2023. január 16., 19:52

Pert indítana a MOL a szlovák állam ellen az energetikai különadó miatt

A telex.hu az Euractive-ra hivatkozva arról ad hírt, miszerint a washingtoni választott bíróságon indítana pert a Mol és a Slovnaft a szlovák állammal szemben, amiért az 55 százalékos különadót vezetett be az olajcégre, és ezt nacionalista retorikával indokolta meg. Habár a szlovák állam több engedményt tett az eredetileg tervezett adótervezethez képest, ám a Mol és a leányvállalata ezt is sokallja.

üzemanyag tankolás benzin
Fotó: Pixabay
A portál cikkében beszámol arról, hogy Szlovákia decemberben vezetett be 55 százalékos különadót az olyan energiacégekre, mint a Slovnaft. Eredetileg ez 70 százalékos lett volna, és 2025-ig lett volna érvényben, végül egy évben szabták meg a hatályát, és a kulcsot is lecsökkentették.

A Molnak azzal is problémája van, hogy a törvény bemutatásakor Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter azt a magyar tulajdonos elleni fellépéssel indokolta meg. Matovič azzal érvelt, hogy az adóval Szlovákia több pénzt kaphat a magyar tulajdonostól, írja a telex.hu.

Az így beszedett adót a legnagyobb rezsiköltségű iparágak terheinek csökkentésére és a háztartások tehermentesítésére fordítanák.

A portál értesülései szerint nemrég az ExxonMobil perelte be Washingtonban az EU-t a különadók miatt. A per még tart.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.