magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. november 30., 14:26

Fordulat a benzinkutakon – visszatértek az üzemanyagárak a háború előtti szintre

Az elmúlt két hétben már 20 centtel lett olcsóbb a gázolaj literje a benzinkutakon, és a benzin ára is hasonlóképpen csökkent. Kőolajból jelenleg többlet van, mivel a piac készül a december 5-étől kezdődő orosz olajembargóra. Európa tele tartályokról és hosszú idő után jobb helyzetről számol be az üzemanyagok terén, ami Szlovákiában is érezhető.

Kint is lenni, meg bent is egyszerre?
Illusztráció
Fotó: pixabay.com

2022. február 24-e az egész világot megrengette, az orosz csapatok akkor támadták meg Ukrajnát. Az energetikai válságot is okozó háború következtében hiánycikk lett az piacon az orosz energia, ami az öreg kontinensen kétszámjegyű nagyságokba hajtotta az inflációt. Ahol a legnagyobbat ugrottak az árak, az üzemanyagok területe.

A háború előtti rajtvonalon az árak

Amikor elkezdődött az orosz agresszió, Szlovákiában a benzin literje 1,57 euróba, a gázolajé pedig közel 1,50 euróba került. Már ezek az árak is hét százalékkal magasabbak voltak az év eleji árakhoz képest, és elégedetlenséget váltottak ki a gépjárművezetők körében. Pedig ez még csak kezdete volt az áremelkedésnek, ami június elején és e hónap elején csúcsosodott ki. Akkor az üzemanyagárak a két eurós határt nyaldosták. A problémát elsősorban a gázolaj magas ára jelentette, amely nyár óta literenként több mint tízcenttel megelőzte a benzin árát.

November közepétől azonban nagy fordulat következett be. Jelenleg az elmúlt két hétben a benzin ára már a február 24-ei szintre esett vissza.

Natural 95-öt az ismert benzinkútmárkák városi töltőállomásain most 1,60 euró alatt lehet tankolni, gázolajat pedig alig több mint 1,70 euróért. A gázolaj így még mindig körülbelül húsz centtel marad el a februári áraktól. Az adózatlan árak szerint jelenleg a gázolaj nálunk a kilencedik, a benzin pedig a nyolcadik legolcsóbb Európában.

Az embargó hatása

Paradox módon ez ismét az orosz politika következménye. December 5-étől lép érvénybe az embargó az Unióban a tankerekkel történő orosz olajszállításra. Moszkva megpróbálta ezt a nyersanyag kiárusítására felhasználni, amíg még lehet. A nyersanyagtöbblet hatására a tőzsdei árak zuhanni kezdtek, ezzel együtt csökkentek a tarifák a benzinkutakon is. Azt nem tudni, meddig tart ez a hatás.

Európában jelenleg láthatóan van elég termék a gépjárművezetők számára, a világ különböző pontjairól.

A kontinens nyugati része, konkrétan az amszterdami, rotterdami és antwerpeni régió, ahol hatalmas raktárpark található, tele van az USA-ból, Indiából vagy Szaúd-Arábiából származó gázolajjal is. Ezt a Covid utáni szállítási könnyítések is lehetővé tették, mivel a szállítási árak lassan csökkennek. Ugyanakkor azok a finomítók is teljes mértékben üzemelnek, ahol korábban leállások vagy sztrájkok miatt voltak problémák, mint például Franciaországban.

Még a hazai piac legerősebb szereplője, a Slovnaft is reflektál ezekre a körülményekre.

Érződik, hogy Európa előre tartalékol, és ez hatással van a napi tőzsdei üzemanyagárak csökkenésére a piacokon, ami a benzinkutak alacsonyabb árában is megmutatkozik”

– ecseteli a helyzetet a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak Anton Molnár, a cég szóvivője.

Az orosz olaj aránya csökkenni fog

December 5-e azonban nem az egyetlen mérföldkő. Az Oroszországgal szembeni embargót kiterjesztik, február 5-étől Szlovákiát is érinteni fogja, amely Magyarországhoz hasonlóan addig kivételt kapott az embargó alól. Ettől az időponttól 2023 végéig küldhetünk orosz olajból származó végtermékeket a szlovák és a cseh piacokra. A Barátság kőolajvezetéken áthaladó nyersanyagáramlás tehát egyelőre még fennmarad. A Slovnaft már bejelentette, úgy alkalmazkodik, hogy a REBCO orosz exportmixének aránya 60 százalékra csökkenjen, a maradékot pedig Közel-Keletről is vásárolják.

Az embargó kapcsán elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy az üzemanyagárak csökkenése a benzinkutakon rövid távú lehet.

Amikor érvénybe lép az orosz nyersanyagra az embargó, és a készletek elfogynak, áruhiány léphet fel, ami ismét megugraszthatja az árakat. Az öreg kontinensnek különösen gázolaj tekintetében vannak hiányosságai. Ráadásul télen nagyobb arányban használják azt fűtésre is, ami szintén befolyásolhatja az árat.

A kőolajárakra is a hintaeffektus jelenleg a jellemző. Az északi-tengeri Brentet november elején hordónként még 98 dolláros áron jegyezték. Eddigi idei mélypontját november 29-én érte el 81 dolláros áron, de már most a hordónkénti 86 dolláros szintre kúszik vissza.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.