2022. április 13., 10:33

Összeomlás szélén a szlovákiai autóipar? Nagyon betett a háború

A szlovákiai autóipar még ki sem heverte a koronavírus-válság, majd a chiphiány gazdasági hatásait, már itt az újabb probléma. Félő, a háború kegyelemdöfést jelenthet az évek óta bajban lévő közép-európai autógyártásnak.

autóipar autógyár
Képünk illusztráció.
Fotó: TASR/AP

A háború által okozott gazdasági visszaesés ugyan a szlovák ipar minden szegmenségben érezteti hatását, az egyik leginkább érintett terület, a korábban húzóágazatot jelentő szlovákiai autóipar. Jelen állás szerint közel négy százalékos a gazdasági visszaesés, amelyet nem is annyira a kereslet, sokkal inkább az alkatrészek hiánya okoz.

Hétfőtől újabb autógyár volt kénytelen ideiglenesen leállítani a gyártást. A nyitrai Jaguar Land Rover erre a hétre felfüggesztette működését.

Hasonló döntésre jutott már a VW-csoport Pozsony melletti üzeme is. Ott előbb április legelején, majd ezen a héten újra leállítják a termelést, mondván, egyébként is húsvéti szabadnapok jönnek, a leállás így nem fáj majd annyira.

Abban minden iparági szereplő egyetért, hogy a leállások oka az orosz-ukrán háború. Számos, az autógyártásban használt alkatrészt gyártottak ukrán üzemek, a szlovák autógyárak például Ukrajnából szereztek  be kábelburkolatokat és kötegeket. 

A prognózisok szerint a java csak most következik. A 4%-os visszaesést ugyanis februárban mérték, a márciusi adatok sokkal elkeserítőbbek lehetnek, hiszen a háború intenzitása márciusra csak tovább erősödött. Tavaly ugyanebben az időszakban 10% körül volt a visszaesés a járvány miatt, csakhogy az autóipar még azt sem heverte ki teljesen, kérdés, egy újabb csapást ki tud-e lábon hordani. Több mint százezer ember megélhetése múlik ezen!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.