2021. szeptember 4., 17:29

Megnyitják a pozsonyi körgyűrű újabb szakaszait, de a befejezés még odébb van

A gépjárművezetők még ebben a hónapban birtokukba vehetik a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út újabb szakaszait, jelentette ki Andrej Doležal a közösségi hálón közzétett videójában.

autópálya építése
Fotó: TASR

Már majdnem a finisben vagyunk. Ma végezték el az utolsó ellenőrzéseket a Récse – Feketevíz szakaszon. Elképzelhető, hogy ez a szakasz már szeptemberben járható lesz” – mondta Doležal hozzáfűzve, reálisnak látja továbbá a dénesdtorcsmisérdi híd vagy az R7-es szakaszának az átadását is, az azonban még nem lesz rákötve a kikötői híd előtt a D1-es autópályára.

Az építtető kezében van a dolog. Egy kicsit késik a főrévi csomópont befejezése, de bizonyos körülmények közt az is járhatóvá válhat, még ha nem is lesz teljesen befejezve”

– mondta a miniszter, aki szerint a tárcának elnézőbbnek kellene lennie ebben az ügyben az építtetővel. A fentiek szerint az autóknak egy ideig le kellene majd jönniük az R7-esről a Slovnafti útra.

Bonyolult csomópont

Az építtető a nyáron még azt ígérte, hogy egyes szakaszokat már augusztusban járhatóvá tennének,

ezt a határidőt azonban nem sikerült tartani, még jelenleg is folynak az engedélyeztetési eljárások a körgyűrű további útszakaszaira.

Michael Heerdt, az utat építő D4R7 Construction vezérigazgatója a nyár elején azt mondta, hogy a főrévi kereszteződést nem lehet egyszerre járhatóvá tenni, mivel az szervezési szempontból túlságosan igényes lenne. Az egyes szakaszok megnyitása bonyodalmakat okoz. A szerződés szerint ugyanis egy összefüggő részről van szó, amelynek a kötélszeri (Ketelec) csomóponttól a főréviig kellene vezetnie.

Mivel PPP-projektről van szó, a minisztérium évente fizet az úthasználatért a kivitelezőnek a kilométerek és az üzemelés ideje szerint. Így tavaly mintegy nyolcmillió eurót fizetett érte, s ha majd teljes hosszában használhatják a gépjárművek a körgyűrűt, évente 52,8 milliójába fog kerülni az államnak.

Csúsznak a határidők

A teljes befejezésre azonban még várni kell. Öt év telt el azóta, hogy aláírták a pozsonyi nullás körgyűrű megépítésére vonatkozó szerződést. A kulcsfontosságú szakasznak már tavaly meg kellett volna épülnie, erre azonban nem került sor. Az építtető szerint ennek legfőbb oka az építési engedélyek miatti késlekedés, emiatt a munkálatok is késtek, több mint egy évvel.

A déli R7-es nagy része már elérhető a gépjárművezetők számára, és a D4-es autópálya kevésbé problémás részei is járhatóak Pozsonypüspökitől a régi Szenci útig.

Továbbra is hiányzik azonban a körgyűrű legfontosabb része – a D4-es és D1-es autópálya összekötése.

A D4-est már átvezették a D1-es alatt, de a lehajtó és felhajtó sávok még nem készültek el. Ennek a csomópontnak a megépítését a korábbi rossz döntések miatt kivették a körgyűrű-projektből, így az állam felel érte. A Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS) még csak a napokban írta ki rá pályázatot. A befejezésre így egy ideig még várni kell, aminek következtében továbbra is forgalmi nehézségek lehetnek Pozsonynak.

A miniszter bizakodóbb

Juraj Tlapa, az NDS vezérigazgatója a múlt héten azt nyilatkozta, a közbeszerzési eljárással együtt leghamarabb 5 év múlva épül meg a két autópályát összekötő csomópont, de az első szakasz megépítése is eltarthat két évig. Ha ez elkészül lehetővé válik a Somorja felől az R7-esen és a D4-es autópályán érkezők számára a felhajtás a D1-esre.

Doležal miniszter szerint azonban Tlapa becslése túlzottan óvatos, azt állítja a közbeszerzés során olyan feltételeket szabtak, amelyekkel a pályázókat a lehető leggyorsabb építésre ösztönzik.

A gépkocsivezetők a két autópálya között a lehető legközelebbi útvonalon a Triblavina csomóponton keresztül és annak a régi Szenci útra való rákötésén keresztül tudnak közlekedni. A szakasz gyakorlatilag már elkészült, a megnyitására azonban még várni kell. Félő ugyanis, hogy az új csomópont forgalma következtében aránytalanul torlódna a már egyébként is túlterhelt első osztályú úton a közlekedés Pozsonyivánka környékén.

A miniszter úgy akarja megoldani ezt a problémát, hogy fizetőssé tenné a D1-esen az áthaladó forgalmat az Einstein utcán és a kikötői hídon. Doležal szerint ezzel arra szeretnék ösztönözni az áthaladó forgalmat, hogy az csak a kikötői híd után a főrévi csomóponton csatlakozzon a D1-esre.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.