2019. november 29., 11:39

Fico: Vissza kell hozni az aranyat Nagy Britanniából Szlovákiába

A Szlovákia által a British Bank of England-nél tartott befektetési aranyat vissza kell hozni- nyiltakozta Robert Fico a Smer elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatóján. 31,7 tonna, mintegy 1,3 milliárd euró értékű aranyról van szó.

arany-dragulas.jpg
Fotó: Archívum

Rendkívüli ülésen, több mint 30 képviselőnek kell benyújtania azt az indítványt, amely megbízná a  Szlovák Nemzeti Bankot a visszahozás folyamatának elindítására.  Fico a javaslatát a pénzügyi válság fenyegetésével, illetve a Brexit okozta instabilitással indokolta.

Fico kiemelte azt is, hogy

az arany felértékelődési üteme a brit bankban nagyon alacsony, évente 0,2-0,4% körül mozog.

Ez semmi, ennek nincs értelme

- tette hozzá. Olyan országok, mint Lengyelország, Magyarország, Ausztria, Németország és Románia, már úgy döntöttek, hogy saját ellenőrzésük alá vonják az aranyat Angliából. Ezek az országok szerinte mindezt a Brexit miatt tették, mivel már nem bíznak Nagy-Britanniában, abban, miképp viselkedett a kiválás folyamán. Ugyanakkor Fico szerint az is az oka, hogy diverzifikálni akarják a befektetési arany elhelyezését.

Az instabilitás meglehetősen nagy

 - mondta. Szerinte helyes lenne, ha más országok példáját követve úgy határozna Szlovákia is, hogy az aranyat visszahozzák Szlovákiába.

Az ügyben számos kérdőjel létezik. Fico megállapította, hogy ez egy bonyolult transzfer lesz Angliából Szlovákiába.

Másodszor, figyelembe kell vennünk, hogy ez az arany részese lehet különböző folyamatban lévő kereskedelmi ügyleteknek, ezért látni kell, hogy a jegybankra komoly tárgyalások várnak Szlovákia és az Egyesült Királyság között fennálló különféle szerződések felmondása érdekében. "

-hangsúlyozta. Elmondása szerint a további kérdés az arany megfelelő tároló helyének kialakítása. Fico azonban úgy véli, hogy az Nemzeti Bank rendelkezik ilyen helyiségekkel.

Fico szerint a helyzet komoly "lendületet vett", és nem lehet felmérni, hogy a Brexit miképp fog megoldódni. Ezért nyomás alá akarja helyezni a jegybankot.

Készen állunk, hogy egy rendkívüli ülésen, több mint 30 képviselő részvételével javaslatot terjesszünk elő. A téma túlságosan komolynak tűnik, ezért akarjuk, hogy napirendre kerüljön, és ez a leggyorsabb út"

- mondta Fico.

Ezzel az állásfoglalással akarják felszólítani a jegybankot, hogy tegyen meg mindent a befektetési arany vissza hozataláért. Biztosítania kell az arany szállítását és tárolását és az e körüli jogi és technikai lépéseket.

Az indítványt Fico szerint még csütörtök délután elkészítik.

"Ez egy felszólítás a Nemzeti Banknak, amelyet a Nemzeti Tanács képviselői írnak alá, amit átadunk a Nemzeti Tanács elnökének"

- mondta Fico. A rendkívüli ülést a jövő héten hívhatják össze, úgy, hogy a rendes ülést néhány percre felfüggesztik, és ezt a kérdést besorolják. Fico szerint Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke ismeri ezt a kezdeményezést. Csütörtökön, amikor a javaslat elkészül, fog beszélni Fico a Most-Híd elnökével.

Ha a környező országokat nézzük, akkor nem látunk okot a folyamat halasztására és késleltetésére

- mondta. Hozzátette, hogy az Smer-SD "racionális indokokat" lát e lépés megtételéhez, jobban, mint valaha.

A Szlovák Nemzeti Bank szóvivője, Peter Majer azt válaszolta, hogy a Nemzeti Bank megvárja a Parlament kérését és foglalkozni fog vele.

A Nemzeti Bank aktívan kereskedik a Bank of England-ban a letétbe helyezett arannyal

- tette hozzá Majer.

Katarína Cséfalvayová (független), a Külügyi Bizottság elnöke szerint Fico úgy döntött, hogy populista pontokat gyűjt, akár a szövetségesek megsértésének és az euroatlanti kapcsolatok szükségtelen aláásásának költségén.

Sajnos, Fico képviselő nyilvánvalóan úgy döntött, hogy arra az útra lép, amellyel megsérti a szövetségeseket és minden józanul gondolkodó embert. Az olyan sikereken felbuzdulva, mint például a moratórium vagy az Isztambuli Egyezmény elutasítása rájött, hogy nemcsak Andrej Dankóra támaszkodhat feltételek nélkül, hanem az egyre inkább hajlandóságot és megbízhatóságot mutató fasisztákra is 

- nyilatkozta azzal a megjegyzéssel, hogy a Parlamentnek nem szabadna asszisztálnia egy ilyen színházhoz, Fico választási előtti kampányához.

Kétségtelen, hogy Fico javaslatát kampányszerűen vezette fel. Viszont az aranytalék egy válság idején komoly segítséget nyújthat, és minden ország szuverén joga, saját raktáraiban őrizni az aranytartalékát.
Cséfalvayová válaszát értékelve – tiszteletben tartva szélsőséges globalista elköteleződését – láthatóan megkérdőjelezte Szlovákia gazdasági függetlenségét. Szuverén országokban az ilyen kijelentés a külügyi bizottság elnökétől akár nemzetbiztonsági kérdéseket is felvetne. 
Megosztás
Címkék