2023. szeptember 11., 14:50

Kuttyomfitty Meseudvar negyedszer – KÉPEKKEL

Szeptember 10-én az ekecsi kultúrház szabadtéri színpadán és környékén negyedik alkalommal tárult az érdeklődők elé a Kuttyomfitty Meseudvar, ahol az előadásokon kívül volt kézműveskedés és kézművesportéka-vásár is, de a gyermekek játszhattak népi fajátékokkal és élményfotókat is készíthettek. Az árusok pedig gondoskodtak arról, hogy a száj se maradjon szárazon és a gyomor se üresen.

iv.-kuttyomfitty-meseudvar-01
Galéria
+27 kép a galériában
IV. Kuttyomfitty Meseudvar
Fotó: Lacza Gergely

Még el sem ütötte az ekecsi templom haragja a tizenegy órát, de a kicsik és nagyobbak már ott sokasodtak a kis sátor padjain, a pozsonyeperjesi Mesevarázs Bábszínház A három kismalac című előadására várva. Ezt azonban még megelőzte a megnyitó.

dobsa-fodor-monika-es-dobsa-tamas_
Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás
Fotó:  Lacza Gergely

„Meseudvar kis kapuja ki van tárva, / Vendégségbe kicsit, nagyot ide várja. / Lesz itt móka kacagás, érezd magad jól pajtás, / Itt minálunk!” – énekelte a Beültettem kiskertemet kezdetű népdalra a rendezvényt ezzel hivatalosan is megnyitó Dobsa házaspár. Ők, lelkiismeretes szervezőkként a meseudvar ideje alatt csak úgy sürögtek-forogtak. Tomi, miközben nekem nyilatkozik, a kis sátor technikáját is kezeli, de arra is gondja van, hogy a kürtőskalácsos házikót szerelő ember akkus csavarhúzójának robaja ne nyomja el az előadást.

A Mesevarázs Bábszínházat Rebro Ágota vezeti immár nyolc esztendeje azzal a céllal, hogy „egy kis mesét és varázslatot vigyenek” a gyermekek hétköznapjaiba.

Természetesen maga a Kuttyomfitty Társulat sem maradhat ki a „szórásból”, Tomiék ezúttal a Háry, a 70kedő obsitos című előadásukat mutatták be.

a-mesevarazs-babszinhaz-eloadasa
A Mesevarázs Bábszínház előadása
Fotó:  Lacza Gergely

Az Árgyélus Színház egy régi visszatérője Écsi Gyöngyi, aki ezúttal Ekecsen mutatta be A világ kenyere című mesejátékot. A BaHorKa Társulat improvizációs folklórszínháza a Pletykáló asszonyokat „szállította” a helyszínre, de a Vaga Banda gólyalábasai sem hagyták, hogy unatkozzanak a vendégek.

ecsi-gyongyi-eloadasa
Écsi Gyöngyi előadása
Fotó:  Kuttyomfitty Társulat

Ezúttal Tamásék az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny négy döntősét és két helyi kis mesemondót láttak vendégül, akik egy-egy mesével szórakoztaták a meseudvar résztvevőit. Mindig is szerették volna, hogy legyen „élőszavas” mesemondás, ami a mesélésnek a hagyományos formája. Tavaly például a Mesemondók Szövetségéből hívtak meg két mesemondót, továbbá helyieknek is teret adtak.

az-ipolyi-arnold-nepmesemondo-verseny-dontosei-meset-mondanak
Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntősei mesét mondanak
Fotó:  Lacza Gergely

Dobsa Tamástól megtudhattuk, hogy a rendezvény szervezése már az előző esemény befejeztével megkezdődik.

Ami a felhozatalt illeti, az esetek többségében magyar népmese került a színpadra, de tavaly más nép meséjét is műsorra tűzték.

iv.-kuttyomfitty-meseudvar-18
IV. Kuttyomfitty Meseudvar
Fotó:  Lacza Gergely
A hagyományos, tehát a folklórra épülő dolgokat szeretjük itt megjeleníteni. Az első produkció mindig a legkisebbekhez szól, aztán mi kerülünk a nézők elé, majd pedig mindig igyekszünk egy koncertszerű, zenés előadást is beiktatni. Tavaly Korpás Éva volt itt, idén pedig a BaHorKa Társulat koncert meseszínháza töltötte be ezt a szerepet. Azért próbálunk arra is figyelni, hogy a hazaiak legyenek túlsúlyban. Ami a kézműveseket illeti, kerüljük a gagyit, van a búcsúkban épp elég”,

mesélte Tamás, aki szerint a meseudvar elősorban az ekecsiekhez és környékbeliekhez szól, de vannak visszatérő vendégek messzebbről is, például a csehországi magyarok illetve magyarországiak is, aminek szintén nagyon örülnek. A kézműves portékák között többek között az Ekecs-Apácaszakállasi Szociális Otthon lakóinak a munkáit, dísztárgyait is meg lehett vásárolni.

iv.-kuttyomfitty-meseudvar-03
IV. Kuttyomfitty Meseudvar
Fotó:  Lacza Gergely

Az sem mellékes Tamásék számára, hogy a meseudvar ingyenes, és ezt idén a megyének és a kisebbségi alapnak köszönhetik. Jövőre lesz ötéves a fesztivál, tehát egy kis jubileum várható, sőt, már a program is összeállt, és olyan miliőben zajlik majd jövőre, ami itt még eddig nem volt, büszkélkedett Tomi.

iv.-kuttyomfitty-meseudvar-08
IV. Kuttyomfitty Meseudvar
Fotó:  Lacza Gergely
Utána majd meglátjuk, hogy folytatjuk-e tovább. Amikor három napig építed a fesztiválhelyszínt, akkor a fesztivál napján reggel mindig megfordul a fejedben az a gondolat, hogy egyáltalán kell-e ez nekünk... Persze este már azzal fekszünk le, hogy jó ez, és hát persze, de ez ettől szép”,

mondta somolyogva a bajsza alatt Tamás.

dobsa-fodor-monika-es-dobsa-tamas__0
Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás
Fotó:  Lacza Gergely
a-kuttyomfitty-tarsulat-eloadasa
Galéria
+27 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.