2021. április 28., 15:53

A magyar külügyminiszter szerint új fejezet nyílik a magyar-román kapcsolatokban

A kisebbségi ügyekkel foglalkozó vegyes bizottság újraindításával új fejezet nyílik a magyar-román kapcsolatokban - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, miután román kollégájával aláírt több kétoldalú megállapodást a gyulai Almásy-kastélyban szerdán.

Szíjjártó Péter
Fotó: Szíjjártó Péter facebook

Szijjártó Péter elmondta,

a kisebbségi ügyekkel foglalkozó vegyes bizottság 2011-ben ülésezett utoljára, de a mostani megállapodás - amely rögzíti a vitás pontokat is - lehetővé teszi a "korábban megoldhatatlannak hitt kérdések" közös megtárgyalását és megoldását is.

Kérte, hogy mihamarabb hívják össze ismét a bizottságot,

és tárgyaljanak többek között olyan fontos ügyekről is, mint a marosvásárhelyi katolikus líceum további működésének kérdése.

A politikus Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel aláírta a 2004-es és a 2014-es, Bukarestben kelt megállapodás módosításáról szóló egyezményt is, amelyek szavai szerint javítják a határátlépés gyorsaságát, és elkerülhetővé válik általuk, hogy csak nagy kerülőkkel lehessen átjutni a magyar-román határ két oldalán, de egymáshoz közel fekvő településekre.

Új, állandó nyitvatartású határátkelőhelyek nyílnak Elek-Ottlaka és Dombegyház-Kisvarjas között - közölte.

Várhatóan ősztől az eddigi 12 helyett 14 állandó átkelő lesz a magyar-román határszakaszon, a magyar részen a magyarok építik ki a szükséges infrastruktúrát.

A schengeni szerződés erre kötelez minket - fogalmazott.

Szijjártó Péter elmondta:

tárgyaltak energiabiztonsági kérdésekről is.

Egyetértenek abban, hogy a klímacélok mindkét országnak fontosak, de az elérésükhez szükség van a nukleáris energiára és a földgáz átmeneti energiahordozóként történő használatára.

Nem engedjük, hogy Brüsszel ezt a két energia-előállítási formát háttérbe szorítsa

- húzta alá.

Kiemelte:

2024-től létrejön a harmadik autópálya-kapcsolat a két ország között a Mátészalka-Csenger-Szatmárnémeti útvonalon, és 2024-re befejezik a Békéscsaba és az országhatár közötti vasútvonal korszerűsítését, így a vasúti forgalom Budapest-Bukarest-Konstanca között végig két vágányon haladhat.

Szijjártó Péter azt mondta,

minél több szálon kötődik a két ország egymáshoz, annál nagyobb eséllyel oldják meg a konfliktusokat; az előző év kihívásai, a pandémia pedig rávilágítottak a nemzetközi együttműködés, a jószomszédi kapcsolatok jelentőségére.

Emlékeztetett, tíz év alatt megötszörözték a Magyarországon élő román közösségeknek nyújtott támogatást. A román ortodox egyház hétszer több támogatást kap most, mint 2010-ben. Segítik a nemzetiségi önkormányzatok oktatási tevékenységét, idén 1176 diák tanul az általuk fenntartott iskolákban Magyarországon - sorolta.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint is

a két ország közötti kapcsolat újraindításának és fejlesztésének reményét hordozza az, hogy Iulia Matei államtitkár és Kalmár Ferenc miniszteri biztos aláírta a 2011-es bizottsági ülés jegyzőkönyvét.

Elmondta,

ő akkor társelnöke volt a bizottságnak, ezért örül, hogy folytatódhat a munka.

Bízik a struktúrában is, hiszen a párbeszédben a két ország szakértői vesznek részt - jelentette ki, hozzátéve, hogy a delegációjának tagja mások mellett Faragó Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője is.

A román miniszter szerint a találkozó és a vegyes bizottság újraindítása a két ország stratégiai partnerségének jele.

A gazdasági kapcsolatok elmélyítését pedig szerinte az szolgálná, ha a mostani megállapodás értelmében ősszel sikerülne megalapítani a magyar-román közös kereskedelmi kamarát.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom volumene 2020-ban 9 milliárd euró volt - jegyezte meg. Hozzátette: a beruházások terén van még tennivaló, Magyarország többet fektetett be az elmúlt években román területen, mint fordítva.

Bogdan Aurescu emlékeztetett,

a magyar kormány pénzügyi támogatást nyújt a minőségi, román nyelvű oktatásnak; a román kisebbség számára biztosítja a nyelvhasználati jogokat; segíti román nyelvű kiadványok és művészeti alakulatok működését, továbbá Budapesten helyet biztosít egy ortodox templom építéséhez.

A találkozón szó volt az erdélyi gazdaság fejlesztését szolgáló projektről is, amelynek kulcsa Bogdan Aurescu szerint a diszkrimináció-mentesség, az európai versenyjogi szabályok betartása, valamint a román hatóságok bevonása az auditálásba.
Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta:

a kormány teherszállító gépe már úton van Pekingbe. Csütörtökön 600 ezer adag Sinopharm-vakcinával tér vissza, amelyből 200 ezret tovább szállít Grúziába.

Megosztás
Címkék