2022. május 26., 11:52

Luxuscikké válik a mindennapi kenyér? Jön az újabb áremelés

A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC) arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi két hónapban a kenyér, a péksütemények, a sütemények és a tésztafélék előállítási költségei  kétszámjegyű százalékkal emelkedtek. A pékek számára nem marad más lehetőség, mint ismét emelni az eladási árakat.

Soha ilyen nehéz időket még nem éltek meg a pékek és cukrászok, mint amilyet most kénytelenek elviselni. A pandémia idején és a háború okán, ami megdrágította a kenyérgabona árát, semmilyen segítséget sem kaptak. Sajnos ennek a levét a vásárlók isszák meg. Azalatt a negyedév alatt, mióta a háború tart, az agrártárca semmit sem volt képes tenni az élelmiszergyártókért, jelentette ki a pékek szövetségének elnöke, Milan Lapšanský.

Szavai szerint nem egészen két hónap alatt egy tonna búza ára 420 euróról 550 euróra emelkedett, ami 31 százalékos árnövekedést jelent.

Az olajok, élesztők és a lisztből készült termékek ára 25 százalékkal nőtt, a csomagolóanyagé szintén ugyanennyivel. A logisztikai költségek, főleg az üzemanyagárak emelkedése miatt, ötödével nőttek. Ha ezeket a pluszköltségeket nem építenék be az árakba, akkor elbocsátásokhoz kellene folyamodniuk, illetve be kellene zárniuk több pékséget.

A pékségek nem tudnak lépést tartani a költségnövekedéssel és ha ez így megy tovább, hamarosan több kénytelen lesz közülük bezárni.  A pékek továbbra is dolgozni akarnak, de ez a rendkívüli helyzet rendkívüli támogatást kíván.

Annál is inkább, mert a járulékokat továbbra is fizetik az állam felé. Ebben a kritikus helyzetben azért is várják a segítséget, mert ez a szektor alkalmazza az élelmiszeriparban dolgozók mintegy harmadát, hangsúlyozta Lapšanský.

Szlovákiában több mint 12 ezren dolgoznak pékségekben, cukrászatokban és tésztagyárakban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.