2022. október 11., 08:33

Tapasztalatok a hidrogénezett lakossági földgázzal: kisebb teljesítmény, de spórolás

Egyedülálló kísérletet hajtottak végre az elmúlt hónapokban a Dunaszerdahelyi járásban fekvő Sárosfán. A Szlovák Gázművek júniustól szeptember végéig hidrogénnel keverte a háztartásokban felhasznált földgázt.

gáz
A sárosfaiak annyit érzékeltek, hogy kisebb volt a teljesítménye a gázüzemű berendezéseknek
Fotó: Reczai Lilla

Szlovákia 85%-ban függ az oroszországi földgázimporttól. Ezt a függőséget szeretnék a szakemberek a jövőben alternatív módszerekkel csökkenteni. 

A hidrogénnel való kísérlet előzményei

Peter Demeč, az SPP-Distribúció munkatársa először azt mondta el, hogy a tesztre miért éppen Sárosfa községet választották. Mindenképpen Pozsony környékén található településekben gondolkodtak, s különböző feltételeknek kellett megfelelniük. A község infrastruktúrája jelentette az alapot, majd megvizsgálták, hogy a helyi gázcsőrendszer megfelelő anyagból készült-e.

Elvárás volt, hogy nagyjából ezerfős legyen a lakosság, hogy az emberek teljes körű tájékoztatása ne legyen túl időigényes, emellett szempont, hogy a településen nemcsak családi házak vannak, hanem társasházak is. Minden szempontból Sárosfa bizonyult tehát a legalkalmasabbnak a tesztprojektre, amelyet teljes biztonsággal bonyolítottak le.

Azelőtt, hogy megkezdték a hidrogén és a földgáz keverését, a falu lakossága által használt valamennyi kazán, gáztűzhely vagy átfolyós vízmelegítő gyártóinak véleményét kikérték, hiszen a hidrogéngazdaság fejlesztésének az egyik kulcskérdése a biztonság. A hidrogén nagyon gyúlékony gáz, ami azt jelenti, hogy a szállítás és a használat során szigorú biztonsági szabályokat kell betartani.

sárosfa
Fotó:  Sárosfa önkormányzata
A sárosfaiak tapasztalatairól

A cég vezetősége és a kísérlet szakmai osztálya felkereste a polgármestert, Földváry Teréziát.

Mindenről pontosan tájékoztattak, a falu önkormányzatának csupán a lakosság informálása volt a feladata a tesztprojekttel kapcsolatban. Addig ugyanis nem szerettek volna semmibe belefogni, amíg a lakosok nem bólintanak rá a kísérletre. Minden esetleges kétely eloszlatása után vágott bele a szakmai csapat a kísérlet egyes fázisaiba

– mondta el a lapunknak a polgármester.

A hidrogénnel dúsított földgáz ugyan kisebb teljesítményt produkál, mint a dúsítatlan gáz, viszont a környezetet kevésbé szennyezi. A Szlovák Gázművek célja olyan fűtési anyagokat és technikákat alkalmazni, amelyekkel csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, valamint Szlovákia függése a földgázimporttól. Vagyis ezzel a módszerrel takarékoskodhatna az ország.

Márciusban keresték fel Sárosfa önkormányzatát a projekttel kapcsolatban, majd júniustól egészen szeptember végéig keverték a hidrogént a gázvezetékekbe.

A kísérletet a nyári időszak alatt hajtották végre, ugyanis akkor a legalacsonyabb az emberek gázfogyasztása, így kevesebb hidrogénre volt szükség a teszthez. A szakemberek igyekeztek a legkisebb terhelés mellett elvégezni a munkát. 

Nagyon alapos ellenőrzés előzte meg a kísérletet. A húsz évnél öregebb fűtőberendezéseket, például a Gamat kályhákat folyamatos ellenőrzés alatt tartották.

Az embereknek ritkán fordul meg a fejében, hogy időnként szükségszerű a berendezéseiket ellenőriztetni. A szakemberek ezért fokozatosan ellenőrizték a sárosfai háztartásokban a gázra működő berendezéseket, minden esetben ingyenesen, tehát a lakosok biztonságára is ügyeltek

– hangsúlyozta Földváry Terézia.

A tesztről és az eddigi eredményekről

A palackozott hidrogént a sárosfai regulációs gázállomáson keverték a földgázhoz. A négy hónap alatt az SPP-D háromszáz háztartásban ellenőrizte a hidrogénnel kevert gáz felhasználását. Fokozatosan történt a hidrogén adagolása, időről időre magasabb százalékban keverték a földgázba a hidrogént.

– A megbízott szakemberekből álló csapat rendszeresen jegyezte a mérési értékeket, szinte naponta eljöttek falunkba. Leolvasták a gáz-órák állását a hidrogén tesztprojekt megkezdése előtt, majd szeptember végén, soron kívüli gázóra-leolvasást tartottak – mondta a polgármester, aki kiemelte, nagyon jó volt az együttműködés a szakemberekkel. A lakosok csupán annyit érzékeltek a kísérletből, hogy talán kisebb volt a teljesítménye a gázüzemű berendezéseknek. 

Nem forrt fel például olyan gyorsan a víz, mint korábban, amikor nem volt hidrogénnel dúsítva a földgáz. Csupán ennyi különbséget véltek felfedezni a lakosok

– fejtette ki a polgármester.

A sárosfai Hlivák Erzsébetnek sincsenek rossz tapasztalatai

– Egyáltalán nincsenek kellemetlen tapasztalataink a kísérlet miatt, igazából nem érzékeltünk semmilyen változást a tesztfolyamat során. Minimális gázszivárgásra hívták fel a figyelmünket a projekt munkatársai, akik azonnal orvosolták is a hibát. Ha nem lett volna a projekt, talán csak nagysokára döbbentünk volna rá a problémára, ám így gyorsan megelőztük a bajt. Hasonló gázszivárgást több háztartásban is észleltek, de mindenhol azonnal elhárították a problémát. Mindig időben értesítettek bennünket a szakemberek az érkezésük és távozásuk időpontjairól. Nagyon pontosan és szakszerűen dolgoztak – nyilatkozta lapunknak Hlivák Erzsébet.

Várható-e továbblépésezen az úton?

Peter Demeč elmondta, hogy a cég  2025-re felkészíti az infrastruktúráját a hidrogénkeverésre. Terveik szerint 2025 októberéig majdnem országszerte biztosítják majd az 5 százaléknyi hidrogén hozzáadásának lehetőségét a földgázhoz.

– 2030-ra ez az arány elérheti akár a 10%-ot is. Egyelőre azonban csak a különféle berendezések és a vezetékhálózat előkészítéséről van szó, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy lesz-e megfelelő mennyiségű hidrogén. Az Európai Unió egyébként támogatja a hidrogéntermelési projektek felgyorsítását – tette hozzá Demeč.

A Sárosfán végzett kísérlet végeztével részletesen is értékelik az eredményeket, de azt már most biztosan állítják, hogy elégedettek a részeredményekkel.

A sárosfai projekt iránt külföldi cégek is érdeklődnek, hiszen a hidrogénpiac fejlesztése prioritás. Azt szeretnék elérni, hogy minden új gázinfrastruktúra hidrogén szállítására is alkalmas legyen.

Megjelent a Magyar7 2022/40. számában.             

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.