2022. január 13., 11:43

Nagy bajban a Škoda: nincs chip, nincs gyártás

Mivel az autók fedélzeti elektronikájához elengedhetetlen microchipek gyártása lelassult, akadozik vagy leállt, számos autógyár kénytelen mérsékelni a gyártást, mert egész egyszerűen nincs mit rakniuk az autókba. A változás a cseh-német Škodát is érzékenyen érinti.

Škoda Octavia 2.0 TDI 85 kW
Fotó: Vas Gyula

A cseh állami hírügynökségre hivatkozva a DenníkE számolt be róla, hogy a Škoda több gyárában (Mladá Boleslav és Vrchlabí) kénytelen korlátozni a termelést, több műszakot is megszüntetnek, ugyanis chipek híján nem tudnak haladni a gyártással. Korábban a karácsonyi szabadságolások idejének meghosszabbításával próbálkoztak, de nem nyertek elég időt.

A vállalat arra számít, talán az év második felére mérséklődik a félvezetők hiánya és megszokott tempójában folytatódhat a gyártás. 

Becslések szerint mintegy 250-300 ezer autó gyártását érinti a chiphiány, ennyivel kevesebb járművet sikerült előállítaniuk. Tavaly összesen 878 ezer különböző Škoda gördült le a szalagról, 126 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.