2023. június 22., 14:43

Sikeres pályázatok - fejlődő régióink: határokon átnyúló Kisprojekt Alap konferencia - KÉPEKKEL

A Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (Rába-Duna-Vág ETT) június 19-én, Somorján tartotta Kisprojekt Alap zárókonferenciáját, ahol a 2016-2023 időszak tevékenységét értékelték. A Rába-Duna-Vág ETT 6 régió együttműködését jelenti, ebben az időszakban 126 közös, határon átnyúló pályázat valósult meg, 270 dél-szlovákiai és magyarországi szervezet együttműködésének köszönhetően.

konferencia
Jozef Viskupič, Vasi Emma, Popovics György, Németh Zoltán
Fotó: Molnár Anna

Jozef Viskupič, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat elnöke, az RDV ETT soros elnöke kiemelte, hogy a Társulás alapvető célja a határokon átnyúló együttműködés további erősítése. Együtt, régiókon és országokon átívelve, olyan hosszú távú partnerségeket hozott létre, amelyek eredményeként sikeres kisprojektek váltak valóra. Bár a Covid világjárvány jelentősen befolyásolta az elmúlt időszakot, mégis sikerült több műemlékeket felújítani, játszótereket, fitneszparkokat, zarándokutakat, tanösvényeket és egyéb tevékenységeket, például műhelyeket és táborokat megvalósítani.

A rendezvényen Vasi Emma, az RDV ETT igazgatója elmondta, hogy az elmúlt időszakban összesen 126 pályázat valósult meg sikeresen, 31 projekt az 1. prioritási tengelyben, amely elsősorban infrastrukturális beruházással kapcsolatos, itt a kulturális, természeti, örökségi helyszínekhez és látnivalókhoz érkező látogatók éves létszáma elérte a 82 880 főt.

95 pályázat pedig a negyedik prioritási tengely során, amely ún. soft projekteket jelenti, ezen belül 383 közösségi illetve társadalmi esemény valósult meg (városi és falunap, népművészeti, hagyományőrző és folklór fesztivál, kézműves program, sportrendezvény, verseny, szakmai konferenciák, tanulmányutak).

konferencia
Fotó:  Molnár Anna
Példaértékű helyi beruházások 

Tanúbizonyságként maguk a pályázók mutatták be az egyes sikeres projekteket. Az élményszerű  előadások során láthattunk több felvételt  és hallhattuk a konkrét tapasztalatokat a katasztrófavédelem, a hagyományőrzés, a gasztrokultúra, a szociális együttműködés, rehabilitáció, a gyermekjogok és a biztonságos online oktatás, a kajak-kenu sport,  a társadalmi innováció, a kulturális örökség, a turisztikai fejlesztés – tanösvények, vízitúrák, a környezetvédelem, a hulladék nélküli rendezvények szervezése, az újrahasznosítás, az iskolai felszereltség bővítése,  sportpályák építése, edzőparkok, kilátóhelyek kialakítása, a kerékpáros közlekedés, valamint gyógynövényes közösségi kert témákban. Ezekből idézünk fel néhányat.

Közösségi kemence Alsószeliben
Kovács Lajos, a galántai járásbeli község polgármesterétől megtudtam, hogy Alsószeli és Pannonhalma immár 35 éve működik együtt, heti szinten tartják a kapcsolatot, számos pályázatban is részt vettek már közösen. Az egyik ilyen a Kemencék elnevezésű, melyet a Kisprojekt Alap támogatott.

„Olyan területen lakunk, ahol kulcsfontosságú a gabona, a kenyér, mindig is ez adta az embereknek a megélhetést. Én magam is megtapasztaltam, amikor nyolc éves voltam, minden pénteken elmentünk édesanyámmal friss kenyérért a helyi kemencéshez, hogy egész hétre legyen ebből az alapvető táplálékhól” – meséli a polgármester. Majd folytatja a sikeres pályázat történetét.

„Alsószeliben a helyi művelődési háznál volt egy szabad terület, itt terveztük megépíteni a helyi kemencénket, közösségi teret akartunk létrehozni, ahova jó lesz kijönni mindenkinek, ehhez kértünk támogatást. Sikeresek voltunk és megvalósítottuk álmunkat. Manapság 500 - 600 embert ki tudunk szolgálni itt egy-egy rendezvény során. 100 pisztrángot, 40 csülköt, és akár 9 tepsi lepényt meg tudunk sütni a kemencénkben. A leves viszont hiányzott,  ezért hozzáépítettünk egy nagyobb sporheltet a kemencéhez, itt gulyást, de húslevest is lehet főzni.

