2021. augusztus 23., 07:26

Tizedik jubileumi Eperfesztivál Pozsonyeperjesen

A hétvégén Pozsonyeperjesen a helyi termelőké és a hazai tehetségeké volt a főszerep egy határon átívelő program keretében. A meghívott vendég a magyarországi testvérközség, Gyarmat vezetősége és lakói voltak.

Pozsonyeperjes-X.Eperfesztivál
Médialapozó
Fotó: Reczai Lilla
A magyarországi Vaga Banda gólyalábasok

A Fesztiválok a hagyományőrzés és barátság jegyében című rendezvény az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, Kisprojekt Alap pályázatprogram keretében valósult meg, amelynek célja a felvidéki Pozsonyeperjes és a magyarországi Gyarmat község hagyományainak tisztelete és kölcsönös megismerése volt.

Az egyébként – már huszonegy éve – testvér települések számára remek lehetőséget kínált a határon átnyúló projekt, hiszen a közbeszerzésen kívül a községek vezetőségei és lakói meglátogatták egymást, és különféle programokon vettek részt.

Az Eperfesztivált hagyományosan június folyamán rendezik meg Pozsonyeperjesen, de a covid miatt elhalasztották a rendezvényt.

Pozsonyeperjes-X.Eperfesztivál
Fotó:  Reczai Lilla
Balról jobbra: Berényi József, Rebro Ágota, Ribánszky Jarmila és Szabados Péter

A Nagyszombat megye és a Sopron megye fővédnöksége alatt zajló programnak a közös fesztivál létrehozása volt fő feladata. Berényi József, Nagyszombat megye alispánja elmondta, hogy az Európai Uniós kisalap csomagját 100%-ban fel tudják használni a különféle pályázatok megvalósításánál, mint amilyen a Pozsonyeperjes–Gyarmat rendezvényének kivitelezésénél is volt. Gyarmat község polgármestere, Szabados Péter portálunknak azt nyilatkozta, hogy a pozsonyeperjesiek a természeti és építési örökségeket szemlélték meg az ott-tartózkodásuk alatt – a Csiszu Rendezvény- és Szabadidőpark pontosan ezt a célt szolgálja náluk.

Pozsonyeperjes-X.Eperfesztivál
Fotó:  Reczai Lilla

Ribánszky Jarmila, Pozsonyeperjes polgármestere elmondta, hogy az eszközbeszerzésnél mind a két település főleg sörpadokat, asztalokat és a különféle rendezvényekhez szükséges sátrakat, kiállítási paneleket, valamint kézműves, fából készült standokat tudtak megvásárolni. A fesztivál megvalósításában Rebro Ágota nyújtott segítséget.

Pozsonyeperjes-X.Eperfesztivál
Fotó:  Reczai Lilla
Íjásztatás a Zele törzzsel
A projekt összköltsége 28 ezer euró volt, amelyből 17 ezer körül volt a pozsonyeperjesi és nagyjából 11 ezer volt a gyarmati rész, ezen kívül pedig hozzá kell tenni az 5% önrészt.

A pozsonyeperjesi programokat pedig úgy állítottuk össze, hogy a helyi és a régióbéli tehetségek kapjanak nagy szerepet, mert a hazai a miénk. A helyi önkéntesek nagymértékben be lettek vonva a munkába, és a saját eperkészítményeikkel, lángosukkal, az igazi keszőcés lepénnyel vonultak fel a fesztiválon” – tette hozzá büszkén a polgármester.

Pozsonyeperjes-X.Eperfesztivál
Fotó:  Reczai Lilla
Tényleg énekelt a lángos az ember szájában

A zenés, hagyománytisztelő hétvége programpontjai között szerepelt (a teljesség igénye nélkül, a szerk. megj.) az alsószeli Zele törzs baranta bemutatója, a felsőszeli Mátyus Néptánccsoport és a Bendő zenekar előadása, a Vaga Banda gólyalábasainak fellépése, akik a gyerekeket kápráztatták el műsorukkal, de meg kell említeni a Kuttyomfitty Társulat Mátyás király történetét is, illetve a kézműves vásár és a veterán járművek találkozóját is. Itt mindenki megtalálta a magának valót.

Pozsonyeperjes-X.Eperfesztivál
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.