2021. augusztus 16., 11:10

Csőd szélén a somorjai X-Bionic?

A koronavírus okozta gazdasági recesszió a somorjai gigakomplexum működésére is hatással volt. Elbocsátott alkalmazottak, milliós veszteség, kérdéses, mai formájában meddig működhet tovább a népszerű sportközpont.

x-bionic
Fotó: www.systemair.com

Az európai szinten is kiemelkedő infrastruktúrával rendelkező somorjai X-Bionic Sphere 2015-ben kezdte meg működését, eleinte főként lovas versenyeknek biztosított helyet, de már 2016-ra a szlovák olimpiai szövetség hivatalos edzőközpontja lett. Egészen a koronavírus-járványig töretlennek tűnt a fejlődés, bár a gazdasági mérleg 2020 előtt sem volt túl rózsás, az elmúlt néhány években mégis 26 olimpiai sportág profi művelői találták meg itt a felkészüléshez szükséges feltételeket. A koronavírus okozta gazdasági válság úgy tűnik, ha meg nem is pecsételt az ambiciózus vállalkozás sorsát, működésének jelenlegi formája nem biztos, hogy sokáig fenntartható.

A cég évközi bevétele 2020-ban a korábbi évek harmadára esett vissza, nem csoda, hogy a mintegy 250 fős alkalmazotti gárda felét el is kellet bocsátani.

Ha ehhez még hozzáadjuk a vállalat részvényesek felé kötvények formájában meglévő kitettségét, összesen 131 millió euró értékben, képzelhetjük, milyen remek hangulatúak lehetnek az igazgatótanács értekezletei. A nyilvánvaló veszteségek ellenére a cégvezetés hallgat, a Denník E újságírói megpróbálták felvenni a kapcsolatot a vállalattal, de egyetlen megkeresésre sem reagáltak. 

Működése legsikeresebb évében, 2019-ben mintegy 20 milliós bevételt realizált az X-Bionic, derül ki a bárki számára hozzáférhető cégadatokból. Rá egy évre, azaz tavaly ez az érték már nem érte el a nyolcmilliót, 2020-ban 7,5 milliós bevételt könyvelhettek el - utoljára ilyen gyenge évük 2016-ban volt, a hivatalos indulás utáni első teljes évben. Ha a nyereséget nézzük (azaz nagyon leegyszerűsítve a bevétel és a költség különbségét) a helyzet még elkeserítőbb, -14,7 millió euróval zárt a vállalat (a mintegy 700 ezres állami COVID-támogatással együtt), bár igaz, ami igaz, alakulása óta egyetlen évben sem sikerült pluszba kihozniuk a dolgot. Az első kapavágás óta már 110 milliós mínuszban járnak!

xbionic
A vállalat nyereségének, pontosabban veszteségének alakulása.
Fotó:  finstat.sk

Bár a koronavírus gazdasági hatásait még évekig nyögi a cég és az egész ágazat, 2020 nyarán soha korábban nem látott érdeklődés kísérte a komplexumot, összesen mintegy 20 ezer vendégéjszakát regisztráltak a központhoz tartozó szállásokon, ami abszolút rekord a cég történetében.

Rossz volt, rosszabb lesz?

Egy-egy rossz évet bármelyik vállalat képes lehet lenyelni, csakhogy a befektetőknél lévő hosszú lejáratú vállalati kötvények előbb-utóbb vissza kell fizetni. Az X-Bionic nem sokkal indulása után, 2015-ben, illetve 2018 tavaszán adott ki ilyen kötvényeket, írta meg a Denník E, összesen 131 millió euró értékben. Ezek 2025 végén járnak le. Érdekes apróság, hogy csak sejteni lehet, ki vásárolta fel a kötvényeket. A portál azt írja, az X-Bionic tulajdonképpeni alapítója, Mario Hoffman pozsonyi nagyvállalkozó legközelebbi üzlettársai és barátai lehetnek a háttérben. Ennek azért van jelentősége, mert a vállalat fizetésképtelensége esetén nem fenyegeti azonnali krach a komplexumot, a csődeljárást legfeljebb azok a kötvénytulajdonosok kezdeményeznék, akik nem tartoznak Hoffman belső körébe.

Egyébként maga Hoffman eddig egyetlen egyszer sem ismerte el, hogy egyike lenne az X-Bionicot tulajdonló befektetőknek, magát pusztán a legnagyobb, meg nem nevezett befektetők jogi képviselőjeként tünteti fel.

A közszférával, azaz tulajdonképpen az állam üzletelő cégek listáján is szerepel a somorjai komplexum. Ez alapján úgy tűnik, az X-Bionic 100%-ának hivatalos tulajdonosa egy ciprusi(!) vállalat, a Miraniteco, amely egy komáromi nagyvállalkozó, Marián Zuba érdekeltségei közé tartozik. Zuba és Hoffman évtizedek óta együttműködnek, több közös cégük is volt, például az Istrokapitál nevű gazdasági holding.

Azt azért még korai lenne kijelenteni, hogy a vállalatot közvetlen csőd fenyegetné, ilyesmiről szó sincs. Elnézve az elmúlt évek adatait, az igazgatótanács hozzászokhatott már a veszteséges évekhez, csakhogy kérdéses, meddig tudják kompenzálni ezeket az óriási számokat. Könnyen előfordulhat, néhány hónapon belül újabb körvénykibocsátásra kerül majd sor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.