2021. december 14., 14:17

Matovič költségvetésének terve a 22-es év csapdájában

Igor Matovič a költségvetési törvényjavaslattal folytatta korábbi többfelvonásos, forradalmi adótörvény show-ját.

Matovič
Fotó: TASR

„Vége a jólétnek, ideje takarékoskodni. Kegyetlen terv, de konfrontáció a valósággal. Nem játszhatunk tovább Jézuskát!” - ilyen üzeneteket eregetett ki a múlt héten is a mediális kommunikációs űrbe pénzügyérünk, miután bemutatta kormánya költségvetési tervének első változatát.

Ez alapján az államkincstár csekély 5-5,5 milliárdos hiánnyal, az éves GDP 4,94 %-ával számolhat.

Átszámítva ezt Szlovákia lakosságára, minden főre jut mínusz ezer euró. Ha az ország hiteltartozását is hozzáveszzük: potom 11 ezer euróra rúg majd az egy főre jutó államadósság. Ennyit fizethetne ki mindenki az éves tiszta jövedelméből - csecsszopótól matuzsálemig.

Igor Matovič pedig nem akar engedni ebből az 5,5 milliárdos hiányból, amit főként a közigazgatás többletkiadásai idéznének elő, mivel a koalíciós partnereivel egyelőre még mindig nem sikerült megegyeznie a tervezett három alapvető reformot illetően, nevezetesen az adósságfékről, a kiadásokat érintő korlátozásokról és a stabil nyugdíjtörvényről.

És erre a megegyezésre - ismerve a kormánykoalíciós partnerek egymás iránti, bensőségesen melegnek éppen nem nevezhető viszonyát - valószínűleg még jó ideig várhatunk is az elkövetkezendő hideg napokban.

Ez pedig már a parlagi gyaloghonfit is mélyenszántó tűnődésre késztetheti. A szakértők szerint a szlovák gazdaság teljesítőképességének visszaállítása érdekében fokozatosan csökkenteni kellene a hiteltartozásokat, és ennek egyik útja az állami kiadások lefaragása. Valószínűleg ezért maradt benne a költségvetés tervében a koronajárvány elleni küzdelem finanszírozására létrehozott tartalékalap is.

De lássuk nagy vonalakban, kinek hány lyuknyit kell majd húznia a képzeletbeli nadrágszíján!

Ki mennyit kap? - harc a pénzekért

Emiatt ültek le múlt szerdán tárgyalni a kormánnyal a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek képviselői is. Ahogy az köztudott, minden év őszétől beindul a rendszeres évi huzavona a minisztériumok közt, hogy melyikük mennyi pénzhez jusson a következő évi költségvetésből. Matovič elmondása szerint a korábbi kiadásokhoz képest 6,6 milliárd euróval akartak tőle többet a minisztertársai.

Hogy világosabb képet nyerjünk: egyharmadával akartak többet elkölteni. De arra senki se tett javaslatot, hogy honnan teremtsük elő ezt a pénzt”

- jellemezte a helyzetét a volt kormányfő.

Matovič, aki szívesen tetszeleg a ragadozó pénzügyi héja szerepében, még szeptember elején csatlakozott az EU hét másik pénzügyminiszterének fölhívásához, akik a koronavírus-járvány utáni takarékoskodásra hívták fel a figyelmet. Már csak ezért se nagyon akar több pénzt szétosztogatni, hanem inkább restrikciókat szeretne bevezetni. A döntéseit azzal indokolja, hogy az előző kormánytól a lehető legrosszabb állapotban vették át a pénzügyeket ami a bevételek és kiadások fönntarthatóságát illeti.

Az államadósság a koronajárvány elleni intézkedések finanszírozása miatt nőtt hatalmasra. Már majdnem eléri a bruttó hazai termék 60 %-át. Ez az EU egyik konvergencia-kritériumának fölső határát.

A korlátozásoknál azonban mindenképp előnyösebb volna olyan szabályokat bevezetni, amiknek köszönhetően gyorsabban nőnének a jövedelmek, és ezzel az adóbevételek is, ami a költségvetési hiány csökkenéséhez is hozzájárulna egy idő után.

A költségvetés tervezete 20 milliárdos bevétellel számol a következő évre.

Mire futja a költségvetésből?

A javaslat szerint négy fő területre jutna több száz milliónyi euróval nagyobb pénzösszeg, mint az idei évben.

Az első terület, amelynek leginkább javulna a helyzete: az oktatásügy. Míg az ágazat 2021-ben 3,57 milliárd euró kiadást könyvelhetett el, jövőre 459 millióval kapna többet. Ebből az összegből azonban nemigen jutna több a pedagógusok fizetésére és a szakma anyagilag vonzóbbá tételére. E téren az OECD országok között az egyik legalacsonyabb szintet tartjuk és fogjuk is tartani továbbra is.

A másik terület, amely több pénzhez jutna, a szociális szféra. Idén 12,9 milliárd euróval gazdálkodhatott, jövőre 445 millióval kapna többet, amit a pénzügyminisztérium dokumentuma szerint főként családtámogatásra és a szociális intézmények juttatásaira szánnának.

Az egészségügy idén majdnem 6 milliárd eurót kapott. Lengvarskýék (szintén az OľaNO jelöltje) jövőre 411 millióval kapnának többet. Ennek keretében 57 millióból megszüntetnék egyes gyógyszerek esetében a lakosok bizonyos csoportjai által fizetett pótdíjat.

A közlekedési hálózat beruházásaira szánt kiadások jövőre 1,71 milliárd eurót tehetnek ki, ami 350 millióval több, mint az idén, és ezt főként az elsőrendű utak, autópályák, valamint a gyorsforgalmi utak bővítésére és a vasúthálózat korszerűsítésére fordítanák - ezektől a beruházásoktól függ az EU majd 700 milliós hozzájárulása is.

Matovič szerint másoknak is több juthat felelősségteljesebb gazdálkodással. Szeretné elérni, hogy törvény szabályozza a kiadási korlátozásokat, az adósságféket és a nyugdíjakat. Ha ez sikerül, véleménye szerint az Európai Bizottságot is meggyőzhetjük arról, hogy hazánk hosszú távon is felelősségteljesen képes gazdálkodni az állami pénzekkel, és így a deficitet is megemelhetnék vagy egy fél százaléknyival.

Az elemzők szerint a költségvetés terve nem valami nagyratörő, s a kormány az államháztartási nagytakarítást is inkább a 2023-as évre halasztaná.

Tehát reménykedhetünk, hogy az állásunkat jövőre talán nem föltétlenül veszítjük el - már akinek még van, de nem is viszünk többet haza a konyhára, hacsak a havi inflációs rátát hozzá nem vesszük az eddigiekhez.

A kormány csütörtöki jóváhagyása után a költségvetés terve a parlament elé került vitára, amely még több száz milliós nagyságrendű módosításokat is hozhat az egyes részletekben. A költségvetést a tisztelt háznak az év végéig kellene elfogadnia. Amennyiben erre nem kerülne sor, mindenki annyiból gazdálkodhat az új esztendőben is, amennyiből korábban.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!