2022. október 10., 11:54

Vállalkozók a csaló célkeresztjében

Sok cégtulajdonos kapott a napokban levelet arról, hogy elkészült a könyvvizsgálat, ezért a mellékelt számla ellenében fizessen be 119 eurót. A baj csak ott van, hogy az overenaspolocnost.sk-tól a legtöbbjük nem rendelt könyvvizsgálatot. Az esetet már a rendőrség is vizsgálja.

 

netes-csalas-homonna.jpg
Fotó: archívum

A csalás tulajdonképpen az emberiséggel egyidős, hisz már Mózes első könyvében is arról olvashatunk, hogy Jákob a kezét a levágott kecskegidák bőrével borította be, hogy az szőrös legyen, így vak apja, Izsák összetévesztette őt testvérével, Ézsauval, és ő kapta meg az atyai áldást... Jákob óta, az ókortól napjainkig számtalan simlist tudnánk felmutatni. 

A Büntető Törvénykönyv szerint csalásnak nevezzük, ha valaki

maga vagy más javát szolgáló jogtalan haszonszerzés végett, idegen vagyonban kárt okozva mást tévedésbe ejt, vagy kihasználja más tévedését, és ezzel az idegen vagyonban kárt okoz.”

Döntse el mindenki, hogy az alább leírt eset szerinte kimeríti-e ezt a meghatározást.

Számla jön a nem kért szolgáltatásért

Az elmúlt napokban több, kft. tulajdonos olvasónktól is megkaptuk azt a levelet, amelyet a B2B advisory services Kft. írt. A küldemény egy fizetési felszólítást tartalmaz, valamint egy számlát, egy javaslatot fizetési meghagyásra, és egy tanúsítványt, amelyet a cég állított ki, persze, kérés nélkül. 

A felszólításban ez áll: Tisztelt Ügyvezető, a megrendelése alapján elvégeztük a (cégnév) könyvvizsgálatát, amelyet az overenaspoocnost.sk (konkért cégazonosító szám) oldalon közzétettük. Egyelőre nem tartjuk nyilván az adott előlegszámla megtérítését, illetve a befizetés után a tanúsítványt írásos formában fogjuk kiküldeni. Szeretnénk emlékeztetni az általános szerződési feltételek 11. pontja alapján az ügyvezető kezességi kötelezettségére. Szintén emlékeztetjük a döntőbírósági záradékra, illetve a Szlovák Közjegyzői Kamara Választottbíróságára, az általános szerződési feltételek értelmében. Az önt érintő szolgáltatás becsült ára csak 119 euró, az ár magában foglalja a könyvvizsgálatot, a tanúsítványt, az ingyenes tanácsadást ügyfelei részére csődeljárás esetén és a fogyasztóvédelmi jogok kapcsán. Üdvözlettel: Ing. Maroš Hrubčina, M. B. A.

fizetési felszólítás

Így szól a levél, az aláírást azonban egy apróbetűs rész is követi. Ebben megjegyzik, ha az ügyfél nem fizet, vagy egyoldalúan használja a tanúsítványt, abban az esetben a mellékletben található fizetési meghagyást benyújtják.

A hatósági fizetési meghagyással szembeni ellentmondás esetén neves ügyvédi iroda képvisel bennünket. Készek vagyunk pereskedni”

– folytatódik a levél, immár fenyegető hangnemben, kilátásba helyezve, hogy a Szlovák Közjegyzői Kamara Választottbíróságához fordulnak, ahol a kft. hivatalos képviselőjét magánszemélyként fogják igazoltatni. A sok tév- és félinformáció között ez utóbbi kitétel kétségkívül igaz, a személyazonosságot másként nem is lehet megállapítani.

Mutatjuk, hogy keressen 119 eurót

Az internet világában annyi lehúzással találkozunk, hogy a szlovák rendőrség már külön Facebook-oldalt üzemeltet ezek miatt. A rendszerváltás után harminc évvel, mikor az alsó tagozatosok táskájában is okostelefon lapul, a tisztességtelen szándékkal nyerészkedni vágyók lehetőségei is bővültek, főként úgy, hogy a kft.-k zárszámadása nyilvános forrásokból elérhető.