Nincs olyan hónap, hogy kemencénk ne legyen kihasználva, van kemencefesztivál, jubilánsok találkozója,  jurtanapok, valamint szervezeteink – a tűzoltók, a sportszervezetek, nyugdíjasok összejövetele, hiszen mindannyian itt tartják a rendezvényeiket.

Nemrég történt, hogy a Csemadok tagjai jöttek hazafele egy kirándulásból, Rimaszombatból hoztak friss gombát, hívtak is, hogy fűtsük be a kemencét, mert még az este megsütik a friss gombát tojással vacsorának.  Ez az igazi fenntarthatóság! Tervezzük a folytatást, van már cseh partnerünk is, így akár hármas együttműködést is tervezünk.”

kemence
Fotó:  Molnár Anna
Gondoskodnak az idősekről, hozzátartozókat képeznek

A győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, és a somorjai Ambrózia idősek otthona együttműködését, a Rába-parti szervezet igazgatója, Kányai Róbert foglalta össze. Elmondta, hogy mindössze 4 hónap állt rendelkezésünkre a pályázati terveink valóra váltására, a pandémia pedig csaknem ellehetetlenítette a személyes találkozást. Így azt a célt tűzték ki, hogy egy hosszútávú együttműködés alapjait fogják elsősorban megvalósítani.

Először az idősekről való gondoskodás terén az alapfogalmakat, a folyamatokat a jogszabályokat tisztázták, amelyek nem azonosak a két országban. Ezután a támogató csoportokat alakítottak ki.

„Nagyon fontos elem az idősgondozás terén például a tűzoltóság, a rendőrség de akár a postás együttműködése is. Több esetben a postás veszi észre, hogy nem veszi át az idős polgár a kézbesített levelet, vagy Magyarországon a nyugdíjat, így ő jelezheti elsőként, hogy valószínűleg valami nincs rendben odabenn“ – ismertette Kányai Róbert.

Hozzátette, hogy kisebb részprojekteket is megvalósítottak,  például egy demencia foglalkoztatót hoztak létre az intézményben  a nővéri szoba mellet.  „Itt akár egész éjjel törölközőt hajtogathat a  demenciával küszködő idős ember, nem zavarja, hagyja pihenni a szobatársait és nem is kap feleslegesen nyugtatót“ hangsúlyozza. Majd elmondja, hogy ezen kívül a hozzátartozókat képezték, a gondozás, az étkeztetés terén és többek között készítettek egy mesekönyvet is  óvodás, általános iskolás gyermekek számára,  amiben számukra érthető módon elmagyarázták a betegséget.

Nem azért nem ismeri meg a nagymama, az unokát, mert már nem szereti, hanem azért, mert már nincs meg az ehhez szükséges képessége. További tudásanyagot is megosztottunk az idősgondozás tekintetében, különböző csoportok is részt vettek a képzéseken.

Mindkét ország munkaerőhiánnyal küzd ezen a téren, fontos a hozzátartozók segítsége, tudása.  Volt olyan, akinek a tanfolyam során elhunyt a hozzátartozója, mégis végig csinálta a képzést, így a gyász is könnyebb volt számára.” – emelte ki Róbert. 

konferencia
Fotó:  Molnár Anna
Baskin – A fogyatékosok és az egészségesek együtt sportolhatnak

Kiss Lenke Kosárlabda Akadémia és a Komáromi járáshoz tartozó búcsi alapiskola közös pályázatának lényege, hogy az egészséges, ép gyermekek és a fogyatékkal élők együtt sportolhassanak, méghozzá speciális szabályok alapján. A Baskin elnevezésű kosárlabda játékban együtt játszhatnak, közösen örülhetnek.

Kiváló lehetőség, hogy lekössük az összes gyereket, a kerekes székes is, a látáskárosult is bekapcsolódhat a játékba, így könnyebben integrálódik majd a társadalomba is”

- hangsúlyozta Rosta Balázs a Kiss Lenke Kosárlabda Akadémia ügyvezetője. Megtudom, hogy Olaszországból indult ez a sportág, itt már bajnoksága is működik, de nincs igazán szakmai anyag más országok számára, ezt szeretnék létrehozni és az egész Kárpát medencére kiterjeszteni a sportágat. Az egyes országok tekintetében a kosárlabda terén nemzeti fellegváraknak minősülő településekre is ki szeretnék terjeszteni, mint Sopron vagy Oroszlány de Szlovákia tekintetében is szoros az együttműködés akár Révkomárommal, Kassával vagy Ipolysággal. „Bajnokságot, kupát tervezünk, a diáksportok közé szeretnénk integrálni ezt a sportágat” - foglalja össze ki Balázs.

