2023. október 17., 17:08

Elektromos autót vagy mégsem?

Világszinten az elektromos autók piaca a 2010-es évek második felében indult egyértelmű fejlődésnek. Ezt mutatja míg 2012-ben az összes eladott autó mindössze 0,17%-a volt elektromos, addig 2022-re ez az arány 8,57%-ra ugrott. Ugyanakkor az egyes országok között nagy eltérések figyelhetők meg, még Európán belül is. Például amíg tavaly Norvégiában már az autópiac 86 százalékát uralták az elektromos autók, addig Spanyolországban ez az arány 9 százalék körül mozgott. Azonban hiába a sok PR, azt is látni kell, hogy számos állítólagos előnyük mellett jelentős számú negatívummal is számolniuk kell az elektromos autók vásárlóinak.

 

elektromos tankoló
Fotó: pixabay

Gondoljunk csak bele, mi történne, ha egyszerre mindenki átváltana elektromos autóra? A közműhálózat egyszerűen nem bírna el ekkora energiaátvitelt, nem beszélve arról, hogy az így felhasználandó villanyáramot meg is kellene termelni, Ez utóbbi lehetőségei pedig jelenleg nemcsak, hogy nem adottak, de a kilátásokat tekintve sem tűnik nagyon közelinek egy ilyen szintű áramtermeléshez szükséges infrastruktúra elérése. Álljon példaképpen egy Csehországra vonatkoztatott elemzés, amelynek készítői kimutatták, hogy amennyiben minden az országban üzemben lévő gépkocsi az egyik napról a másikra elektromossá változna, az olyan többlet energia igényt teremtene, amelyet csak a meglévő atomerőművek számának megháromszorozásával lehetne előállítani. Egy ilyen forgatókönyv realitásáról talán nem is kell különösebben értekezni. A két tényező együtthatása viszont ahhoz vezethet, hogy az elektromos autók a jelenleginél gyorsabb ütemű térnyerése esetén központilag kellene megszabni, hogy az elektromos autók mikor tölthetők, ami egyértelmű korlátozásokat jelentene az autósok számára.

Az elektromos autók legfőbb erényének elvben a környezetbarátság számít, azonban ez sem teljesen egyértelmű. Bár való igaz, hogy ezek a járművek közvetlenül nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat, azonban a működésükhöz szükséges villamos energiát a legtöbb országban fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő. Nem beszélve arról, hogy az akkumulátorok gyártásukkor és használati idejük letelte után is szennyezhetik a környezetet.

És most a mindennapi szinten érzékelhető hátrányokról. Az elektromos autók töltése a hagyományos járművek tankolásához képest több időt vesz igénybe, valamint az egy töltéssel teljesíthető hatótávolságuk is jelentősen elmarad a benzinre vagy gázolajra, esetleg gázra működő autókétól.

És persze nem lehet említés nélkül hagyni a legtöbbeket foglalkoztató kérdést, vagyis az árakat sem. Tudjuk, hogy az elektromos autók nem az olcsóságukról híresek, de mégis milyenek a különbségek. Egy viszonylag megfizethető árú modellt alapul véve is érzékelhető a különbség, míg egy benzines Fiat 500 katalógusi ára 14 és fél ezer eurónál kezdődik, villanytestvére több, mint kétszer annyiról, 31 ezer euróról indul. Ez is azt mutatja, hogy bár a hagyományos motorral rendelkező gépjárművek árai az utóbbi években sokat növekedtek, de még így is kedvezőbbnek számítanak az elektromosokhoz képest. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb hozzáférhető információ szerint a hagyományos motorokkal rendelkező járművek árai nagyrészt az autógyárakkal szemben támasztott gyakorlatilag egyre betarthatatlanabb kibocsátási normákkal összefüggő kiadások miatt növekedtek.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.