2022. július 8., 14:39

Csökkentek valamicskét a benzinárak

Fokozatosan csökkeni kezdett a benzin és a gázolaj ára. Csütörtök után pénteken is módosultak a benzinkutakon az árak. Az elemzők szerint egy kicsit még eshetnek az üzemanyagárak, de ez csak rövid távú jelenség lesz.

üzemanyag tankolás benzin
Fotó: Pixabay

Több mint két hete esik az olaj világpiaci ára, ami a közelgő recessziótól való félelmekkel együtt a szlovák benzinkutakon a jelenlegi áresést okozta. „Lehet még egy további kisebb, 1-2 centes literenkénti árcsökkenés” – mondta Boris Tomčiak elemző a tvnoviny.sk szerint.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hosszabb idő után 1,90 alá kerülhet a benzin ára.

Ez azonban csak átmeneti jelenség, véli Stanislav Pánis elemző, aki szerint idővel a kereslet-kínálat kiegyensúlyozatlansága nagyobb szerepet játszik majd az árak meghatározásában, mint a recessziótól való félelem. Ez pedig a magasba fogja röpíteni megint az olaj árát.

Jelentős árcsökkentésre egyelőre nem lehet számítani. Az üzemanyagárak egész nyáron magas szinten maradnak.

A benzin- és dízelfogyasztás még mindig magasabb, mint a gyártás, és a globális olaj- és olajtermékkészletek továbbra is nagyon alacsonyak” – tette hozzá Tomčiak.

Amíg szerdán 1,95 eurós szinten mozgott a benzin ára, addig kétszeres csökkenés után most 1,91 euró. A dízel ára ennél is jelentősebb zuhanást ért el, amikor hetek után ismét olcsóbb lett a benzinnél, és jelenleg 1,90 euró körül mozog.

Az áresésnek ugyan örülünk, ám az autósok észre sem veszik ezt a pénztárcájukon.

Ahhoz, hogy legalább 10 eurót spóroljunk egy átlagos 50 literes tankon, az áraknak legalább 20 centtel kellene csökkenniük.

A benzinkutak árai az év eleje óta emelkednek, növekedésüket az ukrajnai háború is felgyorsította. Összehasonlításképpen: az elmúlt hat hónapban a literenként akár 50 centtel is emelkedett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.