2020. június 4., 16:30

A Felvidék szent harangja zúgó imáit mondja Trianon emléknapján - VIDEÓVAL

Van a Felvidéken egy piciny falu, amely nagy történelmet írt, amelynek harangja a magyarságot összefogó, áldott harangként vonul be az örökkévalóságba. Az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont harangját személyesen Ferenc pápa áldotta meg 2018-ban. A Nemzeti Összetartozás Napján ez a harang is felzúgott, száz másodpercig vitte az áldás hírét a Kárpát-medence magyarsága felé.

Médialapozó
Fotó: Tigyi Milos

Június 4-én Kárpát-medence szerte száz másodpercen át zúgtak a magyar harangok a trianoni békediktátum századik évfordulóján, jelképezve a nemzeti gyászt és a magyar megmaradásba vetett dacos és büszke hitet.

Száz másodpercen át szóltak az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont harangjai is, miközben a helyiek zoboralji népviseletben álltak őrt az öntvénynél.

A Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna Esterházy-harangját személyesen Ferenc pápa áldotta meg 2018. májusában Paulisz Boldizsár, a zarándokközpont létrehozójának kérésére. Paulisz Boldizsár halála előtt a magyarság áldott harangjaként szólt az Esterházy – harangról és kérte, minél több magyar ember, magyar gyerek látogasson el a központba és vigye hírét annak, hogy a szent harang a magyar megmaradást, összetartozást szimbolizálja.

A Gombos Miklós, őrbottyáni aranykoszorús harangöntő mester által készített öntvény egy E-hangú harang, Esterházyt szimbolizálja. A harangláb felállítása után két másik harang került mellé, egy C – és egy A hangú, amely Alsóbodokot jelképezi. A harangok Isten dicsőségét, békét és szeretetet hirdetik a központban, amelyet Paulisz Boldizsár halála után családja és követői vettek gondozásba.

Az Esterházy haranglábja a 2018-as Esterházy János emlékünnepségre készült el, de ahogy Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere mondta, egy harangnak az is szomorú kötelessége, hogy az elhunytakat kísérjék utolsó útjukra  búgó hangjukkal.

Az Esterházy-harang először a zarándokközpont- és iskolaalapító Paulisz Boldizsár temetésén kondult meg.

Paulisz Marián hozzátette, a harang a központ dísze, az odalátogatók mindig megcsodálják a kupolában végződő, természetes hajlatokkal ívelt, tízméteres haranglábat, amely az E, C, A hangú öntvényeket rejti. A polgármester büszkén kongatta meg a pápa által megáldott szent harangot a trianoni évfordulón azon emberek körében, akik szerves részét képezik a zarándokközpontban folyó életnek.

„Minden embernek ahhoz kell tartania magát, aminek született, aminek édesanyja, édesapja nevelte, és akkor nem veszünk el“

– üzente Paulisz Marián a Nemzeti Összetartozás Napján.

A videófelvétel az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont tulajdona.

+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!