2022. szeptember 22., 16:14

Ha odafigyelünk egymásra, senki sem marad egyedül a bajban - Felvidéki Gazdasági Fórum Komáromban – VIDEÓVAL

Válsághelyzetekben különösen felértékelődik a vállalkozói kapcsolatrendszer, a networking szerepe. Erről, és még sok, a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben való túlélést segítő praktikáról is szó esett az I. Felvidéki Gazdasági Fórumon, melyet csütörtökön rendeztek, a komáromi Tiszti Pavilonban.

Potápi Árpád János
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond

A fórumot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségével és a Baross Gábor Alapítvánnyal karöltve szervezte, a szakmai partnerségben a Design Terminállal.

I. Felvidéki Gazdasági Fórum
Fotó:  MTI
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke, Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Keszegh Béla, Komárom polgármestere (b-j) az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke bevezetőjében kiemelte, a koronavírus-világjárvány más szegmensek mellett a felvidéki magyar vállalkozói közösséget is komoly kihívások elé állította, ám a stabil vállalkozásoknak sikerült megerősödve kikerülni belőle. Iván Tamás bírálta a kormányt amiatt, hogy önnön belharcaival van elfoglalva, ahelyett, hogy a lakosság problémáira keresné a megoldásokat. "Kijelenthetjük, hogy káosz van az országban. Látva a felelős minisztériumok hozzá nem értését, a  Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége a Baross Gábor Alapítvánnyal közösen egy széleskörű konzultációt szervez a közeljövőben, melynek eredményeivel szeretnék az illetékes minisztériumokat is szembesíteni.

Iván Tamás
Potápi Árpád János
Fotó:  MTI

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke köszönetet mondott a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, hogy életre hívták a rendezvényt. "Joggal kérdezhetjük, mibe kapaszkodhatunk, mi adhat reményt a nehéz időkben? Ahogy a mondás tartja, minden rosszban van valami jó. A pandémia megtanított minket arra, milyen erő rejlik a közösségünkben. Ha odafigyelünk a másikra, senki sem marad egyedül a bajban. Vállalkozóként azt is megtapasztaltuk, az új kihívásokra új megoldásokat kell találni. Egy-egy kreatív ötlet, bátor innováció nagy lehetőségeket teremt, megnyitja a fejlődés útját" – mondta a Szövetség elnöke.

Forró Krisztián

A politikus a küszöbön álló helyhatósági és megyei választásokra is kitért. "Október 29-én az a tét, hogy a magyar Szövetség képviselői ismét erős frakciót alakíthassanak a megyei testületekben, megkerülhetetlenné téve a magyar érdekképviseletet. Önök vállalkozóként pontosan tudják, milyen lendületet adhat a siker egy új kezdeményezéshez. A magyar Szövetség számára az őszi helyhatósági választás a tűzkeresztség, az Önök bizalmából az eredmények igazolni fogják a magyar egységpárt erejét a magyar közösségben. A lendület azonban nem törhet meg, közösségünk számára létérdek a csoportos parlamenti képviselet, látva, hogy a felénk gesztusokat gyakorló szlovák kormány legtöbb ígérete beváltatlan marad" – fogalmazott Forró Krisztián.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár megnyitó beszédében elmondta, 2015-16 táján a nemzetpolitika a "hagyományosan" nemzetpolitikai, kulturális és identitásmegőrző programok mellett új területen nyitott a határon túli magyar közösségek felé, ez pedig a gazdaságfejlesztés. Mint elmondta, azóta azok a külhoni magyar vállalkozók, akik kapcsolódtak az államtitkárság különféle programjaihoz, ma már 12-13 ezer embernek adnak munkát. Potápi elmondta, a magyar vállalkozók zömében magyar embereket foglalkoztatnak, ezzel is hozzájárulnak a szülőföldön maradáshoz. "A szülőföldjén maradt munkavállaló aztán magyar infrastruktúrát vesz igénybe, óvodákat, iskolákat, így ezek fejlesztése a vállalkozásokéval párhuzamosan zajlott, itt, a Felvidéken is" – mondta az államtitkár, kiemelve, hogy a kisebbségi magyarok, mint eddig is, a jövőben is számíthatnak az anyaország támogatására.

Érintette a keleti szomszédunkban zajló háború következményeit is. Mint mondta, az ukrán-orosz konfliktus háborúvá fajulásával megváltozott helyzetre reagálni kell, nem szabad recesszióba engedni, meg kell őrizni a közép-európai gazdasági fejlődést.    

Potápi Árpád János

A megnyitót követően Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója tartott érdekfeszítő előadást, "Merre tart a világ? Gazdasági trendek 2022" címmel. Világi elmondta, 1960-hoz képest megduplázódott a lakosság száma, a GDP azonban az 1960-as érték 15-szörösére nőtt.

Előadásában kitért a mindennapjaink részévé vált energiaválságra is.

Európában ma sincs kevesebb energia, mint volt egy évvel ezelőtt, az árak pedig a többszörösére nőttek. Miért van ez?"

– vetette fel a mindannyiunkat foglalkoztató kérdést.

Világi Oszkár

Világi Oszkár előadását követően Gundel Takács Gábor adott elő a kapcsolatépítés és a networking technikáiról. Délután a résztvevők kerekasztal-beszélgetéseken vettek részt, egyebek mellett arról, hogyan lehet válságállóvá tenni a vállalkozásukat.

Az I. Felvidéki Gazdasági Fórum a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Gábor Alapítvány szervezésében, a Design Terminallal szakmai partnerségben került megrendezésre. A fórum az idén februárban befejeződött felvidéki mentorprogram folytatása, s szervezőinek tervei szerint alkalmat kínál a felvidéki vállalkozók közötti együttműködésre és közös megoldások keresésére a vállalkozókat érintő aktuális kérdésekre.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.