2022. május 9., 18:58

Így akarja meggyőzni az Unió a tengerparttal nem rendelkező államokat az olajembargó támogatásáról

Az Európai Bizottság fontolgatja, hogy forrásokat ajánl fel a tengerparttal nem rendelkező kelet-európai uniós államoknak az olajinfrastruktúra korszerűsítésére annak érdekében, hogy meggyőzze őket az orosz olajembargó elfogadásáról - tudta meg a Reuters

benzin kőolaj üzemanyag
Fotó: TASR/AP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Budapesten találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, hogy megvitassák az európai energiaellátás biztonságával kapcsolatos kérdéseket. Magyarország, Szlovákia és Csehország azok a keleti uniós államok, amelyek nem rendelkeznek tengeri hozzáféréssel, ezért az orosz olaj kitiltása nagyobb gazdasági kockázatot jelent számukra.

Arról, hogy mekkora lehet ez az összeg, amit az EU a keleti uniós államoknak adna az olajinfrastruktúra fejlesztésére, a Reuters forrása csak annyit közölt, nem kell eurómilliárdokra gondolni, hanem kisebb összegekre. Forrásokat biztosítanának például a csővezeték-beruházásokhoz, és felmerült, hogy ezeket a pénzeket a kelet-európai országok olajfinomítóinak korszerűsítésére is fel lehetne-e használni, amelyek közül sok jelenleg csak orosz olajat tud feldolgozni.

Az EU a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt visszatart 7,2 milliárd eurót Magyarországnak a covid utáni uniós helyreállítási pénzekből, és diplomaták szerint Budapest megpróbálhatja összekapcsolni az olajembargóról szóló tárgyalásokat a zárolt pénzek folyósításával – írja a Portfolio.hu a Reutersre hivatkozva.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.