magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2023. szeptember 29., 14:10

Kellemetlen meglepetés érheti az autósokat Lengyelországban

A lengyelek is követik a magyar példát. Fogyóban van ugyanis az üzemanyag. Ezért több benzinkút is megszabja, hány litert lehet tankolni egy-egy alkalommal. A szlovákiaiak számára előnyös áron való tankolás hamarosan, pár héten belül véget érhet.

üzemanyag tankolás benzin
Fotó: Pixabay

Miközben Szlovákiában és végeredményben egész Európában hónapok óta magas az üzemanyagok ára, Lengyelországban más a helyzet.

A benzin és gázolaj ára ott literenként 40 centtel olcsóbb, mint nálunk. Ha kiszámoljuk, akkor egy 50 literes tankolásnál 20 eurót is meg lehet spórolni.

Az elemzők nem győznek csodálkozni azon, hogy míg a világpiacon maximumon vannak az üzemanyagárak, a lengyeleknél csökkennek. Valószínűnek tartják, hogy az Orlen, ami a legnagyobb üzemanyaggyártó cég Lengyelországban, csökkentette az árrést.

Politikai döntés

A lengyel médiák arról számolnak be, hogy ez csak afféle mézesmadzag az októberi parlamenti választások előtt.

Az Orlen hálózat nagyjából fele állami tulajdonban van. Ezt pedig a Jog és igazságosság nevű kormánypárt jelöltje kezeli.

Az Orlen a lengyel Buisness Insider portálnak úgy nyilatkozott, igyekezett attraktív üzemanyagárakat kínálni a vásárlóknak és egyúttal az árak stabilizálására törekszik.

Azt is állítja, hogy az üzemanyagok ára nem csak a kőolaj európai piaci árától függ. Azokat a tényezőket viszont, amelyeknek köszönhetően alacsonyabban tarthatók az üzemanyagárak, nem konkretizálta.

A lengyelek átveszik a magyar „forgatókönyvet”

A kereskedelmi árhoz képest már olyan nagy a különbség, hogy a feldolgozóknak nem éri meg külföldről behozni a kőolajat, aminek következtében fogy az üzemanyag. A helyzetet csak rontja, hogy sokan járnak át tankolni a határ mentéről is, beleérve Szlovákiát is.

Egyes töltőállomások éppen ezért már megszabják a tankolható üzemanyag mennyiségét. Maximum száz liter vételezhető.

A lengyelek így akarják megakadályozni, hogy az emberek benzintartályokban is vigyenek haza üzemanyagot.

A helyzet kezd hasonlítani a magyar „forgatókönyvre”. Ott is mesterségesen tartották alacsonyan az üzemanyagárakat, később korlátozásokat kellett bevezetni.

Nagyjából egy év múlva vissza kellett térni a piaci rendszerre, mert a helyzet tarthatatlanná vált.

A választásig tart a benzinturizmus

A lengyel elemzők azt jósolják, hogy az alacsony üzemanyagárak október közepéig tartanak ki, amikor véget ér a választási kampány és Lengyelország új kormányt választ.

Mindezek ellenére biztosra vehető, hogy a lengyel határ közelében élő szlovák polgárok nagyban ki fogják használni az üzemanyagturizmust a következő hetekben is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.