2022. november 23., 16:29

Stagnál az ingatlanpiac, de lejjebb is mennek az árak?

Az ingatlanpiac lassan, de biztosan eladói piacról vásárlói piacra változik. Szlovákia legtöbb régiójában ugyanis az utóbbi időben a piac lassulása és az ingatlanok iránti erőteljes kereslet csökkenése figyelhető meg. Az ingatlanárak stagnálnak, de számíthatunk-e csökkenő tendenciára is?

új lakások
Fotó: TASR

A hároméves emelkedés után, amely alatt átlagosan 20 százalékkal nőttek az ingatlanárak, úgy tűnik, eljött a kijózanodás ideje. Legalábbis az ingatlanügynökök és az ingatlanelemzők szerint. A valóságba való visszatérést mutatja az ingatlankínálati piacon az árak 1,6 százalékos szintű negyedéves növekedése is, írja a hnonline.sk portál.

Ez azt mutatja, hogy a kínálati piac a közeljövőben az árak stabilizálódására számít. További gyors növekedés jelenleg már nem várható.

A régebbi ingatlanok árai elérték a maximumukat, amit a következő hat-nyolc hónapban sem sikerül túlszárnyalni” – mondja Viktor Obtulovič, a FinGO.sk ingatlanszakértője. Pozsony megyében emellett az értékesítés tranzakciós ideje is lelassult - egy hónapról háromra.

Az ingatlanok iránti kereslet csökkenését elsősorban a kamatok emelkedése és a jelzáloghitelek nehezebb elérhetősége, a globális recesszió előrejelzése, valamint az energiaárak emelkedésével és az ukrajnai háborús konfliktussal kapcsolatos általános bizonytalanság okozza.

„Az értékesítés lelassult, amit a kataszteri hivatalok is megerősíthetnek. Az ügyfelek jóval többet válogatnak, a jelzáloghitelek jóváhagyása is tovább tart, és a vevők többet gondolkodnak azon, hogy a jelenlegi banki feltételek mellett vállaljanak-e hitelt” – mondja Róbert Ondriáš, a Szlovákiai Ingatlanirodák Szövetségének elnöke.

Az is tény, hogy az ingatlanok tovább állnak „készleten” az eladásuk előtt, mint korábban. A helyzet tehát megfordult, a vevőnek már nem kell rábólintania az első ajánlatra, hanem számos ingatlan közül válogathat, tette hozzá a szakember.

Lejjebb mennek az árak?

„Néhány ingatlan árában már most is észleltünk módosulást. A legtöbb esetben azonban csak az öregebb ingatlanok eladóinak irreális elvárásai módosultak, akik 20 százalékos vagy azt meghaladó áremelkedéssel számoltak, ami azonban a közeljövőben nem fog megismétlődni” – teszi hozzá Ján Palenčár, az Ingatlanirodák Országos Szövetségének elnöke. Az árak alakulását a közeljövőben az eladók helyzete fogja meghatározni. A szakértők az új épületeknél az esetek többségében azonban nem számolnak árcsökkenéssel, az építőanyagok, az építkezési munkák és az energia drágulását figyelembe véve sem.

A fejlesztők inkább bérbe adják az ingatlant, vagy új feltételekben egyeznek meg a finanszírozó partnerrel, mintsem veszteséggel adják el azt. A régebbi ingatlanok esetében egyedi esetekben előfordulhatnak kisebb árkorrekciók”

– teszi hozzá Palenčár.

A szakemberek ezzel kapcsolatos véleménye megegyezik abban, hogy az új ingatlanok árai valószínűleg nem csökkennek a közeljövőben, a legnagyobb esély az árak csökkenésére inkább csak a régebben épült lakások és az üdülő jellegű ingatlanok esetében van. Valószínűsíthető, hogy ezek esetében enyhén csökkennek az áraik, mivel az eladók egy része hajlandó lesz engedni az árból az ingatlaneladás felgyorsítása érdekében. 

Kimerült ügyfelek

„Az emberek most inkább kivárják, hogy mi lesz. Az ingatlanvásárlás ugyanis általában hosszú távú jelzálog-visszafizetési kötelezettséggel jár. Ezért vannak, akik most inkább maradnak az albérletben, és megvárják, amíg kikristályosodik a helyzet. Mások meg jelentősebb áresésre várnak, amit lehet, hogy bekövetkezik, de az is lehet, hogy nem” – mondja a FinGO.sk elemzője.

Ha megnézzük az emberek banki megtakarításait, Palenčár szerint nem állíthatjuk, hogy a szlovákok szegényebbek lettek volna. „A jelzáloghiteleket a kellő megtakarítással rendelkező, hitelképes ügyfelek is széles körben igénybe veszik.

A kamatok emelkedése miatt azonban az az ügyfél, aki befektetési céllal vásárolna lakást, gyakran elodázza a vételt, mivel még emlékszik az olcsó, egy százalék alatti jelzáloghitelekre”

– mondja a szakember.

Egy háromszobás fővárosi lakás átlagára 220 ezer euró körül mozog, ami azt jelenti, hogy jelzáloghiteles vásárlás esetén legalább 44 ezer eurós önerővel kell rendelkeznie az ügyfélnek. Január óta, amikor még egy százalékos szinten voltak a kamatok, néhány hónap alatt három vagy több százalékra kúsztak fel, ami az év eleje óta legalább háromszoros kamatemelkedést jelent. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a stresszteszt során nem három százalékról, hanem öt százalékról számolják a kamatlábat, és ez egyes ügyfeleknek már gondot jelenthet” – összegzi Obtulovič.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.