2021. január 5., 09:41

Változások 2021-ben az alkalmazottak számára

Több változásra számíthatnak az alkalmazottak, megnő a minimálbér, nőnek a munkaidőn túli bérpótlékok, persze nem annyira, mint amire számítottak volna. Megszűnik az ingyen ebéd a diákoknak, és választhatunk: pénzt, vagy ebédjegyet.

201705231129430.munka01.jpg
Emelkedik a minimálbér

A tavalyi 580 euróról 623 euróra, tehát 7,4%-kal, 43 euróval növekszik a minimálbér (az első fokú munkaintenzitásnál), ez persze hatással van a további juttatásokra is. Így a minimális órabér is 3,58 euróra növekszik.

Mindez annyit jelent, hogy

havonta, tiszta fizetésként 508,45 eurót vihet haza a minimálbéren alkalmazott.

Ezzel a minimálbér eléri a tavalyi átlagbér 57 százalékát. Emlékezhetünk, nagy viták voltak azért, hogy legalább 60%-ra emeljék.

A munkaadói oldal be szerette volna fagyasztani a minimálbért, és hogy ne ehhez kössék a további juttatások kiszámítását.

Végül kompromisszumos megoldás született. A vállalkozók azzal érveltek, hogy ez többmilliós költséget jelent a vállalatok számára.

Nem is maga a minimálbér, de a hozzá kapcsolódó járulékok és adók, illetve a bérpótlékok.

Bérpótlékok

A Munka Törvénykönyvének módosításával

2021. január elsejétől megváltozik a bérpótlékok meghatározása.

Nem a minimális órabérből számítják ki, hanem minimális bérpótlékokat határoztak meg.

A szombati munkavégzés után a bérhez legalább 1,79 euró/h, a vasárnap után minimum 3,58 euró/h, az esti bérpótlék minimum 1,43 euro/h jár.

Persze itt is az új minimálbérből indultak ki.

Munkavállaló éves elszámolása

Eddig a munkavállaló éves elszámolást csak attól a munkáltatótól kérhetett, akinél utoljára érvényesítette az adóalap nem adóköteles részét.

Újdonságként a jövő évtől lehetőség van éves elszámolásra minden olyan munkáltatónál, amely az év folyamán fizetést adott a munkavállalónak.

Megszűnik a 13. és 14. fizetésjárulék és adómentessége

A 13. és 14. fizetések adó- és járulékmentességét még az előző kormány vezette be, Dankóék javaslatára.

Korábban Boris Kollár, a Sme rodina vezetője fogadkozott,

hogy akármilyen kormányban is vesznek részt, a szociális intézkedéseket száz százalékig garantálják.

Most a mozgalmuk által felügyelt tárca szegi meg ezt az ígéretet.

Tehát

január elsejétől be kell fizetni az adót és a járulékot a 13. és 14. fizetés után is.

2020-ban mintegy 100 ezren kaptak 13. fizetést, cca. 50 millió euró értékben. A vállalkozói közegnek ebben az intézkedésben is az a zavaró, hogy folyamatosan módosulnak a szabályzók, minden rendszer nélkül. A másik oldalon a vállalatok sajnálják ezt a lehetőséget, hiszen ezzel az eszközzel jelentős, motiváló, premizáló eszköztől esnek el.

Megszűnik a fürdői gondoskodás adómentessége

Eddig, 2018-tól a fürdői gondoskodás után 50 euróval emelni lehetett az adóalap adómentes részét. Ez megszűnik. Bevezetésekor azzal számoltak, hogy ezt a kedvezmény mintegy 200 ezer munkavállaló fogja kihasználni. Mint kiderült elszámolták magukat, 2019-ben mintegy 4 ezren használták ki a lehetőséget, akik összesen 56 ezer eurót spóroltak az adóikon, azaz egy személyre 14 eurót. A másik érdekesség, hogy akik kihasználták, azoknak átlagosan a havi átlagjövedelmük 1400 euró felett volt.

Megszűnik a diákok ingyenes ebédje

A diákok ingyen ebédje helyett növelik az adóbónuszt.

Az óvodák és alapiskolák által nyújtott ebédek általános támogatása augusztustól megszűnik.

Jelenleg az állam minden ebédet 1,2 euróval támogat, augusztustól már csak az anyagi szükségben élő diákok ebédjét fogja támogatni.

Növekszik az adóbónusz

Viszont január elsejétől növekszik az adóbónusz nagysága. A 6 év alatti gyermek után, havi 46,44 euróra, azaz kétszeresére növekszik, a 6 és 15 éve közötti gyermek után pedig 1,7 szeresére, azaz 39,47 euróra. Ezt kompenzációként adják az ingyen ebédek megszűntetéséért.

Választani lehet az ebédjegyek és a készpénz között

A Munka Törvénykönyvének módosítása alapján

márciustól az alkalmazott választhat, hogy ebédjegyet kér, vagy készpénzt.

Ezt a döntését 12 hónapon belül egyszer változtathatja meg.

Ez az intézkedés a munkavállalók többségét 50-60 százalékát érintheti, azaz nem érinti azokat, akiknek a vállalat az üzemi vagy szerződéses étkezdében biztosítja az étkezést. Az intézkedés benne volt a kormányprogramban is, azt elég gyorsan át is vitték a parlamenti döntésfolyamaton. Az ehhez fűződő 200 módosító javaslat 90 százalékát elutasították.

Munkavégzés otthonról

A Munka Törvénykönyve módosítása számos újdonságot vezetett be az otthoni munkavégzés tekintetében is.

Például

az otthon dolgozó munkavállalónak joga lesz lekapcsolódni az internetről, meghatározni a munkaidejét, illetve költségtérítést kérnie a szükséges technika bebiztosításáért, amennyiben saját eszközeit használja.

Viszont

az otthoni munkavégzéssel elveszítik a jogosultságot a különböző bérpótlékokra (pl. ünnep).

A szakértők ismételten felhívják a figyelmet a törvény kidolgozatlanságára. Például arra, ha egy szlovák cégnek egy külföldi dolgozik otthonról, mert ugye azt a bért kell leadózni Szlovákiában, amit az ország területén végeztek el. Amit külföldön végeztek, az után külföldön illene adózni.

Változások a betegápolásban

Januártól

a betegápolási juttatást több közeli személy gondozása után is igényelhetjük.

Például az egyenes ági rokonokra (ezentúl a nagyszülőkre vagy az unokákra) és a testvérekre is. Jelenleg csak férj/feleségre, gyermekre szülőre, anyósra lehet.

A betegápolási juttatást eddig legfeljebb tíz napig lehetett igényelni, az orvos jóváhagyása alapján, most ez 14 napra nőne.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.