lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2020. február 29., 17:07

Varázserejű hímes tojás- megnyílt Benko Tünde tárgyalkotó népművész kiállítása

Február 28-án a füleki Városi Honismereti Múzeumban nyílt meg Benko Tünde tárgyalkotó népművész első önálló kiállítása. A tárlaton több vidékről, de elsősorban Nógrád megyéből származó, viasszal írt hímestojások mintakincsét tekinthetik meg az érdeklődők.

Galéria
+5 kép a galériában

A Kassán született, majd Nagyidán nevelkedett alkotó több, mint 20 éve a füleki magyar tanítási nyelvű Mocsáry Lajos Alapiskola alsó tagozatos pedagógusa. Életében fontos szerepe van a népművészetnek, mivel nem csak tanítja, de igyekszik a mindennapokban is megélni azt. Az iskolában szakkört vezet, ahol a tojásdíszítés különféle technikáival ismerteti meg a gyerekeket. 

Tünde olyan családi környezetben nevelkedett, ahol meghatározó szerepe volt a hagyományoknak, és ezáltal közel került a még élő népművészethez.

tojas3.jpg

Kézműves tárgyalkotással eleinte csak családi körben foglalkozott, majd meghívást kapott Zalaegerszegre a TIT Népművészeti Nyári Egyetemre, majd a Határon Túli Magyar Pedagógusok Nyári Táborába, ahol Bércziné Szendrő Csilla hatására mélyebben is foglalkozni kezdett a tojásdíszítéssel. Gyűjtést végzett az Ipoly-menti falvakban, így ismerkedett meg a fülekkovácsi Sinkáné Marcinek Erzsébettel, akitől sok szép, addig még sehol nem ismert mintát gyűjtött.

„A tojásdíszítésben a mi vidékünkre jellemző viaszos-batik technikát alkalmazom, mely során az olvasztott méhviaszt írókával, vagy ahogy errefelé mondják, gicével vitték rá a tojás felszínére, így kerültek rá a minták, melyeknek sajátos jelentésük volt. A lányok az életadó vízért cserébe, a termékenység jelét, a tojást adták a fiúknak, amire különböző varázslatos mintákat írtak. A lányok mindig nagypénteken írták a tojást, és miközben készült, arra a fiúra gondoltak, akinek szánták, így üzentek neki” – magyarázta Tünde, aki a tárlatra mintegy 260 mintát gyűjtött. Elsősorban a Nógrád megyéből származó, viasszal írt hímestojások mintakincsét öleli fel Fábián Gyula, Makoldi Sándorné Papp Gizella gyűjtése és saját gyűjtés alapján, továbbá Hont és Gömör térségéből. De megtalálhatóak benne Zoboralja, illetve szlovák vidékek Parlagos, Alsó- és Felsősztregova, Unyad és Demény archaikus mintái is.

A tárlat megálmodója számos díjjal büszkélkedhet. 2006-ban a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete Dr. Zólyomi József – Nagy Palóc-díjban részesítette, majd 2008-ban a Magyar Köztársaság Oktatási és Kulturális Minisztere Pro Cultura Hungarica díjjal tüntette ki, 2018-ban pedig az Ipoly-menti hímes tojásai elnyerték a Nógrádi Regionális Termék védjegyet.

A kiállításra érkezők elé szebbnél szebb tojások látványa tárul, mi több, betekintést nyerhetnek a termékenység legősibb jelképéhez kötődő szokásokba is.

Az egyedi gyűjtemény március 10-ig tekinthető meg. A projekt megvalósítását a Szlovák Művészeti Alap támogatta.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.