2023. június 3., 10:10

Okosturizmus a Kárpát-medencében

Második alkalommal tanácskoztak a Felvidéken Kárpát-medence közgazdászai. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen múlt pénteken zajlott szakmai rendezvény témája a fenntartható turizmusfejlesztés volt.

közgazdász találkozó
Fotó: Bodó Károly

A Szlovákiai Magyar Közgazdászok találkozójának a Közép-európai Tanulmányok Kara adott otthont, ahol a felvidéki szakemberek mellett az anyaországi, erdélyi és vajdasági közgazdászok osztották meg az idegenforgalom fejlesztésével kapcsolatos tapasztalataikat. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a kar idegenforgalmi tanszéke a jövő szakembereit képzi Beták Norbert vezetésével. A konferencia elején Hervay Rozália, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság elnöke köszöntötte a négy országból érkező résztvevőket.

Csapó János, a nyitrai és a pécsi egyetemen is dolgozó professzor mutatta be az okosturizmus szlovákiai és magyarországi lehetőségeit. Ahogy sok más területen, a turizmusban is az adatközpontú megoldások jelentik a jövőt, de ez még mindkét országban gyermekcipőben jár.
Digitális technika és a fenntarthatóság

A nemzetközi turizmus folyamatos fejlődése a koronavírus-járvány idején megállt. A visszaesés jelentős volt, s míg korábban az volt a kérdés, hogy a bizonyos területeken jelentkező túlzott turizmus, például a főszezonban túlterhelt üdülőhelyek problémája milyen módon kezelhető, a világjárvány végén a folyamatok újraindítása kapta a főszerepet, vázolta a kiindulási helyzetet Csapó János professzor.

A tavalyi eredmények viszont azt mutatják, a feladat jól sikerült, de a helyzet új kihívásokat is teremtett. Az okosturizmus egyébként nem csupán a digitális technika bevonását jelenti a turizmusba az értékesítést vagy éppen a látványosságokat megismertető alkalmazások segítségével, hanem a fenntarthatóság elősegítését és a helyi közösségek bevonását a fejlesztésbe.

A fő irány egyre inkább az adatvezérelt turizmus, mert ezen keresztül az ügyfelek döntései könnyebben megérthetők.

csapó jános
Csapó János az okosturizmusról adott elő
Fotó:  Bodó Károly
Munkaerőhiány

A találkozó második részében a turizmus aktuális kérdéseinek megvitatása két szekcióban folytatódott. Az idegenforgalom különböző szegmenseiben dolgozó szakemberek kerekasztal-beszélgetésein a gyakorlati tapasztalatok kerültek terítékre. Például az, hogy a turizmusban is egyre nagyobb gondot jelent a munkaerőhiány. A probléma mélysége ugyanakkor a koronavírus előidézte lezárások nyomán jócskán nőtt, mert az alkalmazottak jelentős része egy időre munka nélkül maradt, és a munkavállalók a bizonytalan helyzet miatt a későbbiekben már nem mentek vissza, hanem inkább más területen helyezkedtek el.

Nyilvánvaló tény, hogy a vendéglátásban számos olyan feladatot kell elvégezni, amely nem kíván magasabb szakmai végzettséget, így azok bérezése sem túl vonzó. Ez az elsődleges oka annak, hogy a vállalatok külföldi munkavállalókkal próbálják betöltetni az állásokat. Ahogy a beszámolókból kiderült, Romániában például nem ritka, hogy Srí Lankából érkeznek munkások egyszerűbb szállodai feladatokat ellátni, Szlovákiában pedig az indonéziai segítség is egyre gyakoribb.

A nagy kérdés persze ezen a szinten is az, hogyan lehet bizonyos kisegítő tevékenységet gépesíteni, mert hosszú távon ez a helyzet, tehát a munkaerő behozatala sem lesz fenntartható. Eközben azonban arra sem lehet számítani, hogy a Csallóközből Ausztriába ingázó konyhai kisegítőknek a közeljövőben vonzó lesz a szlovákiai bérezés, és itthon vállalnak hasonló munkát.

