2022. június 14., 18:47

A hadseregek együttműködéséről tárgyaltak a V4-ek vezérkari főnökei Debrecenben

A nemzeti hadseregek közötti együttműködés időszerű kérdéseit tekintették át a visegrádi csoport (V4) vezérkari főnökeinek találkozóján részt vevő katonai vezetők kedden Debrecenben - közölte a tanácskozás után a Magyar Honvédség (MH) parancsnoka.

V4
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy újságíróknak elmondta:

meghívták a tanácskozásra az ukrán vezérkari főnököt is, aki korábban jelezte részvételét, de a háborús helyzet miatt mégsem tudott Debrecenbe utazni.

Nem volt ott a találkozón a lengyel vezérkari főnök sem. Erről a magyar parancsnok azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben a nemzeti érdek előtérbe kerülhet.

A tanácskozáson a cseh, a szlovák és a magyar katonai vezetők egyebek mellett áttekintették az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzetet és az Európai Unió harccsoportjának jövő évi szolgálatba állásából adódó feladatokat - ismertette Ruszin-Szendi Romulusz.

Hozzátette:

egyeztettek a V4-ek hadseregeinek kiképzési terveiről.

Mind a közös kiképzésre, mind a műveleti együttműködésre nyitottak a nemzeti hadseregek - mondta a parancsnok, megjegyezve:

a vezérkari főnökök megerősítették, hogy a visegrádi formátumban történő katonai együttműködés olyan érték, amelyet meg kell őrizni.

A V4 együttműködésnek van jövője

- foglalta össze Ruszin-Szendi Romulusz közös álláspontjukat.

Az altábornagy emlékeztetett arra, hogy

a magyar soros EU-elnökség idején, 2011-ben kezdődött el a kibervédelmi együttműködés.

Szerinte ez a hadszíntér válik az egyik legfontosabbá a jövőben.
Ezen a területen is szeretnék úgy erősíteni az együttműködést, ahogy tették azt korábban a szárazföldi színtéren - jelezte az MH parancsnoka, hozzátéve, felmérik, ki milyen képességekkel rendelkezik a kibervédelemben, és hogyan hasznosíthatják egymás tapasztalatait a képzésekben.

Kérdésre válaszolva Ruszin-Szendi Romulusz azt is elmondta, hogy

áttekintették a NATO keleti határaira tervezett erők telepítésével kapcsolatos kérdéseket.

Erről a madridi NATO-csúcson születik majd végleges döntés, de azt már tudják, milyen erőket telepítenek a szövetség keleti határaira.

Az ukrajnai háborúval összefüggésben szintén kérdésre válaszolva  Ruszin-Szendi Romulusz annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar emberek biztonságban vannak.

A magyar honvédség azért van, hogy a legfontosabb céljának eleget tegyen, megvédje a magyar embereket, ahogy a NATO-nak is ez az egyik feladata

- tette hozzá.

A vezérkari főnökök kedd délután a helyi egyetemi innovációs központban hallgatókkal találkoznak.
Szeretnék ösztönözni a fiatalokat, hogy a jövőben még több, a haditechnikában is használható új ötlettel, innovatív megoldással jelentkezzenek, pályázzanak

- mondta Ruszin-Szendi Romulusz.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.