cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. június 7., 16:55

Megkerülnék a vétót: Importvámot vezetne be az unió az orosz olajra

Az orosz olaj megvámolásának lehetőségét már korábban is felvetette az Európai Bizottság, akkor azonban elsődlegesen még az olajembargóról szóló tárgyalásokra fókuszáltak.

kőolajvezeték
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

Az Index a Spiegelre hivatkozva azt írja, hogy az orosz olaj megvámolásának elsődleges oka éppen az lehet, hogy Orbán Viktor fellépése által Magyarország, Szlovákia és Csehország is mentesült az embargó alól.

Kérdés azonban, hogy mekkora vámmal terhelnék meg az orosz olajat. Kisebb mértékű vám esetén nagyságrendileg nem változna az orosz szállítások volumene

(más országoknak már most is olcsóbban adják az olajat, mint Európának), ám az oroszok bevétele kisebb lenne, az unió bevételei viszont növekednének.

Nagyobb vám esetén azonban előfordulhat, ha az oroszok azt már nem tudnák kigazdálkodni, hogy az orosz export teljesen leállna.

Az Index szerint ráadásul ezt már Orbán Viktor sem tudná megakadályozni,

ehhez  a döntéshez ugyanis nem kellene az összes tagállam támogatása, az Európai Tanács egyszerű többséggel eldönthetné a kérdést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.