2022. augusztus 23., 14:06

Megint felment a gázolaj ára, a benzin ára is emelkedni fog?

Bár mostanában csak arról lehet olvasni, hogy csökken az üzemanyagok ára, a tapasztalat nem egészen ezt mutatja. A benzinkutak ugyanis váratlanul megemelték az árakat, de csak a gázolajét, a benzinárak egyelőre maradtak. Az elemző szerint még ennél is nagyobbra nyílhat az üzemanyagárak közt az olló.

benzinkút tankolás
Fotó: TASR

Az üzemanyagárak a nyári szünet kezdete óta esnek. Június és július fordulóján érték el az árplafont. A benzin és a gázolaj akkoriban 1,95 euróba került.

A benzin a múlt hét végére több mint húsz centtel volt olcsóbb, a gázolaj pedig kicsit drágább volt. És az előzetes becslések alapján további árcsökkenést vártak.

Ez azonban nem így lett, a gázolaj ára két centtel megemelkedett, miközben megint az 1,80 eurós határt súrolja.

Bár csak kétcentes drágulásról van szó, az elemző szerint nem állunk meg ennél.

„Európa nem önellátó a gázolaj gyártásában, ezért nagy mennyiségben importál belőle. Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók után nehéz legálisan fizetni és behozni a finomítókból a gázolajat. Nincs elég gázolaj, ezért az ára emelkedik” – fogalmazott a tvnoviny.sk portál szerint František Burda, a FinGO.sk elemzője.

A benzin árának továbbra is csökkennie kellene. Az már több mint egy hete tartja a 1,73 eurós árat.

Valószínű, hogy amennyiben nem csökken a gázolaj iránti kereslet, tovább nyílik az olló a benzin és a gázolaj ára közt”

– tette hozzá Burda.

A benzinárak akár 1,60 alá is mehetnek

Bár a benzinkutak árai még mindig magasak, a benzin ára annyit esett a nyári szünet kezdete óta, hogy a gépjárművezetők nagyjából tíz eurót takarítanak meg egy átlagos 50 literes tankon, a gázolajon valamivel kevesebbet. A tavalyi áraktól azonban még nagyon messze vagyunk, ahhoz még legalább harminc centtel csökkenniük kellene az áraknak.

A kérdés az, hol állnak meg az árak a benzinkutakon a nyár végére. „Július végén még 1,60-1,70 eurós literenkénti árról beszéltem.

A nagyobb áresést akadályozza az erős dollár, aminek az euróval szembeni erősödése megállította a további üzemanyagár-csökkentéseket”

– véli Burda.

Az Adatok pátosz nélkül elemzői úgy vélik, szeptemberben azonban tovább eshetnek a benzinárak. „Ha a Brent olaj ára szeptemberben 93 dollár lesz, akkor az URAL olaj 65 dollár alatt lehet. Egyes orosz lelőhelyek pontosan a 60 dolláros fedezeti pont körül vannak, amikor még érdemes bányászni, de attól lejjebb már nem, ez 1,5 eurós benzint jelentene az itteni benzinkutakon” – írták az elemzők a közösségi oldalukon.

Amennyiben ezek a jóslatok valóra válnának, a gépjárművezetők háború előtti árakon tankolhatnák a benzint.

Érdemes azért megjegyezni azt is, az ukrajnai háború kitörése csak katalizátora volt a benzinár-emelkedéseknek. Az üzemanyagárak már hónapokkal azelőtt megemelkedtek, mivel a világjárvány után ébredezni kezdett a világgazdaság. Vagyis megemelkedett a kőolaj iránti kereslet, ami felhajtotta az árát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.