2022. június 11., 08:03

Új számlákon az egykori szlovákiai OTP-s ügyfelek

Május második felében megtörtént az egykori OTP Bank Szlovákia számláinak transzformációja a bankot felvásárló ČSOB rendszerébe. Az átalakulás egyik legfontosabb állomása zárult le, ami azért a várakozásoknak megfelelően tartogatott kihívásokat az ügyfelek számára.

 

OTP-ČSOB

Az elmúlt két évben többször foglalkoztunk az OTP Bank Szlovákia eladásával. A magyar anyavállalat miatt a kérdés nemzetiségi jelleget is kapott, elég, ha arra gondolunk, hogy korábban ezen a bankon keresztül érkeztek a Szülőföldön magyarul program támogatásai. Ez a pénzintézet ott volt a legtöbb felvidéki kisvárosban, ahogy ATM-ek tekintetében is éppen az OTP automatái voltak leginkább elérhetőek Dél-Szlovákia nagyobb településein is.

Az első lépések az ügyfelek irányába

Az eladást követően a banknak pénzügyi szolgáltatást nyújtó érdekeltsége nem maradt a szlovák piacon. Az OTP korábbi ügyfeleinek a ČSOB igyekezett több szinten is megkönnyíteni az átállást.

Az első és egyértelműen legnagyobb pozitívum a magánszemélyek számára, hogy már tavaly februártól ugyanolyan feltételek mellett vehettek fel pénzt a ČSOB bankautomatáiból, mint a saját bankjuk automatáiból. Fokozatosan aztán a zöld szín is eltűnt az egykori OTP fiókokból és bankautomatákról, de eközben ígéretéhez híven a ČSOB saját honlapján magyar nyelven is elkezdett kommunikálni az ügyfelekkel.

A folytatásban pedig a bank mobilalkalmazása magyar nyelvű felületet is kapott. Ez nem tűnik nagy dolognak a globális piacok uralta világban, hiszen még mindig közel félmillióan élünk magyarként Szlovákiában, de mégis az, hiszen a konkurencia közül csak kevés esetben mondható el ugyanez.

Ami a nyelvi kérdéseket illeti, egy lényegi kérdés azonban nyitva maradt, nevezetesen, hogy mikor lesz a magyar nyelv is elérhető a ČSOB bankautomatáiban. Anna Jamborová, a ČSOB szóvivője érdeklődésünkre elmondta, konkrét időpontot egyelőre nem tud ígérni, mert ez több tényező függvénye, de megerősítette, pénzintézetük számára prioritás a magyar nyelv elérhetővé tétele a bankautomatáik menüjében.

A nagy migráció

A legnagyobb figyelmet az elmúlt hetekben az váltotta ki, hogy május utolsó előtti hétvégéjén végbement az OTP Bank Szlovákia ügyfeleinek átvitele a ČSOB rendszerébe. Ez egy hétvégi leállást és számos kihívást jelentett a bank és az ügyfelek számára egyaránt, és mindez az OTP egykori fiókjainak forgalmán is meglátszott. 

Dunaszerdahelyen járva is megfigyelhettük a bank előtt a hosszú sorokat, s ahogy a várakozó ügyfelektől megtudtuk, a legtöbben technikai kérdésekkel keresték fel a bankfiókot. A migráció, ahogy az adatok átvitelének folyamatát szaknyelven használják, ugyanis problémákat okozott az online bejelentkezésnél. Az igaz, hogy a ČSOB külön videókat is készített ennek megkönnyítésére, levélben is igyekezett mindent elmagyarázni az ügyfeleknek, de ez mégsem volt elég.

A műszaki átállás ugyanakkor soha nem százszázalékos, így volt olyan, akinek a jelszava nem működött, mások a számlájukon akartak alakítani, s nem minden esetben kaptak egyértelmű válaszokat a honlapon vagy éppen telefonon.

Az ügyfelek az új IBAN-számukat az e-banking csatornákban vagy az átvitel után kiküldött első banki kivonaton is megtalálják. A számlaszám megváltoztatása miatt azonban nem kell az állandó pénzátutalási megbízásaikat megváltoztatniuk, azokat a bank automatikusan átvette, és október végéig automatikusan felülír minden „régi” számlaszámra történő befizetést az új számlaszámra.

Tehát van átmeneti időszak, ami megkönnyíti a folyamatot, de ettől függetlenül nem biztos, hogy az átállás után minden ügyfél marad a ČSOB-nál. A belga KBC Group tagja, teljes nevén a Csehszlovák Kereskedelmi Bank az OTP felvásárlásával jelentősen növelte részesedését a szlovák piacon. Más kérdés, hogy a kihívások is megszaporodtak, amelyeket első körben azok az ügyfelek észlelhettek, akiknek valamilyen problémát kellett megoldaniuk a migrációs folyamat után. Az elmúlt két hétben ugyanis nem volt ritka, hogy akár 20-30 percet kellett várakozniuk a bank információs vonalán, ha így akartak választ kapni kérdésükre.

A bank szóvivője szerint elsősorban a belépési adatok kapcsán érkeztek az ügyfelek hozzájuk, amire egyébként számítottak is. Nem lepte meg őket tehát az érdeklődés, de a hosszú sorokban, vagy a telefonon várakozó emberek nem biztos, hogy erre számítottak. 

Mi várható ezután?

A bank a folyamatos online kommunikáció mellett jelenleg különféle kedvezményes ajánlatokkal igyekszik megtartani az OTP egykori ügyfeleit, mert úgy tűnik, a nagy hitelezési hullám már lelassult, ami a ČSOB számára eddig jócskán hozott új ügyfeleket. Február és április között ugyanis hatalmas volt az érdeklődés a lakáshitelek iránt, mert hosszabb fixáció esetén egyre növekedtek a kamatlábak, így aztán mindenki igyekezett még elfogadható körülmények között lekötni a hitelét, s így évek alatt akár több száz vagy ezer eurót is megtakarítani.

A ČSOB megkeresésünkre elmondta, a helyzet azóta már normalizálódott. Már nem beszélhetünk jóval átlagon felüli hiteligényekről, így aztán elméletileg a különféle ügyintézés is egyszerűbbé válik a bank régi és új ügyfeleinek.

A külső szakértők úgy vélik, az év végén lehet majd értékelni, hogy mennyire volt hatékony az átállás, vagyis mennyire sikerült integrálni az OTP régi ügyfeleit, és hányan voltak azok, akik inkább más pénzintézetet választottak. Annyi mindenesetre elmondható, legalább a magyar nyelv részben megmaradt a bank kommunikációjában, ami tájainkon még 2022-ben is eredménynek számít.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/23. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.