2021. február 20., 13:40

Pályaelhagyást okoz a COVID-járvány: Tíz éven belül százmilliók lesznek kénytelenek munkahelyet váltani

Korábban is több alkalommal foglalkoztunk a koronavírus-járvány óriási gazdasági hatásaival. Teljes iparágak alakulhatnak át, sőt, tűnhetnek el a következő években, s egy friss kutatás szerint a járvány  a globális munkaerőpiacot is fenekestül felforgathatja a következő években.

Fotó: pixabay.com

McKinsey & Company piackutató vállalat legújabb kutatása szerint a bolygó legfejlettebb országainak több mint százmillió munkavállalója lesz kénytelen új állást találni a következő tíz évben.  A Föld nyolc legerősebb gazdasága, azaz Kína, Franciaország, Németország, Japán, Spanyolország, az Egyesült Királyság és az USA, munkavállalóinak 12% szinte biztosan elveszti állását 2030-ig.

A legkomolyabb munkanélküliséggel az Egyesült Államokban kell számolni a kutatás szerint.

A becsült számilliónyi munkavállalóból 17 millió az USA-ban marad majd munka nélkül. A változás különösen az alacsony bérért, vendéglátásban vagy kereskedelemben dolgozó munkavállalókat érinti majd - állítja a kutatás.

A kisebbségek, a fiatal munkavállalók, a képzettség nélküliek és a nők vannak a legnagyobb veszélyben, állítja a kutatás. A szakértők szerint nem pusztán arról van szó, hogy ezek az emberek elvesztik az állásukat, hanem arról, hogy átképzésre is szükségük lesz, hiszen ezek az állások véglegesen megszűnnek az adott területen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.