cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. szeptember 16., 08:00

Mi lesz az ingatlanárakkal?

Már több mint egy éve elkezdődött a hitelek drágulása, ami meghatározza az ingatlanárakat is. Egyelőre úgy tűnik, a vásárlási kedv csökken és az ingatlanok ára is.

ingatlan - építkezés - hitel

Ahogy sok más szektorban, itt is nehezebb eladni, mint venni. S ahogy más szektorokban, az ingatlanok piacán is sokat számítanak a regionális adottságok és az ingatlan jellemzői. Az elmúlt években az eladó uralta a piacot, arra is volt példa, hogy magasabb összegért tudta eladni házát, lakását, mint amennyiért eredetileg meghirdette. Mára megfordult a helyzet, s ebben a szakemberek nem várnak gyors változást. 

Kilenc éven át folyamatosan emelkedtek az ingatlanárak Szlovákiában, ma már azonban évközi összehasonlításban olcsóbbak lettek a házak, lakások. A statisztikai hivatal legfrissebb adatai alapján az egy évvel ezelőtti árakhoz képest az ország nyolc megyéjéből mindössze kettőben kértek átlagosan többet, mint tavaly.

Nagy a szórás, hiszen új ingatlanok esetében a Besztercebánya megyei 13%-os csökkenéstől a Nagyszombat megyei 7,5%-os növekedésig terjedt az árak alakulása éves összevetésben. Az új ingatlanok árcsökkenése a főváros környékén is megmutatkozott. 

Jelentősebb volt a változás a használt lakások, házak esetében: a Zsolna megyei 20%-os csökkenéstől a Nagyszombat megyében tapasztalható 11,5%-os növekedésig terjed a skála. A három évnél régebbi ingatlanok ára továbbra is négy kerületben emelkedett, az említett Nagyszombaton kívül Eperjes, Pozsony és Trencsén megyében.

Nehéz helyzetben van az ingatlanpiac, amely nemcsak a drágább hitelekkel függ össze, hanem azzal is, hogy az infláció miatt kisebb a lakosság vásárlási hajlandósága. Nagy valószínűséggel azonban a piaci hatások ismét egyensúlyba hozzák a szektort, vagyis az árak ismét megindulnak felfelé. A nagy kérdés, hogy mikor, és ennek az egész folyamatnak milyen hatása lesz a dráguló bérlakásokra, a gazdaság fejlődésére, s az új kormány mennyire nyúl majd bele a piaci folyamatokba. Az már ugyanis most előre jelezhető, hogy az Európai Központi Bank még ebben a hónapban tovább drágítja a hiteleket az alapkamat emelésével, vagyis lakáshoz jutni még nehezebb lesz euróval fizető országokban, így nálunk is.

Megjelent a Magyar7 2023/36.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.