2021. április 21., 10:37

A magyar igazságügyi miniszter szerint a jogállamisági vitának nem feladata, hogy árkot ásson a tagállamok közé

Az igazságügyi miniszter álszentnek nevezte az Európa-ügyi miniszterek keddi videókonferenciáján zajló jogállamisági vitát a Magyar Nemzetnek adott interjújában, és hangsúlyozta, hogy a vitának nem feladata, hogy árkot ásson a koronavírussal harcoló tagállamok közé.

Varga Judit ig. min.
Varga Judit igazságügyi miniszter
Most a szövetségépítésnek van itt az ideje, hogy együttes erővel magunk mögött tudhassuk a koronavírust

- fogalmazott Varga Judit a lap szerdai számában megjelenő cikkben.

A miniszterek Németország, Franciaország, Spanyolország, Írország és Görögország esetében elemezték a jogállamiság helyzetét.

Varga Judit szerint noha a keddi ülésen "igazi nagyágyú" tagállamok kerültek terítékre,

ez a fajta jogállamisági párbeszéd álszent, és leginkább arra szolgál, hogy az Európai Bizottság nyomás alatt tartsa a politikai fősodortól eltérő nézeteket képviselő tagországokat.

Olyan, mintha az Európai Bizottság ácsolt volna egy színpadot, ahol jogállamisági szappanoperába bújtatva zajlik a politika 

- mondta, hozzátéve, hogy a gyakorlat jogi szempontból sem állja meg a helyét,

hiszen az uniós szerződések nem hatalmazzák fel az Európai Bizottságot arra, hogy vizsgálja a jogállamiságot a tagállamokban.

Az ilyen jogvitákban az Európai Unió Bíróságának a szava a döntő - húzta alá Varga Judit, arra is emlékeztetve:

az Általános Ügyek Tanácsában zajló jogállamisági párbeszéd elindítására ráadásul sem Magyarország, sem Lengyelország nem bólintott rá, márpedig minden ilyen gyakorlathoz, köztük a vita alapját jelentő jogállamisági jelentések elkészítéséhez, konszenzus szükséges.

A jogállami jelentések következő, júliusi csoportjáról az igazságügyi miniszter azt mondta, a tavalyi jelentéscsomag elkészítési módjához képest egyelőre nem lát változást.  

Sok jót a továbbiakban sem remélek a folyamattól, első kézből van tapasztalatom róla, hogyan is megy a brüsszeli jelentésírás. Ha az EB korrekt akarna lenni, minden véleményt azonos súllyal venne figyelembe. Sajnos a tapasztalat eddig azt mutatja, hogy nem a válaszainkra kíváncsiak. Kizárólag az egyazon tőről fakadó civil szervezetek véleményére akarnak hivatkozni 

- fejtette ki Varga Judit. A tárcavezető kijelentette, hogy

a magyar hatóságok mindenesetre idén is a legnagyobb szakértelemmel és hozzáértéssel válaszolják meg az Európai Bizottság hazai jogállamiságot firtató kérdéseit.

Arról, hogy a hetes cikkely szerinti eljárásnak mi lesz a sorsa, Varga Judit elmondta:

nyilvánvaló, hogy a Magyarországgal szembeni eljárás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Immár három éve, hogy Judith Sargentini bemutatta a jelentését az EP illetékes szakbizottságában, de azóta sincs végső döntés. Három éve már, hogy Brüsszelből folyamatosan farkast kiáltanak Magyarországgal kapcsolatban. A hetes cikkely esszenciája pedig épp az lenne, hogy a jogállamiságot közvetlenül veszélyeztető elemeket küszöböljék ki. Minden szempontból ellentmondásos és elfogadhatatlan a folyamat, ami nem csoda, hiszen egy politikai boszorkányüldözés az egész

-  hangoztatta az igazságügyi miniszter.

Az EU-ügyi miniszterek napirendjén az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat is szerepelt.

Olyan ideológiai kérdésekben is hitet lehet tenni, amely Európa keresztény gyökereire vonatkozik. Elmondhatjuk, hogy mit gondolunk a vallásról, a kultúráról, a családról, a bevándorlásról. Úgy gondolom, hogy a közelmúltban nagyon erős kép rajzolódott ki Közép-Európáról a kontinensen. A konferenciasorozat egy jó alkalom arra, hogy ezt a képet kormányzati és társadalmi szinten is erősítsük

- mondta a miniszter.

Az Igazságügyi Minisztérium tavaly már tartott vitaindító rendezvényeket az Európa jövőjéről szóló diskurzus részekén,

ezt folytatják, és nyáron a digitalizáció kihívásairól lesz hasonlóan nívós rendezvény az Igazságügyi Minisztérium szervezésben.

Az eseményre várják Marija Gabrielt, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosát.

 Magyarország a status quo megőrzésére törekszik: egy olyan Európát szeretnénk, amelyben erős nemzetálllamok erős szövetsége a meghatározó, nem egy nemzetek feletti szupranacionális hatalom

- hangsúlyozta az igazságügyi miniszter az interjúban.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.