Természetesen az is terítékre került, hogy Szlovákia jelentős mértékben elmarad a turizmus területén szomszédaitól, amit elsősorban a megfelelő koncepció hiányával lehet indokolni. Sokszor csak a Tátrát és Pozsonyt említik, mint a külföldi turisták számára érdekes látnivalót, miközben, ahogy arra Somogyi Gábor, a dunaszerdahelyi Thermalpark DS igazgatója is rámutatott, a csallóközi fürdő-, sport- és egyéb jellegű turizmus évente 2 millió érdeklődőt vonz együttesen. Ebben a régióban a városi tulajdonú fürdők és a magántulajdonú egyéb létesítmények saját erőforrásból érik el a vendégeket, központi támogatás és propagáció nélkül.

A lehetőségek tehát Szlovákiában is adottak, de a kormányzatok ezen a téren nem tudnak, vagy nem akarnak régiókban gondolkodni.

Minél többet, minél gyorsabban

A magyar és szlovák példák összehasonlítása mellett a romániai, illetve a szerbiai tapasztalatok is új színt hoztak a témakörbe. Arra is rávilágítottak például, hogy a balkáni országok miképpen építik a piacot a hozzájuk érkező kínai turistáknak, akiknek teljesen mások az elvárásaik, mint az európai utazóknak. Esetükben a minél többet, minél rövidebb idő alatt elv működik, de a kiadásaikat is másként közelítik meg.

A piac építése, vagy egyszerűen a turizmus fejlesztése a vendégek szokásainak és igényeinek megismerésén alapul. Napjainkban azonban ez a megismerés is megváltozott, részletesebb lett.

Egy-két évtizeddel ezelőtt elég volt a saját tapasztalat vagy néhány statisztikai elemzés átböngészése, ma már sokkal tüzetesebben kell elemezni a rengeteg információt tartalmazó adatsorokat. Ez lenne a feladat, de még a szlovákiai turizmust szintekkel megelőző magyar idegenforgalomban is csak a kezdetén vannak az adatok összesített elemzésének. A jövő kérdése, hogy ezeket a nagyon részletes, és a különböző igényeket pontosan meghatározó adatokat hogyan sikerül a turizmus fejlesztésébe beépíteni.

Egy-egy régió turizmusának fejlesztési irányait éppen azoknak az információknak a birtokában lehet kitűzni, amelyek rávilágítanak a látogatók érkezése, érdeklődése és fogyasztói döntései közötti összefüggésekre. Nincs ebben semmi különös, hiszen az üzleti élet többi szereplője is így „működik”, de talán eddig az idegenforgalomban nem volt ennyire hangsúlyos az igények minél alaposabb ismerete. Naivitás volna azt gondolni, hogy az adatok által uralt világunkban ezek nélkül jelentősebb előrelépés lehetséges.
Magyar tervek

Csepeti Ádám, a magyar kormány stratégiai ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a magyar gazdaság fejlesztési irányait vázolta. A szakpolitikus szerint a magyar tudományos hagyományokhoz, kutatási know-how-hoz illeszkedő innovációs politikára van szükség, összhangban a lokális erőforrásokkal és a magyarság tudományos képességeivel. Mindezt úgy is összefoglalhatjuk, hogy ott kell fejleszteni, azokon a területeken, ahol vannak már eredmények, amelyekre építeni lehet.

Ezen a téren viszont fontos kihívás, hogy több magyar fiatal szerezzen olyan diplomát, amellyel magasabb hozzáadott értékű tevékenységet tud végezni, s így anyagi megbecsülése is nagyobb lesz.

Tegyük hozzá, az egyetemet végző fiatalok száma még mindig alacsony Magyarországon. A helyettes államtitkár a fejlesztés első vonalába a járműipart, az egészség- és gyógyszeripart, az élelmiszeripart, az alapanyaggyártást, az infokommunikációs szektort és a kreatív ipart sorolta.

Megjelent a Magyar7 2023/22. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.