2022. október 10., 19:01

Magasabb nyugdíjat szeretne? Erre érdemes figyelnie!

Nincs ember, akit ne érdekelne, mennyi lesz a nyugdíja. Különösen most, ezekben a válságos időkben nem mindegy, hogy pár száz euróból fogunk-e tengődni pár év múlva, vagy pedig szert teszünk egy tisztességes nyugdíjra.

nyugdijas-munkavallalas.jpg
Fotó: archívum

Alapvetően két dolog határozza meg, hogy időskorunkban mekkora juttatásra számíthatunk. Az első a ledolgozott évek száma. Minél több, annál jobb. A másik pedig az aktív éveink során befizetett nyugdíjbiztosítás összege.

Ha egész aktív kereső korunkban alacsony a jövedelmünk, nem számíthatunk nagy nyugdíjra, mert kevesebb biztosítási összeget vezetett el utánunk a munkáltatónk, vagy pedig egyéni vállalkozóként csak a minimális biztosítási összeget fizettük. 

Ha ez a helyzet áll fenn, lélekben készüljünk fel az alacsony nyugdíjra, vagy keressünk olyan befektetést még időben, ami az évek során szép kis hozammal kecsegtet.

Létezik azonban egy másik módja is annak, hogyan növeljük jövendő nyugdíjunk összegét, amiről pravda.sk is ír. 

Ez az önkéntes nyugdíjbiztosítás-fizetés. Ilyenkor az illető személy maga határozza meg azt a kivetési alapot, amiből a biztosítását kiszámolják. Ennek a minimális és maximális kivetési alap között kell lennie. 

Aki idén a minimális kivetési alapból fizeti a nyugdíjbiztosítást, az havonta 187,78  eurót utal a Szociális Biztosítónak.

Az önkéntes alapú nyugdíjbiztosítást nem mindenkinek éri meg fizetni. Azoknak, akik az átlagbér több mint háromszorosát keresik már nem, mivel a nyugdíj kiszámításánál csak az átlagbér háromszorosát veszik figyelembe. Az ilyen emberek nyugdíja amúgy is eleve magasabb lesz, hiszen  jól kerestek és magasabb összegű biztosítást fizettek be.

A Szociális Biztosító lehetőséget ad arra is, hogy visszamenőleg is befizessük a biztosítási díjat. Ez főleg azokat érinti, akiknek hiányzik néhány hónapjuk, esetleg évük a nyugdíjhoz való jogosultságra.

A szociális biztosításról szóló törvény pontosan meghatározza, kik azok, akik élhetnek ezzel a lehetőséggel. Érdemes erről informálódni a biztosítóban.

Lehetőség van a biztosítási összeg utólagos befizetésére arra az időszakra vonatkozóan is, amikor az szünetelt. Ilyennek számít a fizetetlen szabadság vagy a gyermekgondozási szabadság ideje is.

A Szociális Biztosító weboldalán megtalálható az a nyomtatvány, amit ki kell tölteni az utólagos nyugdíjbiztosítás fizetéséhez. De érdemes ellátogatni a biztosító fiókjába és ott érdeklődni az iránt, van-e mód, jogosultak vagyunk-e az utólagos befizetésre.

Aki tudatosan készül az időskorára, az a kötelező nyugdíjbiztosításon kívül mindenképpen takarékoskodik valamilyen formában, hiszen egyre inkább az látszódik, pusztán a nyugdíjból már most is csak nagyon nehezen, a jövőben pedig egyáltalán nem lehet majd megélni. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.