2023. november 27., 16:24

Veszélyben a mindennapi kenyerünk? Nincs, aki dolgozzon

Az influenzajárvány miatti rendkívül megnövekedett munkaképtelenség és a korengedményes nyugdíjazás megnövekedett száma november folyamán jelentős mértékben befolyásolta a rendelkezésre álló alkalmazottak számát a pékségekben Szlovákia-szerte – írja a Szlovák Pékek, Cukrászok és Cukrászsütemények Szakszervezete (SZPCC).

Pékáru kenyér
Fotó: Szabó Zoltán

„Szlovákia-szerte feszült a helyzet a pékségekben, mert egyszerre két munkaerő elérhetőségét befolyásoló alapvető tényező is hat rá. Az év végén magas volt azoknak a munkavállalóknak a száma is, akik korkedvezményesen nyugdíjba vonultak. Ehhez hozzájárult még a jelenlegi elsősorban felső légúti megbetegedések miatti rendkívül magas munkaképtelenség, írja a pravda.sk portál.

Egyes nagyobb és közepes pékségekben jelenleg a dolgozók egyharmada betegség miatt hiányzik. Az emberhiány jelentős bonyodalmakat okoz a pék- és édesipari termékek előállításának biztosítása terén”

– mondta Milan Lapšanský, az SZPCC igazgatóságának elnöke.

A cukrászok szövetsége szerint az ágazat ezért egy ördögi körben mozog, a beruházási adóssága az előző állami vezetés nem rendszerszintű intézkedései miatt nem számolható fel. A munkaerő így továbbra is a termelés és a költségek kulcsfontosságú eleme a kenyér, péksütemények és sütemények gyártásában.

Ha az influenzaszezon még rosszabb lesz, néhány pékség nem tudja biztosítani a tervezett termelést, és csökkenteni kell a műszakok számát.

Különösen a karácsony előtti keresletet, ami az év egyik legerősebb időszaka, nem biztos, hogy mindig fedezni tudják az árukínálattal. A pékségek működésének alapvető veszélyeztetése esetén csak alaptermékeket, elsősorban kenyeret állítanak majd elő. Szektorunk ugyanis az állam kritikus infrastruktúrájának a része” – magyarázta Lapšanský.

A Szlovák Pékek, Cukrászok és Tésztakészítők Szakszervezete Szlovákia minden részéről egyesíti a termelőket. Több mint 520 tagja van, egyéni vállalkozóktól a nagy pékségekig Szlovákia minden régiójában. A szakszervezet tagjai napi szinten biztosítják a polgárok kenyér-, péksütemény-, édesség- és tésztafogyasztásának nagy részét, és több mint 12 200 dolgozót foglalkoztat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.