2022. november 11., 15:19

Még drágább lesz a túróscsusza

Az emberek egyre kétségbeesettebbek a hatalmas áremelések miatt. A kereskedők szerint a polcok között járkálva kétszer is meggondolják, mit tesznek a kosarukba. Sokan egyre inkább a tartós élelmiszerek felhalmozására összpontosítanak, ám az infláció azokat sem kerüli el.

bevásárlás élelmiszer
Fotó: Pixabay

A magas és különösen a hosszú távú infláció megváltoztatta a vásárlási szokásokat. Az emberek kevesebb árut pakolnak a kosaraikba, és sokkal körültekintőbben választják ki, hogy miért fizetnek. A legtöbbjük figyelemmel követi a kedvezményeket és promóciókat is, hogy legalább így spóroljon valamicskét. Emellett több napra főznek, és igyekeznek semmit sem kidobni, írja a tvnoviny.sk portál.

„A leggyakrabban pékárut, vajat, tejet és vécépapírt vesznek. Felvágottat és húskészítményeket már nem vesznek olyan sűrűn, mint az drágulások előtt. A húspultot a leggyakrabban elkerülik” – mondja egy kisbolt eladója, hozzátéve, most a tésztafélékre van kedvezmény, a leginkább azt veszik.

A tésztaféléknek is felmegy az ára

A tésztafélék még mindig nem érték el az árplafont. Annak ellenére sem, hogy az elmúlt évben már több tíz százalékkal nőtt az ára.

A tészta árát befolyásolta az alapanyagok (liszt és szárított tojáskeverék) és a csomagolás (karton és fólia) ára, valamint az energia és a munkaerőköltségek drágulása”

– mondta Milan Lapšanský, a Szlovák Pékek, Cukrászok és Tésztakészítők Szövetségének igazgatótanácsi elnöke.

Ezt erősítik meg a Statisztikai Hivatal adatai is, amelyek szerint átlagosan 40 centtel drágult a fél kilós tojásos tészta ára. Jelenleg több mint 1,7 euróba kerülnek. A tojás nélküliek ára egy euró körül mozog.

De még drágább lesz, mert a munkaerőköltség ismét emelkedni fog, nem tudjuk, mi lesz az energiaárakkal, az energiaköltségek állami támogatására meg egyelőre csak ígéretek vannak,

teszi hozzá Lapšanský. Egyúttal azonban azt is kiemeli, egyelőre nincs ok a pánikra, azt azonban jó, ha tudatosítjuk, hogy a szlovák gyártású tésztafélék vásárlásával a hazai munkahelyeket támogatjuk.

Az emberek érzékenyen reagálnak az élelmiszerek árának emelkedésére, és a biztonság kedvéért inkább több mindenből bespájzolnak, mivel attól tartanak, hogy az árak még feljebb kúsznak.

Vannak azonban olyanok is, akik szívesen bevásárolnák a tartós élelmiszerekből, de nem tudnak készleteket felhalmozni, mert már nem engedhetik meg maguknak. „Örülök, ha hónapról hónapra megélek” – mondja egy gyermekgondozási segélyen lévő anyuka.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.