cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. június 11., 15:41

Pazarlás-e az 1000 eurónál magasabb nyugdíjat szedőknek tizenharmadik nyugdíjat fizetni?

Szlovákiában több mint százezer olyan nyugdíjas van, akinek nyugdíja meghaladja a havi 1000 eurót. A tizenharmadik nyugdíjat, ami több száz milliós pluszkiadás, ők is ugyanúgy megkapják, mint azok, akiknek havi öregségi járandósága csak néhány száz euró. Az INESS elemzői szerint a bőséges jutalmazás súlyos következményekkel járhat, meghaladhatja az ország gazdasági lehetőségeit.

készpénz
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A felelőtlen szociális politika, amibe a tizenharmadik nyugdíjak kifizetése is beletartozik, növeli a kiadásokat. Az INESS úgy véli, az ilyen juttatásokat elsősorban célzottan, az alacsonyabb jövedelműeknek kellene adni, nem pedig mindenkinek, jövedelemtől függetlenül.

Az egységes támogatások a közpénzek pazarlásával egyenlőek, ezek a jövőben visszafogják a gazdasági növekedést, és ezzel csökkentik a lakosság bevételeit is”

– jelentette ki Radovan Ďurana, az INESS elemzője.

Más ilyen támogatások mellett most már ilyen problémát okoz a 13. nyugdíj is, amelyet például azok is megkapnak, akiknek 1000 eurónál is magasabb a nyugdíjuk.

Rosszul ének a nyugdíjasok?

A Szociális Biztosítótól kikért adatok szerint 2024 januárjában 107 712 személynek volt 1000 eurónál magasabb nyugdíja.

További 377 366 öregségi nyugdíjas 685 és 999 euró közti összeget kap, az átlagnyugdíj 671 euró.

A minimálbérért dolgozók tisztán 616 eurót keresnek most Szlovákiában, ám 645 517 olyan nyugdíjas van, aki havonta magasabb összeget kap, mint ők.

A több mint 645 ezer ilyen nyugdíjas az összes öregségi nyugdíjas 58%-át teszik ki. A minimálnyugdíjnál alacsonyabb havi járadékot a nyugdíjasok 4%-a kap.

Az INESS hangsúlyozza, hogy ez a különbség főleg a nyugdíjasok és a gyermektelen, minimálbérért dolgozó emberek között a legszembeötlőbb, mivel az utóbbi csoportba tartozók semmilyen más szociális és egyéb támogatásra nem jogosultak. Emellett a minimálbérért dolgozók elsöprő többségének nincs saját ingatlanja, a nyugdíjasoknak általában igen, továbbá a munkavállalók kiadásai meghaladják a nyugdíjasokét.

Ďurana szerint a 13. nyugdíj általános folyósítása közpénzpazarlás, holott mindenhol spórolnia kellene az államnak, ahol csak lehetséges. Ellenkező esetben az állam kénytelen lesz újabb adókat kivetni, ami a bérek emelkedését fogja fékezni, és kevesebb bevételt eredményez a munkavállalók számára.

Ha nem kapnának 13. nyugdíjat azok, akiknek a nyugdíja több mint 1000 euró, akkor 65 millió eurót takarítana meg az állam. Ha azok sem kapnának 13. nyugdíjat, akiknek a nyugdíja magasabb a minimálbérnél, az 398 millió eurós megtakarítást jelentene”

– zárta Ďurana.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.