Megújult gyermekjátszótér Csilizradvány községben
Lukács József a csallóközi település polgármestere büszkén újságolja történetüket. Ezidáig nem volt közösségi terük, nem volt hova menni a fiataloknak, az anyukáknak a kisgyermekekkel, mivel az eddigi játszótér életveszélyes volt, messze nem felelt meg a követelményeknek. Most egy teljesen új, hűsölővel, modern edzőparkkal együtt létesült egy játszótér, ami egy korszerű közösségi tér községben.

Itt nemcsak a legkisebbek, de akár az idősebbek, kamaszok is összegyűlnek, pikniket, találkozókat szerveznek, közösen töltik el a vasárnap délutánt. „Edzőparkunkat is sokan használják, amire eddig nem is gondoltam, a rehabilitáció terén is bevált. A Covid járvány alatt fejeztük be a projektet, ekkor történt, hogy községünkben egy hölgy agyvérzést kapott, mivel az intézmények zárva voltak, nem tudták folytatni a gyógykezelést. Ekkor jött az ötlet, hogy lehet használni a kinti teret, itt folytatták a munkát, a kinti kerékpárt valamint a több eszközt használták, természetesen szakmai felügyelet alatt, mára pedig a hölgy teljesen felépült. A sportegyesületünk is birtokba vette az edzőgépeket, valamint a  kamaszkorú fiúk, lányok is rendszeresen tornáznak itt, edzéseket tartanak.  Biztosan jobb mintha a számítógép mellett ülnének reggeltől estig“ – ecseteli a részleteket a polgármester.

Ezen kívül az igazi Sacher tortát is megkóstolhattuk a rendezvényen,  amely az eredeti receptúra alapján készült, KRESZ és egyéb oktató anyagot, számos kiadványt, tanulmányt is megismerhettünk, de megcsodálhattunk néhány színházi jelmezt,  római kori öltözetet és tárgyakat, virtuális betekintést nyerhettünk a rómaiak életébe.
kiállítás
Fotó:  Molnár Anna
Ezután egyszerűbb pályázási feltételek 

Stefanik András, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztérium, Határon Átnyúló Interreg Programok Főosztályának képviselője rámutatott, hogy az RDV ETT élen jár a határmenti kapcsolatfejlesztésben, majd bejelentette a következő 2021-2027-es ciklusban is az RDV ETT  menedzseli majd a Kisprojekt alap tevékenységét.

Veres Csilla, a VI-A Magyarország-Szlovákia Együttműködési Program Közös Titkárság vezetője a 2014-2020-as programozási időszak megvalósult Kisprojekt Alap elért eredményeit méltatta, majd elmondta, hogy határozott létjogosultsága van a határtérségben a Kisprojekt Alapnak,  így a 2021-2027-es időszakban is, egy megújult, gördülékenyebb  formában fog  folytatódni a munka.

Vasi Emma, az RDV ETT igazgatója ismertette, hogy az új időszakban támogatható tevékenységnek bizonyulnak majd a fesztiválok; kulturális események; sportesemények; szakmai konferenciák és programok; valamint gyermek és ifjúsági táborok. Összességében közel 6,45 millió euró értékben valósulhatnak meg kisprojektek a nyugati határtérségben. A támogatás összege 30 000 EUR lesz, ehhez jön még a társfin.

Az ERFA által nyújtott támogatás a kisprojekt összköltségének 80%-át jelenti, amelyhez a kedvezményezettek a nemzeti társfinanszírozások révén 5% (HU) és 8% (SK) önerővel járulnak hozzá. Megtudtam, hogy az adminisztratív terhek és követelmények csökkentésre kerültek, kevesebb dokumentum, egyszerűsített eljárási rend lép érvénybe. Fényképek, jelenléti ívek, sajtómegjelenések bizonyítják majd egy-egy rendezvény megvalósulását, amelyet az RDV ETT-hez fognak benyújtani.

Az eddigi hosszadalmas, négy szintű ellenőrzés jóval egyszerűsödik, meggyorsul. Egy-egy rendezvény során a bevállalt légyszám elérése lesz a meghatározó, valamint fontos lesz a partnerek további együttműködése. A teljes pályázati csomag a Kisprojekt Alap nyugati programterületének internetes oldaláról lesz letölthető 2023 őszén, várhatóan a szeptemberi hónap folyamán, és októbertől lehet majd pályázni.

Végezetül pedig aKisprojekt a gyakorlatban” blokkban a Fórum Kisebbségkutató Intézet - Kisprojekt Alap keretén belül megvalósult - somorjai podcast stúdióját tekintették meg az érdeklődők. 

Elégedetten és sok új ötlettel gazdagodva távozott a csaknem 150 jelenlévő a tartalmas rendezvényről, amelyen mindannyian megbizonyosodtak arról, hogy néhány politikus ármánykodásai ellenére helyi és regionális szinten is tovább erősödnek a határokon átnyúló magyar-szlovák kapcsolatok.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.