2020. október 14., 16:29

Pikáli Róbert: A járvány miatt kutyaszorítóba került a mezőgazdaság és a feldolgozóipar

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések a termeléssel és szállítmányozással foglalkozó cégek napi tevékenységét, forgalmát és jövőjét is negatívan befolyásolják. Arról, hogy miként és milyen mértékben, a galántai székhelyű Bionis Kft. Gútán élő gyártási igazgatójával, Pikáli Róberttel beszélgettünk.

Fotó: Nagy Róbert
Pikáli Róbert, a Bionis Kft. gyártási igazgatója
A Bionis Kft. az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel kapcsolatos feldolgozóiparban tevékenykedik – újrahasznosítják a cukorgyárakban felhalmozódó mellékterméket. A melaszba, vagyis a sűrű cukorszirupba javarészt külföldön beszerezhető adalékanyagokat kevernek, és így takarmányt készítenek az állatoknak. Emellett két kamionnal rendelkeznek, s a termelésen kívül szállítmányozással is foglalkoznak.
Társaságunkat is érintik a pandémiával kapcsolatos korlátozások, főként a határzár okoz mindig nagy gondot. Magyarországról és Csehországból is szoktunk nyersanyagokat beszállítani, valamint ugyanoda kiszállítani az általunk gyártott kész termékeket. A járvány első hulláma során olyan rendelet született, hogy a kamionokon fel kellett tüntetni, mit szállítunk. Megtettük, de a felirat birtokában is ki kellett állnunk és várnunk a hosszú sorokat, ami nagy időveszteséget, bizonytalanságot okozott.

 - magyarázta Pikáli Róbert.

Hangsúlyozta:

Ez az ágazat másként működik, mint például a gépkocsigyártás. Az állatok nem állíthatók be, hogy ma vagy még pár napig kevesebbet egyenek azért, mert még nem érkezett meg az eledelük. Az adott állománynak mindig pontosan meg kell kapnia a szükséges mennyiségű takarmányt, amit mi gyártunk. Egész Szlovákiából vannak ügyfeleink, folyamatosan, sok helyen, pontos időre várják a szállítmányainkat.

De nem csak logisztikai gondokat okoznak a járványügyi intézkedések,  ezért rákérdeztünk, milyen hatással van a járvány a cég pénzügyi  helyzetére és forgalmára, illetve vajon a klienseiknél mekkora gondot okoz a járvány.

Mivel ez idő tájt a klienseink többségét képező mezőgazdasági szövetkezetek is nehézségekkel, pénzhiánnyal küszködnek, romlott a fizetési moráljuk. Mindenütt, így náluk és nálunk is nőttek a fertőtlenítőszerekkel és egyéb higiéniai eszközökkel kapcsolatos költségek, s az ügyfeleink általában a kívánatosnál később adják meg a tartozásaikat. Eközben azonban nekünk mindig időben, többnyire előre, készpénzben kell fizetnünk a nyersanyagokért, egyébként azokat nem kapjuk meg. Ilyen helyzetben félő, hogy amíg a számlánkra nem folynak be a cégünk által várt összegek, a saját anyagi tartalékaink felélésére kényszerülünk. A járvány kezdete óta 30-40 százalékos visszaesést tapasztalunk a forgalmunk terén. Bár az államtól korábban ígéretet kaptunk a gazdasági kárunk megtérítésére, de arra eddig még nem került sor...“

– fejtette ki a továbbiakban a gyártási direktor.

Úgy véli, hogy ha sokáig tart a világjárvány, akkor a korlátozások a cégük jövőjét is negatívan befolyásolják. Nem szeretnék elveszíteni az ügyfeleinket, de azok némelyike már a csőd felé közeleg, és nehezen jósolható meg az, hogy majd ki meddig tart ki.

A mezőgazdasági ágazat minden téren kutyaszorítóban van, s vélhetően egyes szövetkezetek, cégek vagy teljesen tönkremennek, vagy az állatállományuk csökkentésére kényszerülnek. Mindez a feldolgozóiparra, így a társaságunkra is negatív hatást gyakorol, hiszen függünk egymástól. E bizonytalan időszakban nem tervezhető, hogy a járvány minden negatív velejárójával együtt majd meddig is tart, s ki marad talpon

- zárta tájékoztatását Pikáli Róbert.

Megosztás
Címkék