Jár-e több támogatás a kicsiknek?

2021. február 27., 14:38
Matus Tibor

Az elmúlt hetekben a mezőgazdasági vállalkozók körében komoly vitákat váltott ki a területalapú közvetlen támogatások módosítása. A kormány többféle verzióban gondolkodik, és várhatóan napokon belül megszületik a döntés. A változás egyik legszembetűnőbb eleme a kis- vagy törpegazdaságok kiemelt támogatása.

A legvalószínűbb variáns szerint az összes gazda az első 28 hektárjára az eddigi mellett további 150 euró/ha támogatást kaphatna évente. Döntés még nem született, ám a nagyobb gazdaságok erősen ellenzik az effajta kedvezményezést.

Jelenleg Szlovákiában mintegy 18 300 földhasználó (agrárvállalat, gazda, kisgazda, gazdálkodó) kap területalapú támogatást. Ezek 39%-a (valamivel több mint hétezer) 5 hektár alatti területet művel. Az általuk művelt 18 ezer hektárra az összes támogatásnak (330 millió euró) mindössze az 1%-át kapják. A másik oldalon állnak azok a befektetők, akik (akár több cégen keresztül) nagyobb terület után kapnak támogatást. A cégek 20%-a (a legnagyobbak) viszik el a támogatások 94%-át. Ez több kérdést is felvet. Például a támogatások maximalizálását, miként azt is, egészségesnek tekinthető-e, hogy a szlovák agráriumban ekkora a nagygazdaságok aránya. Persze ez régi vita, mert a nagyparcellás méretek bizonyos termények esetében technológiai versenyelőnyt jelenthetnek. Másrészt több szakember szerint ez az egykori szocialista kolhozrendszerből kialakult struktúra csak a nyersanyag előállítására, az alacsony hozzáadott értéket hozó termények termesztésére szolgál. Nem segíti a hazai agrárgazdaságban rejlő lehetőség kihasználását, az élelmiszerrel való önellátás céljának a közelítését.

A törpegazdaságok kiemelt támogatása

A tárca redisztribúcióként, azaz újraelosztásként képzelte el a kisgazdaságok emelt szintű támogatását. Vagyis amit a legnagyobbaktól elvett volna, azt a kisebbeknek adta volna. Jelenleg 9 tagország használja ezt a rendszert. (Ausztriának vagy Szlovéniának például ezt nem kell bevezetnie, hiszen ott a kisgazdaságok a jellemzőek.)

A február közepén nyilvánosságra került minisztériumi javaslat szerint a gazdaságok első 28 hektárját az eddig kapott 117 euró mellett további 150 euróval támogatnák. Ezzel a támogatással vezetők lennénk Európában, hiszen az eddigi első, Belgium is csak 127 eurót fizetett redisztribúcióként, és átlagosan 40-50 eurót fizet ilyen célra.

Honnan a 28 hektár? Az előző programozási időszakban Szlovákia úgy tájékoztatta Brüsszelt, hogy 28 hektár a gazdaságok átlagos mérete. Ez már rég nem igaz, ez már 80–100 hektárra nőtt. Félelmetes, mekkora a koncentrálódás!

A minisztérium első javaslata tehát a nagyokat kicsit megrövidítette volna. Lett is erre sírás és fogcsikorgatás! Aztán azon gondolkodtak, hogy a költségvetésből fedeznék a kicsiknek szánt támogatást. Majd osztottak, szoroztak, és a nagyok bevételeit meghagyva emelték meg a kicsikét. Eszerint mintegy 64 millió eurót átcsoportosítanának a második pillérből, a projekt alapú támogatásokból. 35 millió mehetne a kicsiknek, 10 az állatokra és a speciális növényekre és 19 millió a zöldprogramra. Megtehetik, hiszen a második pillérbe mintegy 163 millió eurót várnak a gazdaságmentő csomagból, illetve itt is meg lehetne emelni a szlovák önrészt, ami jócskán megemelné a projektekre kifizethető támogatásokat.

Ennek alapján egy 20 hektáros gazda 3 ezer euróval, egy százhektáros vagy egy hatezer hektáros gazdaság 4200 euróval kapna többet. Emellett a zöldprogram, a Greening is emelkedne mindenki számára hektáronként 10 euróval. Összesítve: a húszhektáros gazda 3200 euróval, a százhektáros 5200-zal, a hatezer hektáros pedig 64 200-zal járna jobban. Mindemellett az állatokra vagy a speciális növényekre jutó támogatások is 15%-kal növekednének.

Érvek és ellenérvek

Persze a redisztribúció ellenzői is sok érvet hoznak fel. (…)

A teljes cikk megjelent a Magyar7 2021/8. számában.

2021. február 24., 12:40

Cirkusz, bűnbakkeresés, lealázó pásztorlevél - Megjelent a Magyar7 hetilap legújabb száma

Ha még nem előfizetői, a postahivatalokban is megvásárolhatják a Magyar7-et, a felvidéki magyarok közéleti hetilapját!

Köszönjük, ha megvásárolja vagy előfizeti a Felvidék egyetlen közéleti hetilapját. A Magyar7-et hétről hétre megtalálja a trafikokban és a postán.

Kövesse facebook oldalunkat is!