2023. december 21., 13:20

Csökkennek az agrártermékek árai, mégis többet fizetünk az üzletekben

Bár az elmúlt egy évben csaknem harmadával estek vissza az agrártermékek árai Szlovákiában az élelmiszerekért mégis egyre többet kel fizetnünk az üzletekben.

élelmiszer, üzlet
Fotó: unsplash.com

A Statisztikai Hivatal (ŠÚSR) csütörtökön közzétett adatai szerint idén novemberben éves szinten 28,5 százalékkal estek vissza az agrártermékek árai.

A szegmensen belül a növényi eredetű termékek esetében az árcsökkenés még nagyobb mértékű, éves szinte 37,6 százalékos volt, az állati eredetű agrártermékek esetében a visszaesés enyhébb mértékű 2,3 százalékos volt.

A növényi eredetű termékek szegmensében a gabona átlagárai csökkentek leginkább, éves szinten 45,1 százalékkal. Ennek hátterében nagy valószínűséggel a szlovákiai piacra tavaszig gyakorlatilag korlátlanul beáramló ukrán gabona piacdeformáló hatását is látni lehet.

A hazai termelőket egyértelműen negatívan érintő árcsökkenéssel erős kontrasztban áll, hogy ugyanezen idő alatt az élelmiszerek üzleti árai tovább folytatták növekvő trendjüket, bár az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek inflációjának üteme némileg lassult.

Novemberben aktuális statisztikai adatok éves szinten 6,2 százalékos volt az infláció mértéke, ami továbbra sem alacsony szám, de érezhetően alacsonyabb, mint a nyári adatok, amikor még éves szinten 10 százalék körüli általános ár drágulás volt kimutatható éves szinten. Az élelmiszerek szegmensében az infláció éves szinten 7,6 százalékos volt, ami ugyancsak az ár drágulás ütemének lassulását jelzi, hiszen ebben a szegmensben a nyár folyamán még 11 százalékot is meghaladó volt ez a mutató.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.