cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. június 2., 14:24

Viszonylag kevés az egyszülős háztartás Szlovákiában, életkörülményeik viszont botrányosak

Az EU-n belül Szlovákiában az egyik legalacsonyabb az olyan háztartások aránya, ahol egyedülálló szülő gyermekét vagy gyermekeit neveli.  Az összes gyermekes háztartásból, körülbelül kilenc százalékos részesedéssel bírnak. Életkörülményeik azonban az egyik legrosszabbak az uniós összehasonlításban, és az új koronavírus járványa ezt tovább súlyosbította - derült ki a FinGO.sk elemzéséből.

egyszülős család
Fotó: Femina

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy tavaly az Európai Unió (EU) 27 országában csaknem 200 millió háztartást számláltak, ezek 29% -ában volt gyermek.

A gyermekes háztartások körülbelül 14% -a (7,8 millió) csak egyetlen szülővel bírt.

Tehát az ilyen egyszülős családok a háztartások teljes számának négy százalékát tették ki.

Szlovákiában az egyszülős háztartások aránya alacsonyabb, csak kilenc százaléka a gyermekes háztartásokénak, ami körülbelül 58 000 család.

Az Eurostat adatai azt is elmondják, hogy tavaly ennek a csoportnak a jövedelme körülbelül tíz százalékkal esett vissza.

Különösen az egyedülálló anyák tartoznak Szlovákia legveszélyeztetettebb csoportjába. Váratlan anyagi megszorítás vagy pénzügyi kiadások esetén, csak a nők viszonylag kis csoportja tudja lejjebb szorítani a havi kiadásait, főleg ha kisgyermekük van, ami pénzügyi szempontból még igényesebb

- olvasható a jelentésből.

Sok ilyen család a szegénységi küszöb szélén találja magát. Az ilyen családok teljes számának körülbelül tíz százalékát teszik ki az egyedülálló apák gyermekükkel.

Az elemzés szerint egyre több olyan egyedülálló szülőt regisztrál, aki a járvány következtében a szegénységi küszöb alá került. Ez jóval erősebben megmutatkozik Szlovákia keleti és középső részén található háztartásoknál.

A legtöbb szegény embert Besztercebánya és Eperjes megyékben regisztrálták.

A szlovák Statisztikai Hivatal és az Eurostat adatai azt sugallják, hogy

az egyedülálló szülők háztartásai elsöprő többségének (57% -ának) problémái vannak olyan váratlan helyzetekkel, mint a mosógép javítása, hosszabb távú betegség, vagy a munkahely elvesztése. Az ilyen családok ötödének van elmaradása az villanyszámla fizetésénél és tizedük nem engedheti meg magának a számítógépet.

Az egyedülálló szülők háztartásainak az aránya az egyes EU-országokban eltérő.
A legnagyobb részesedésük Svédországban (34%), Dániában (29%), Észtországban (28%), Lettországban és Litvániában (mindkettő 25%) , illetve Franciaországban (21%) van.
A „ranglista" másik felén áll Horvátország (5%), Románia (7%) és Finnország (8%), őket követi Szlovákia. Görögország, Málta, Lengyelország, Spanyolország és Szlovénia nagyjából megegyezik Szlovákiával.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.