A B2B advisory services Kft. azokhoz az „ügyfelekhez”, akik nem rendelték meg náluk ezt a szolgáltatást – mert ne zárjuk ki annak lehetőségét, hogy voltak ilyenek –, értelemszerűen nem szállt ki, és nem végezett könyvvizsgálatot. Az ugyanis kizárt, hogy ezt a cég/cégvezető tudta nélkül, a cég helyiségeiben el tudták voltak végezni. Helyette a nyilvánosan, akár az olvasó számára is elérhető adatbázisokból készítettek kivonatot.

A könyvvizsgálat drága dolog, a jogosultsággal rendelkező könyvvizsgálók monopolhelyzetben vannak, így ezzel a lehetőséggel csak az él, aki számára ezt törvény írja elő, vagy aki el akarja adni a cégét, és így akarja megerősíteni a hitelességét. 119 euró tehát jó ár lenne egy könyvvizsgálatért. De egy finstat.sk-ról letöltött kivonat papírra nyomtatásáért kicsit sok…

A közjegyzők tiltakoznak, a kamarák figyelmeztetnek

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke lapunknak elmondta, tagjaik közül is többen kaptak hasonló levelet.

– Elítélünk minden, tisztességes vállalkozók megrövidítésére irányuló kísérletet. Bár nyilvánvaló, hogy egy meg nem rendelt szolgáltatásért nem kérhető pénzügyi ellenszolgáltatás, előfordulhat, hogy egy kezdő vállalkozó megijed, és inkább fizet, a békesség kedvéért. Ezt semmi esetre se tegye, inkább forduljon szövetségünkhöz – mondta.

A Szlovák Közjegyzői Kamara nyilatkozatban tiltakozott, mivel visszaéltek az általuk működtetett Választottbíróság nevével. A közjegyzők szakmai-érdekvédelmi testülete megjegyzi, a Szlovák Közjegyzői Kamara Választottbírósága valóban alternatívát jelenthet az üzleti perek megoldására, de ez esetben erről nincs szó, visszaéltek a testület nevével, ezért jó hírnévhez való joguk megsértésének gyanújával jogi lépéseket tesznek. Azoknak, akik ilyen levelet kaptak, azt javasolja, ne fizessenek, hanem forduljanak a rendőrséghez.

A könyvvizsgálat végzésére jogosult könyvvizsgálókat tömörítő Szlovák Könyvvizsgálói Kamara is reagált. Szerintük

célzott csalásról van szó, amelynek során természetes személyektől és vállalkozóktól jogosulatlanul próbálnak pénzt szerezni egy nem létező könyvvizsgálat elvégzéséért”. 

Megkerestük az Országos Rendőrfőkapitányságot is, amely az egyes kerületi rendőr-főkapitányságokhoz irányított bennünket, mondván, ez nem az ő hatáskörük. A kerületi főkapitányságok azonban folyamatban lévő eljárásokról nem adhatnak hivatalos tájékoztatást. A rendőrség a csalásokról és álhírekről szóló oldalán azt írja, már vizsgálják az esetet. Ettől függetlenül, aki érintett, a rendőrségen tehet feljelentést. 

Az állami elektronikus postafiókjukat figyeljék

A Szlovák Orvosi Kamara is figyelmeztette tagságát, a magánorvosi rendelők legtöbbje kft.-ként működik. Abban a rendőrség, és minden, tagjait figyelmeztető szakmai szervezet és vállalkozói Facebook-csoport egyetért, hogy a követelésnek nem kell eleget tenni. Az orvosi kamara azonban arra is figyelmezteti tagságát, ellenőrizzék a slovensko.sk-n található hivatalos postafiókjukat, amit egyébként a kutya sem néz. Ha ugyanis a cég beváltja a fenyegetését, elküldi a fizetési meghagyást, akkor azt ide postázza a bíróság. Ha pedig ez ellen nem emel kifogást, akkor jogerőre emelkedik, és végrehajthatóvá válik. 

Ők is „sejtik”, hogy nincs minden rendben

Természetesen szerettük volna megszólaltatni a cég képviselőit is, a honlapon feltüntetett, nonstop elérést ígérő szám azonban ki van kapcsolva. A honlapon feltüntetett pozsonyi, Széplak utcai székhelyen sem találtuk a vállalkozás nyomát. A cégjegyzékben szereplő címen egy társasház található.

Vállalkozói csoportokban azonban több válaszlevelet is közzétettek. Akik kommunikálni kezdtek a céggel, azoknak a válaszlevélben azt írták: Ha nem mutat érdeklődést, ignorálja a felhívást.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/40. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.