megszületéséért”

– nyilatkozta Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a kisebbségvédelmi kezdeményezés európai aláírásgyűjtését koordináló FUEN elnöke.

Az EB eljárási hibát követett el

A kereset szerint a Bizottság nem indokolta meg kellőképpen a Minority SafePack több pontjára adott elutasító válaszát, ami eljárási hibának minősül. A Kezdeményező Bizottság értékelése szerint a Bizottság a 9 javaslat közül 7 esetében nem tett eleget az indokolási kötelezettség követelményeinek.

A Bizottság nem vette figyelembe és elmulasztotta megválaszolni a Minority SafePack képviselőinek szóbeli észrevételeit és magyarázatait, amelyek a Bizottsággal folytatott találkozón és az Európai Parlamentben tartott nyilvános meghallgatáson hangzottak el, illetve amelyeket írásban is benyújtottak a Bizottságnak. Ezekben a Minority SafePack képviselői részletes magyarázatokat és pontosításokat adtak az MSPI eredeti kilenc pontjához, és konkrét javaslatokat tettek az MSPI javaslatainak végrehajtására.

A Minority SafePack Kezdeményező Bizottsága és a FUEN képviselői úgy vélekednek, hogy az általuk felhozott érvek lehetővé teszik a bizottsági döntés semmissé nyilvánítását.

Kedvező ítélet esetén az EB-nek új döntést  kell hoznia

Amennyiben az unió törvényszéke semmisnek nyilvánítja a bizottsági döntést, a Bizottságnak gyakorlatilag új döntést kell hoznia

– közölte a ma7.sk megkeresésére Vincze Lóránt.

Az RMDSZ EP-képviselője elmondta, a törvényszék indoklásában szerepelni fognak a döntés okai, a Bizottság számára ezek jelentenek majd iránymutatást arra vonatkozóan, hogy hogyan kell megérvelnie új döntését.

Mint mondta, 

az is elképzelhető, hogy a törvényszék részben nyilvánítja semmisnek a döntést, azaz egyes pontok esetében ítéli meg a semmisséget. Ebben az esetben is rendelkezni fog a Bizottság kötelezettségéről.

Politikai eszközökkel is lehet változást elérni
Egy fellebbezési szakaszt követően nincs más jogi eljárásra lehetőség. Viszont úgy gondoljuk, hogy politikai eszközökkel is lehet változást elérni, ezért ezeken a lehetőségeken is folyamatosan dolgozunk. Eddig több mint 50 politikai testület, intézmény és szervezet jelezte nyilvánosan egyet nem értését a Bizottság döntésével és kérte annak felülvizsgálatára"

– fejtette ki Vincze Lóránt.

Hozzátette, szintén friss fejlemény, hogy a német tartományok vezetőivel folytatott megbeszélésen Ursula von der Leyen ígéretet tett arra, hogy Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnökével négyszemközti megbeszélést folytat az MSPI-jal kapcsolatos döntésről.

Vincze Lóránt szerint minél több ilyen jelzés érkezik a Bizottsághoz a tagállamokból, régiókból, uniós intézményekből, annál nagyobb az esélye, hogy ismét napirendre kerüljön a nemzeti kisebbségek ügye a Bizottságban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.