2023. november 28., 15:40

Tovább csökkennek az ipari termékek árai

Második hónapja folytatódott az ipari termelők által előállított termékek és az építőanyagok árának csökkenése októberben.

ipari park, autógyár
illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A friss statisztikai adatok szerint az ipari termelők árcsökkenését továbbra is elsősorban a kisipar visszaesése támogatta, míg a nagyobb súlyú iparágakban és az energiaszektorban a növekedési dinamika további lassulása következett be. Az építőanyagok árai is tovább csökkentek, de mérsékeltebb ütemben, 3%-ig. A mezőgazdasági termékek több mint ötödével folytatódó árcsökkenését elsősorban az olcsó növénytermesztés befolyásolta.

A belföldi ipari termelői árak 2023 októberében éves szinten 2,3%-kal voltak alacsonyabbak, havi szinten pedig 0,4%-kal magasabbak. A 16 megfigyelt iparág közül 6, arányosan kevésbé fontos iparágban voltak alacsonyabbak az árak éves összehasonlításban. Bár a többi 10 iparágban éves szinten magasabbak voltak az árak, ezek többségében folytatódott a lassuló növekedés.

A kiemelten fontos iparágakban, így a közlekedési eszközök gyártásában 7%-kal, a gumi- és műanyaggyártásban pedig 5,6%-kal folytatódott az éves növekedés. Az energetikában tovább mérséklődött az árak növekedése, az árak 2,8%-kal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest. A vízellátásban a fokozatos drágulást regisztrálták, októberben először lépte át a növekedés a 10%-os kétszámjegyű határt. Összefoglalva: 2023 tíz hónapjában 15%-kal nőttek a hazai termelési árak az iparban.

Az ipari termelők exportárai éves szinten 1,4%-kal voltak alacsonyabbak, havi szinten az előző havi szinten maradtak. 2023 tíz hónapját összesítve az export ipari termelői árai 4,1%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.