2022. október 3., 12:44

Talán utoljára lesz 2023-ban magasabb a nyugdíjérték

A nyugdíj előtt állóknak a nyugdíjkorhatár betöltése mellett egyéb feltételeknek is meg kell felelniük. Ami a leendő nyugdíj összegét illeti, az is több tényezőtől függ.

nyugdíj
Fotó: pixabay.com

„A nyugdíj kiszámításához a folyósítási jogosultság keletkezésének évében érvényes mindenkori nyugdíjérték (ADH) szolgál. Ennek összege évről évre változik, mivel függ az átlagkeresettől. Minél magasabb az átlagbér, annál magasabb az aktuális nyugdíjérték” – tájékoztatott Zuzana Dvoráková, a Szociális Biztosító miunkatársa.

Idén ennek összegét 15,1300 euróban határozták meg.

Az összeg az érvényes nyugdíjérték és annak az értéknek a szorzataként kerül meghatározásra, amely a szóban forgó év III. negyedévi nemzetgazdasági átlagbére és az előző év III. negyedévi nemzetgazdasági átlagbére arányának felel meg.

A feltételezések szerint jövőre is magasabb lesz ennek az értéke, annak ellenére, hogy a csökkentését fontolgatják.

A pontos összege egyelőre még nem ismert, a Szociális Biztosító 15,6938 eurós összeggel számol a költségvetésében.

Jozef Mihál volt munkaügyi miniszter és szociális ügyi szakértő még ennél is magasabbra becsüli az Adó- és járuléktippek című oldalán.

„Feltételezve, hogy a 2022. III. negyedévre meghatározott szlovákiai átlagbér 8%-kal magasabb lesz a 2021. harmadik negyedévére meghatározott átlagbérhez képest, és feltéve, hogy 2022 őszén elfogadják a Szociális Biztosítóról szóló törvény módosítását, amely szerint a nyugdíjérték-emelésbe 2023-tól csak az átlagbéremelés 95%-át számítják be, a jövő évi nyugdíjérték 16,2799 euró lesz. Ha a törvénymódosítás nem menne át, akkor is 16,34 euró lenne a nyugdíjérték” – írta bejegyzésében Jozef Mihál szakértő.

Hogyan befolyásolja a magasabb nyugdíjérték a nyugdíjat?

Hogyan befolyásolja tehát a jelenlegi magasabb nyugdíjérték a jövő évi nyugdíj összegét? Ha valaki idén átlagkeresettel és 45 ledolgozott évvel megy nyugdíjba,

akkor a jelenlegi 15,1300 eurós nyugdíjérték mellett a valorizálással együtt 690 euró lesz a nyugdíja.

Ha az aktuális nyugdíjérték a Szociális Biztosító által feltételezett összegű lesz, azaz 15,6938 euró, akkor a nyugdíjba vonuló nyugdíja ugyanannyi ledolgozott év és átlagkereset mellett a valorizálással együtt 790 euró lenne.

Ha Jozef Mihál feltételezése igazolódna be, és

az ADH 16,34 euró lenne, akkor pedig a nyugdíja a valorizációval együtt 822 euró lenne.

Sok leendő nyugdíjas, aki az év végén éri el a nyugdíjkorhatárt, ezért gyakran kérdezi, hogy decemberben kérje-e a nyugdíjat, vagy várjon januárig.

Minden nyugdíjkorhatárt elérő személy maga dönti el, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésének napjától kéri-e a nyugdíjat, vagy később. „A döntés meghozatalakor az egyéni élethelyzeten túl figyelembe kell venni az aktuális, évente változó nyugdíjértéket, a valorizálást, a karácsonyi nyugdíj igénybevételének lehetőségét, valamint a nyugdíjemelés lehetőségét a nyugdíjjogosultság keletkezését követő nyugdíjbiztosítási időre, amelyre nem szedte még a nyugdíjat”– tájékoztatott a Szociális Biztosító.

Változik a törvény és alacsonyabb lesz a nyugdíjérték?

A jelenlegi nyugdíjérték nagy valószínűséggel jövőre nő utoljára. Mármint abban az esetben, ha a parlament elfogadja a Szociális Biztosítóról szóló törvény módosítását. Ebben az egyik változtatás a mindenkori nyugdíjérték módosítása.

"Az államháztartás, különösen az egészségügy és a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának biztosítására való tekintettel a mindenkori nyugdíjérték éves korrekciós mechanizmusának módosítását javasolják” – áll a törvénymódosítás indoklásában.

„Jelenleg az aktuális nyugdíjértéket minden év január 1-jén korrigáljuk, tekintettel a Statisztikai Hivatal által a III. negyedévre meghatározott nemzetgazdasági átlagbér évközi változására. A korrekciós mechanizmus abban áll, hogy az átlagbér évközi változását az aktuális nyugdíjérték indexének meghatározása céljából korrigálják,

és 2023. január 1-jétől ennek az értéknek csak a 95%-a kerül beszámításra”

– olvasható az indoklásban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.