2022. február 8., 13:16

Vége a benzinturizmusnak? Ellenőrizni fognak a lengyel határon!

A Tátra alatti Zsár (Ždiar) falut reggelente ellepik a Lengyelország felé tartó autóoszlopok, este meg a hazatérők konvoja. Az utóbbi időben ugyanis nemcsak síelni meg üdülni járnak a lengyel határon túlra Szlovákia polgárai, hanem bevásárolni is.

üzemanyag tankolás benzin
Fotó: Pixabay

A lengyel adócsökkentéseknek köszönhetően jóval olcsóbb itt több alapvető élelmiszer, no meg a benzin is, ami idevonzza a szlovákiai gépjárművezetőket is. És elképzelhető, hogy egy ideig gyakoriak lesznek még errefelé az ilyen bevásárolni és tankolni induló kocsisorok…

Az üzemanyagtöltő állomásokon a 95 oktánszámú benzin 5,10 zlotyba kerül, ami átszámítva 1,2 euró. Ez literenként mintegy 40 centtel olcsóbb, mint amit az utóbbi időben a mi üzemanyagtöltő állomásainkon láthatunk. Egy teletankolt 50 literes benzintartályon a 8 százalékosra csökkentett áfának köszönhetően mintegy 20 eurót lehet megspórolni. A szlovákiai üzemanyagárakkal összehasonlításban ez hihetetlen kedvezmény, vélekednek a Lengyelországba tankolni átruccanók.

A lengyelek a legolcsóbbak

Lengyelország február óta nulla százalékosra csökkentette az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját, az üzemanyag esetében pedig 23 százalékról nyolc százalékra. Ezzel még Magyarországot is felülmúlták, ahol még tavaly év végén 480 forinton maximálta a kormány a benzinárakat, ami átszámítva 1,36 euró.

Északi szomszédaink ezzel megnyertek egy képzeletbeli csatát, legalábbis ami a tankolást illeti.

Amíg Lengyelországban egy 50 literes benzintartály megtöltése 56 eurójába kerül egy gépkocsivezetőnek, nem számítva a más pénznemben történő kártyás fizetésért fizetendő díját, addig nálunk 20 euróval többe kerülne mindez.

Magyarországon 8 eurónyi a különbség, Csehországban, ahol a benzinárak hasonlóak, mint nálunk, egy teletöltött tartály nem egészen két euróval olcsóbb, mint nálunk, Ausztriában pedig négy euróval.

A lengyeleket nem zavarja a szlovákok érdeklődése, állítólag a benzinkutaknál kialakult hosszú sorok sem okoznak nekik gondot. Nem is csoda, az alacsony árak miatt február elején rekordforgalmat könyvelhettek el a határszéli üzemanyagtöltő állomások. A helyi kereskedők megpróbálnak a lehető legtöbb pénzt keresni az átmeneti adócsökkentésen. Az interneten olyan fotók jelentek meg a Cieszynie-i Intermarche üzletről, amelyek a vasárnapi árusítás tilalmát akarták kreatívan kijátszani úgy, hogy az épületre a „Buszpályaudvar” feliratot függesztették ki. A tömegközlekedés épületeire ugyanis nem vonatkozik a tilalom. Hiába, az emberi furfang nem ismer határokat!

A legtöbbet emiatt a szlovák oldalon található kisebb üzemegységek szenvednek az érezhetően kisebb forgalom miatt.

Sokan nemcsak a kocsi üzemanyagtartályát töltik meg, hanem a csomagtartóban magukkal vitt 50 literes kanisztereket is. Ám a spórolási szándék könnyen a visszájára fordulhat. Adóbevallási kötelezettség nélkül ugyanis legfeljebb 10 liter üzemanyagot lehet áthozni a határon. Az adóbevallás elmulasztása pedig 30 eurótól 16 000 euróig terjedő bírsággal is sújtható, már ha rajtakapják az embert….

A benzinárak növekedése még nem állt meg

Azt, hogy a benzinárak stagnálnak, az elemzők szerint nyugodtan elfelejthetjük. Éves összehasonlításban a 95-ös oktánszámú benzin körülbelül 21 százalékkal, a dízel pedig körülbelül 30 százalékkal lett rágább.

Arra számítunk, hogy a Brent könnyűolaj hordónkénti ára 90 dollár felett marad a következő hetekben is. Az olajpiac jelenlegi fejleményei alapján feltételezhető, hogy az üzemanyagtöltő állomásainkon az árak a következő hetekben tovább növekednek”

– fogalmazott a hnonline.sk portálnak Jana Glasová, a 365.bank elemzője. A szakemberek szerint a kőolaj ára a közeljövőben nagy valószínűséggel túllépi a 100 dollár feletti hordónkénti árat is.

Ebben az esetben az üzemanyagárak Szlovákiában literenként további több mint 10 centtel növekedhetnek”

– fűzte hozzá Lukáš Lipovský, az XTB elemzője.

A tankolásunkat az erős dollárárfolyam is drágítja, ami az euróval összehasonlítva a legmagasabb 2020 nyara óta. Ehhez még hozzájön a megerősödött kereslet. Ha kőolajfelesleg van, az áresést eredményez, és a termelők visszafogják a termelést, ezt láthattuk a pandémia elején. Az utóbbi idők legkritikusabb tényezője azonban az ukrajnai helyzet lett. Oroszország napi 10 millió hordó olajat termel. Az egyik hatalom ellátási zavara ezért elemzők szerint megbénítaná az öreg kontinens egy részét, ami aggasztja a piacot.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.